maanantai 13. toukokuuta 2013

Onnistunut juoksuviikko

Viime viikko oli kyllä sellainen viikko juoksun osalta, että huhuh! Voin kertoa, että uskoni on palautunut kokonaan Tukholmaa ajatellen, ja musta myös tuntuu, että kunto alkaa olla kohentunut viime syksystä - voin siis toivoa hyvää juoksua vajaan kolmen viikon päästä! Mielelle tekee hyvää pystyä tekemään näin ehjiä treeniviikkoja, ja on ilo huomata, että kunto on kasvanut.

Kunnon kasvamisen huomaa toki kohentuneissa vauhdeissa ja sykelukemista, mutta ennen kaikkea palautumisesta. Juoksin vajaa 60km viime viikolla, enkä ollut läheskään niin poikki, kuin olisin uskonut olevani. Ja mikä parasta, tein juoksut kuuden päivän sisään, ja eilen sunnuntaina oli tarkoitus pitää lepo, mutta illalla fiilis oli niin hyvä, että päätin lähteä pyörälenkille samalla kuvaamaan auringonlaskua meren äärelle. Katsokaa, kuinka kaunista.. kyllä kelpaa pyöräillä ja pysähtyä ihastelemaan luonnon ihmeitä.



Torstain hyvin onnistuneen pitkän lenkin olin jo iloinen! 23,6 km tuli taivallettua noin 6.10-vauhtia, joka jopa tuntui melkoisen kevyeltä menolta. Mitä nyt Garminin tilastoista katsoin, on noi pitkistenkin vauhdit kasvaneet pisin kevättä. Ehkä lumessa ja sohjossa juokseminen auttoi, kun nyt on askel keveä asfaltilla ja hiekalla!

Torstain pitkiksen jälkeen palauttelin perjantaina juoksumatolla puolen tunnin verran (4,5km), ja tein siinä samalla punttisalitreenin. Lauantaina sitten aamupäivästä iski flow-fiilis, enkä malttanut pitää lepoa ja jättää juoksua sunnuntaille (onneksi en jättänyt, olisi jäänyt ihana pyöräily välistä!). Lauantaina ajattelin, että juoksen aavistuksen normaalia pk-lenkkiä reippaamman lenkin, ja tulikin taivallettua 12 km lenkki noin 5.50-vauhtia!! Mulla oli kyllä sellainen juoksuflow päällä, ettei paremmasta väliä. Askel oli kevyttä, ja juoksu tuntui todella nautinnolliselta. Kyllä pitkien ja hyvien viikonloppuyöunien jälkeen juoksu tuntuu niin paljon paremmalta, kuin arki-iltaisin. Tai tietysti sekin riippuu päivästä.


Hyvin onnistuneen lenkin salaisuus tais olla se, että mulla oli pitkästä aikaan musiikkia taas korvilla, joten lempparibändin siivittämänä pääsin todella hyvään juoksutilaan! Mulla oli mukana myös ihan vettä, koska olin jo suunnitellut juoksevani 1h-1h15min mittaisen lenkin, ja torstain pitkiksen jälkeen nestytys tuntui tarpeelliselta. Ja janoa ei tullutkaan missän vaiheessa, jee!

Nyt starttaa Kohti Tukholmaa -jakson viimeinen kovempi viikko... ännyyteen... N-Y-T! Lähden siis lenkille ja balanceen, perusmaanantai!!

Huomaatteko te joidenkin asioiden vaikuttavan juoksun laatuun? Unien? Ruuan? Ravinnon? Musiikin? Milloin ei kannata lähteä edes yrittämään lenkkiä?

Mukavaa treeniviikkoa kaikille!

14 kommenttia:

  1. Ihana juoksuflow siulla :) Miunkin pitäisi vihdoinkin kaivaa juoksutossut naftaliinista ja lähteä lenkille. Jokohan tällä viikolla... Täätä soíun blogista pitää aina välillä kaydä hakemassa inspiraatiota! :)

    Todella kauniita maisemakuvia. Kannatti pyörälenkki tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kun oot mun matkassa täällä mukana, vaikka kuntosalijutut on vähän jäänyt vähemmälle. Mut kiva, jos saat insipiraatiota täältä kans.. kannattaa ehottomasti laittaa tossut joku päivä jalkaan, ja nauttia samalla luonnon kauneudesta ja upeista keleistä ;)

      Juu, täällä on kaunista, kun meri on niin läsnä. <3

      Poista
  2. Hieno juoksuviikko sulla takana, voin kuvitella miten upeat fiilikset on! Ja sama täällä, eilisellä pitkällä lenkillä askel vaan tuntui tosi kevyeltä, niin sillon annoin mennä. Välillä se on ihan päivästä kiinni, liikaa ei kande miettiä niitä aikoja. Ite olen huomannut, että edellisen illan syömiset vaikuttaa juoksuun ja lepo. Eli hyvin nukutun yön jälkeen juoksu kulkee paremmin. Vauhdikas musiikki tsemppaa myös, juoksen nykyään oikeastaan aina musiikin kanssa.

    Aamuisin en oo kovin iskussa, ja sen huomaa kyllä aamulenkeillä (etenkin arkena). Kroppa on jotenkin niin unessa, että se juoksu on vähän tahmaista, varsinkin aluksi.
    Mutta tässä varmaan vaikuttaa eniten se, että on sitten liian vähän unta alla (yritän kyllä kovasti järkeistää unirytmiä, mutta vaikeeta se on). Lomalla ne aamulenkit on ihan toista, kun on saanut tarpeeksi unta alle, juoksu kulkee reippaasti.

    Ja oon sitä mieltä, että melkeinpä aina (terveenä ollessa) kannattaa käydä lenkillä. Vaikka ei juoksu niin kulkisikaan, niin silti se olo lenkin jälkeen on vain parempi. Poikkeuksena se, jos on tosi väsynyt, niin silloin on ehkä parempi vain kaatua sänkyyn ja nukkua.

    Ja upeat maisemat, tuollainen palkitsee kyllä lenkillä. Luonnon kauneutta ei voi liikaa ihastella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen vasta nyt löytänyt musiikin voiman, mutta kyllä se sopii mulle kans! Jep, juoksu on kyllä herkkä laji, kun on niin päivästä riippuvainen! Mut kivaa, kun saa pikkuhiljaa yleistä tasoa ylöspäin, se tekee hyvää mielelle! :)

      Mä en ole aamulenkkien ystävä, mutta vapaapäivien aamupäivälenkit noin klo 10-11 alkaen on ihan kivoja! Mä kaipaan kunnon aamupalaa alle.

      No, mä olen vähän eri mieltä, ettei ihan itku kurkussa kannata pakkomielellä lähteä juoksemaan, vaikka yleensähän juoksu piristää kyllä! Mut vähän pitää kuulostella silti itseään!

      Poista
    2. Heh, tuo on kyllä totta, että itku kurkussa ei kannata lähteä juoksemaan. Lähinnä ajattelin sellaista peruslaiskotusta/-ärsytystä, jossa on niin helppo vaan jäädä kotiin makoilemaan.

      Mutta oon siis joskus nuorempana käynyt yhden lenkin kirjaimellisesti itku kurkussa juoksemassa poikakaverista eroamisen jälkeen. Se lenkki oli aivan karmea, sykkeet huiteli jossain parissa sadassa ja nyyhkin vaan hysteerisena. Eniten itkin kuitenkin lenkin jälkeen sitä, että "en pysty enää ees juoksemaan". Voi jestas noitakin aikoja! :D

      Poista
    3. Hhahaha, voi noita aikoja tosiaan!! Kuulostaa vakavalta ;)

      Mulla tuli heti mieleen, että mähän silloin pari vuotta sitten juoksin viimeisiä treenejä ennen maratonia itku kurkussa, kun oli "pakko" .. eihän mun ole mikään pakko! Siitä oppineena en lähde siinä olotilassa juoksemaan tai treenaamaan! Pieni ärsytys tai väsymys kääntyy vaan voitoksi! :)

      Poista
  3. Mahtavaa, että juoksu kulkee! :) Kivaa seurata sun valmistautumista kohti Tukholmaa! Mulla vaikuttaa urheilusuoritukseen ja ihan oloon ylipäätään uni,ruoka ja nestetasapaino :) Vähällä unella, ruualla ja juomisella tulos on aika kehno, joten pyrin pitämään kaikki osa-alueet balanssissa! :) Tsemppiä vikaan kovaan viikkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kiva kun oot matkassa mukana ja tsemppaat! :)


      Juu, onhan toi unen, ruuan ja nesteytyksen kombinaatio aika oleinen liikunnan ja palautumisen suhteen!

      Poista
  4. Mulla vaikuttaa varmaan tähtien asento :D No siis sen oman lenkkiennätykseni, siis pituuden suhteen, juoksin syksyllä ilta-aikaan kun oli jo aika viileetä ja pimenevää ja hiljasta. Jotenkin viileet ja pimeet illa on siis mulle yleensäkin sitä parasta juoksuaikaa, taisin tästä joskus omassa blogissakin mainita. Juoksu ei vaan koskaan kulje yhtä hyvin jos aurinko paistaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hhaha, tähtien asento! Nojoo, siltä se välillä tuntuu mullakin ;)

      Mulla on kans parhaat juoksut tehty syksyllä, ja ehottomasti yks mieleenpainuvimmista lenkeistä on myös ollut kosteana, märkänä ja raikkaana syysiltana! :)

      Auringonpaiste on kyllä aika läkähdyttävää juostessa, mutta kyllä mä mielellään auringossakin juoksen! ;)

      Poista
  5. Tiedätkö mitä, mä uskon vahvasti, että lumilenkit kasvattaa luonnetta sekä kuntoa rutkasti :D Ihana kuulla, että näet tuloksia ja parannuksia talven treenien jäjlijta :) Jännää kun on vika tehoviikko menossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. JEP! Talvilenkeistä on saanut taatusti sisua ja kuntoa! Vitsit, miten sitä jo odottikin, että lumet lähtee ja saa kaivaa kevyemmät kengät esiin ja heittää kerrastot kaapin pohjalle! ;)

      Jep, nyt alkaa jo jännittää Tukholmaa ajatellen! Miten muuten kuljet sinne, laivalla tai lentäen? Ja ootko ylimääräisiä päiviä Tukholmassa?

      Poista
  6. Hei Hanna,

    Kiva lukea että juoksu kulkee :) Olen huomannut itse että juurikin tuo tekijät; uni, ruoka ja musiikki vaikuttaa todella paljon juoksuun. Olen huomannut myös että kun on vaikea lenkki ja tuntuu että joka askel painaa niin silloin juuri pitää puskea eteenpäin ja silloin sitä kehittymistä tapahtuu :D Ravinnosta hyvänä esimerkkinä voisi vertailla omalla kohdalla länsiväyläjuoksua ja HCR:ää; länsiväyläjuoksu tuntui todella vaikealta ja tähän en valmistautunut mitenkään toisin kuin HCR johon kiinnitin paljon huomioita ruokailulla ja nesteytyksellä edellisellä viikolla. Huomasi kyllä eron..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Emmi,

      mä oon juuri ihan huono tuossa eteenpäin puskemisessa, vaan oon enemmän sellainen mukavuusalueella menijä! Siksi ehkä mun kehitys on ollut melko hidasta! Mut toisaalta pääasia, että juoksusta nauttii :)

      Juu, kyllä ravinnnolla ja levolla on suuri merkitys juoksutuloksiin ja tuntemuksiin! Aina kisoihin tosiaan kannattaa valmistautua kunnolla, jos tahtoo yrittää hyviä tuloksia itselle! :)

      Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)