maanantai 6. toukokuuta 2013

26 dagar...

Huh, Tukholman maraton lähestyy ihan todenteolla! Nyt lähti neljänneksi viimeinen treeniviikko ennen tosi koitosta. Oikeastaan tämä on toiseksi viimeinen treeniviikko, sillä kaksi viimeistä viikkoa keventelen rutkasti. Mut heeeeei, tänään tuli lähtölupa postissa, ja voi juku, mua alko ihan jännittää!! Huuuuui, se on niin pian!! Ajattelin tässä vähän valaista suunnitelmia näiden viimeisten viikkojen varalle.



Mä "palauduin" HCR:ltä todellä nopeasti, sillä missään vaiheessa ei tuntunut hetkeäkään tiukalta. Ei edes Stadionin viimeisessä mäessä. Sen verran mukavuusalueella tuli mentyä, kun jäniksenä toimin tuolle puolisolleni. Kiitos vaan teille kaikille tsempeistä, kannustuksista ja sympatiasta. Mun mielestä idea oli kiva, että juostaan yhessä alusta loppuun, eikä juoksun tarvitse aina olla niin vakavaa. Silti, olisinhan minä voinut pikkasen paremmin tuosta hommasta selviytyä! No, se oli ja meni, ja nyt kohti uusia tuulia! Eilen kävin tekemässä iltasella vielä pienen happihyppelylenkin, jotta olisin tänään varmasti valmis uuteen treeniviikkoon!

Tänään sitten oli aika perustreeni, eli juoksua ja balancea. Juoksin tunnin verran perus pk:ta, ja juoksu kulki aika kivasti. Oli taas upeaa juosta +15 asteessa. Mulla oli takki päällä, koska kävelin vielä balancen jälkeen kotiin, ja en olis enää tarkenut tuota 1,5 km:n matkaa ilman takkia. Mut on kyl ihanaa ja palkitsevaa, kun on koko talven juossut kylmässä ja märässä, ja nyt saa nauttia näistä keleistä. Huippua! Balance on oli takuuvarmaa tekemistä, ja on kyllä ihan mahtavaa, miten siellä saa jalat vetreäksi, ja uskonkin, että huomiselle vetotreenille sain hyvin jalat auki, vaikka kyseessä onkin neljäs juoksupäivä putkeen!



Tässä kahden viikon aikana on tarkoitus tehdä vielä seuraavanlaisia treenejä:

  • 2 x pitkä lenkki, toinen lähemmäs 25km, toinen n. 20km
  • Vetotreeni, jossa 2x2km vedot, 4min palautuksella
  • Tempojuoksu, eli vedot 3, 6, 9, 6, 3 min
  • 12-15km kovempi juoksu
  • 60min vauhtileikittely
  • Muutama pk-lenkki 40-70min
Tarkoitus, että nämä kaks viikkoa olis aika kovia, vauhtitreenejä jonkun verran, ja sitten suht' paljon kilsoja, jotta tulee vielä kestävyyttäkin. Sitten tokavika viikko ennen maratonia olisi ainakin puolet kevyempi, kuin normaali viikko, eli tarkoituksena olisi tehdä 3 maksimissaan tunnin lenkkiä, joista kaksi kevyttä, ja yksi vauhtileikittely. Sitten haen herkkyyttä vielä Balancesta ja Joogasta varmaan. Hierontaakin olen miettinyt... en ole koskaan aiemmin ennen maratonia käynyt hieorjalla, mutta nyt voisi olla tilaisuus kokeilla. Maraton-viikolla tulee sitten tehtyä tosi kevyesti! 

Minkälaisia rutiineja teillä on ennen maratonia tai muista juoksuja? Käyttekö hierojalla ennen juoksuja? Kannattaako se? Miltä mun suunnitelmat vaikuttavat? Miten teidän treeniviikko lähti rullaamaan? :)

12 kommenttia:

  1. Ihanaa kun on jo niin lämmintä juosta! Kesäkesäkesä tulee! :)

    VastaaPoista
  2. Minun mielestäni suunnitelmasi kuulostaa hyvältä ja vauhdikkaalta. Itsekin haluaisin juosta nyt enemmän vauhdikkaita juoksuja ja vetoja, mutta pitää vielä odotella penikoiden parantumista, äh.

    Uskoisin että tuollainen suunnitelma, jossa haetaan ensin vauhtia ja sitten reippaasti kevennetään, toimii. Varmasti balance ja jooga ovat myös hyviä kevyen viikon treenejä. Hieronnasta en niin osaa sanoa, koska itse käyn hieronnassa aivan liian harvoin. En välttämättä itse uskaltaisi ihan uutta juttua kokeilla, mutta toisaalta onhan se hieronta sellaista kehonhuoltoa.

    Täällä ei vielä kummoisempia valmistautumisia ole ennen juoksutapahtumia, kun en ole juossut kuin kaksi kympin kisaa viime vuonna. Muutaman päivän taisin niitä ennen ottaa kevyemmin, kun eihän tuo kympin juoksu niin kummoinen ole, pidemmillä matkoilla varmasti eri meininki ennen kisaa. Kovasti olen kyllä kisaunia jo nähnyt, heh! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, että sulla on penkikat oirelleet! Se on kyllä ikävää :/

      Juu, mä oon todennut tuon kahden viikon keventelyn itelle sopivaksi. Mietin, onko tuossa liikaa suhteessa kovia lenkkejä, mutta aika 50-50 menee, tänään oli pk, ja pitkät on kumminkin hitaampia.

      HCR-viikolta tajusin, että syvävenyttely ei sovi enää viimeiselle viikolle, mutta just jooga ja tuttu ja turvallinen balance kyllä toimii :) Hierontaa en tosiaan oo kokeillut, ja tulee liian vähän käytyä.. mut jos ei nyt kokeile, niin milloin? Pitää funtsia!

      Whii, kisaunia, jännää! ;) Juu, kympille riittää yleensä itelle puolen viikon kevyempi tekeminen, ja puolikkaalle sitten viikko. Maralla pyrin et kaks viikkoa olis kevyempää, niin jaksaa sitten painaa! :)

      Poista
  3. Näitä on kyllä niin mielenkiintosta lukea, kun ite edelleen arvon ensimmäiseen juoksutapahtumaan uskaltautumista :D Vaikka kymppihän se mulle vaan olis, mutta tavotteena ehdottomasti kuitenkin se puolikas (ehkä vielä tänä vuonna..?), niin kiva lukea valmistautumisista ja muista, vaikka tietty maratonille ne varmasti onkin ihan eri asia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että nämä on mielenkiintoisia postauksia! Ilman muuta mene vain juoksutapahtumaan, et tuu takuulla pettymään! Ja en näe mitenkään mahdottomana puolikasta, esim. loppukesästä järjestetään paljon kivoja kisoja täällä lähellä! :)

      Valmistautuminen puolikkaalle on hieman "kevyempää" kuin maratonille, mutta samat perusasiat siinäkin mielestäni on tärkeitä! Keventely ennen kaikkea, ja ravintojen testaaminen ennen koitosta! :)

      Poista
  4. Hui, alkaa jännittää sun puolesta! Hyvältä vaikuttaa sinun viime hetken valmistautuminen kohti Tuhkolmaa. :)

    Jos ei ole kokemusta, miten hieronta vaikuttaa pitempään juoksuun, niin tuntuisi fiksummalta kokeilla sitä ennen jotain vähemmän tärkeää tapahtumaa, tai vaikka ennen pitempää lenkkiä. Näin ainakin monessa paikassa suositellaan. Tosin voihan se hyvin olla, että hieronta sopii hyvin sinulle, eikä sillä ole mitään vaikutusta juoksuusi. Eipä sitä tosiaan tiedä, jos ei kokeile.

    Tsemppiä viimeisiin viikkoihin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, ihanaa, kun elätte niin mukana tässä! Ihan parasta! ;)

      Juu, oot kyllä oikeassa. En ala nyt kokeilemaan mitään hierontaa ennen tukholmaa! Kokeilen vaikka joskus ennen puolikasta, tai sit ihan muuten vain! Ehkä maran jälkeen? ;)

      Kiitos! Raportoin, miten treenit edistyvät!!

      Poista
  5. Jos et ole kokeillut hierontaa jaloille, niin älä missään tapauksessa kokeile ennen maratonia. Minä kun otin ekan jalkahieronnan, niin jotenkin se provosoi pohjekrampit toiseen jalkaan - niitä tulee toisinaan edelleen, tosi pahoja, vaikka ennen sitä hierontaa ei tullut koskaan. Ja jalat oli tosi monta päivää hellät ja väsyneet hieronnan jälkeen, samoin semmoisen krampin jälkeen pohje on pari päivää kovasti kipeä. En ikinä uskaltaisi lähteä ennen mitään tärkeää - en edes kuukautta ennen.

    Mutta muuten hyviä harjoituksia sulle! Nyt löysin blogisi ja jään seuraamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi paljon kiitos kommentista! Nää on just kullan arvoisia kommentteja. Oot ihan oikeassa, ettei kannata nyt kokeilla. Meinasin vielä urheiluhierojalle mennä. Jalkoja on vaan aiemmin silloin tällöin hierottu koko kropan hieronnan yhteydessä. Jätän nyt sitten väliin!

      Kiva kun löysit tänne, ja tervetuloa mukaan! :)

      Poista
  6. Hihiiih. Maraton lähenee ja mielenkiinnolla lueskelen valmistautumistasi. Josko minäkin syksyllä? :):)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Whiiiii! Jännää! Kiva kun oot mukana mun matkassa! ;)

      Ehdotomasti syksyllä!! Sulla tulee menee se niin hyvin ;)

      Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)