sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Hullu idea ja suksijelppiä?!

Hei, auttakaa ystävää hädässä! Mä olen nyt jostain päättänyt, että mä tahdon maastohiihtosukset! Sellaiset perinteisen hiihdon sukset. Mutta mä en tiedä niistä mitään, joten tarvitsen apua, millaiset olisi hyvät aloittelijalle. Kun suksia on niin paljon... on "aina valmis" -suksia, ja on voideltavia ja ties mitä. Mä tahtoisin, että sukset olisi sellaiset, että niillä pystyisi hyvin hiihtää Suomen epävakaassa talvikelissä, eli jopa plussakeleissä ja sitten niissä 15-asteen pakkasissa. Mutta millaiset sukset sit olisi parhaat? Voitelu ei kai ole kamalan hankalaa? Ja mistä liikkeestä noi sukset kannattais ostaa, toisin sanoen mistä saa parasta palvelua hiihtoon? :)



Mähän siis hiihdin viime talvena pari kertaa serkkuni lainasuksilla, ja innostuin ihan hirveästi. Sitä ennen olen hiihtänyt ala-asteella... jotenkin hiihdossa mua kiehtoo se uutuuden viehätys, vähän niinkuin suunnistuksessakin. Olen niin aloittelija, että voitto on se, että pääsen suksilla eteenpäin. Heh.

Mulla onkin hullu idea ensi kevääksi!! Mä sain Pääkaupunkihiihdon mainoksen sähköpostiini, ja siitä se sitten lähti.. ajatus hiihtotapahtumaan osallistumisesta! Toi kyseinen Pääkaupunkihiihto taitaa tulla vähän liian nopeasti (helmikuun alussa), mutta maaliskuun alussa olisi Pirkan hiihto, ja siellä mua kiinnostaisi hiihtää puolikas, eli 45 km lenkura! Onko tässä mitään järkeä? Vai pitäisikö vaan tyytyä Pääkapunkihiihtoon ja kenties aloittelijalle ystävällisempään 20km matkaan? Johonkin tahdon osallistua, koska tällainen tyhmä ajatus mun päähäni tuli!

Mikä hiihtotapahtuma on teidän mieleenne ja suosittelet aloittelijalle? Ja ne sukset.. kaipaan apuanne!!


Lunta odotellessa...

22 kommenttia:

  1. Itekään en mikään suksiexpertti ole, mutta sen verran voin oman kokemukseni pohjalta neuvoa, että kannattaa mennä ihan urheiluliikkeeseen kyselemään. Omat sukseni ostin sellasesta pikkuputiikista, joka myy myös esim. kilpahiihtäjien käytettyjä suksia eteenpäin. Jos vastaava paikka löytyisi myös Helsingin suunnalta, niin sellaisessa kannattaisi ehdottomasti käydä kyselemässä. Saat halvalla tosi hyvät sukset, jotka on jo valmiiksi ns. ajettu sisään.

    Ja mitä voiteluun tulee, niin ei se oo vaikeeta hommaa. Vaatii vaan aika paljon varusteita (telineet, silitysraudan yms.), joten on kotioloissa aika hankalaa puuhaa. Mut luistovoiteet voi käydä laitattamassa liikkeessä, eikä niitä tarvii välttämättä kovin montaa kertaa vuodessa edes laitella. Pitovoiteet on jo huomattavasti helpompi juttu ja niiden laittaminen / poistaminen onnistuu tosi helposti vaikka ladun varressa, ennen kun lähet hiihtämään :)

    Ja mitä tulee noihin hiihtotapahtumiin, niin uskoisin että selviät siitä 45 kilsastakin melko kevyesti, kun oot niin hyvässä kunnossa :) Yks kaverini löi viime talvena vetoa jostain ja joutui sen seurauksena hiihtämään 50 kilsaa. Edellisen kerran oli sukset olleet jalassa ala-asteella ja harjoitteluaikaa oli neljä-viis viikkoa, ellen ihan väärin muista. Ja kyseessä on siis salikörmy, joka ei oo lenkkareitaan lenkkipoluilla kuluttanut toooosi pitkään aikaan. Ja se selvisi 50 kilsasta.. eli sulla ei oo mitään hätää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos aivan älyttömän hyvästä ja kattavasta kommentista! Tää oli tosi informoiva! Täytyy lähteä vaan urheiluliikkeisiin katsomaan tarjontaa! Täytyypi mennä nyt katselemaan, ettei sukset lopu kesken kun lumet iskeytyy maahan ;)

      Hei, mä itseasiassa viime vuonna sitä pitovoidetta laitoin dödön näkösestä tuubista serkkuni suksiin, ja se tuntui ainakin helpolta! Luistoa en tiedä kuinka paljon edes tarvin, mutta senhän voi sitten hoitaa jossain huoltoliikkeessä, muistelen ettei ne paljon yli kymppiä maksa! :)

      Hiiih, ehkä mulla sit on peruskuntoa että lyhyelläkin tekniikkaharjoituksella ja sisulla selviän tosta 45km matkastakin ;)

      Poista
  2. Onnistuinkohan mä deletoimaan kommenttini? Vai tuleeko tuplat? :D

    Taisin sanoa, että kannattaa mennä urheiluliikkeeseen, mitä enemmän on hiihtovalikoimaa, niin sitä asiantuntevampaa väkeä tod.näk. on liikkeessä. Itse ostin viime syksynä sukset. Kerroin myyjälle minkä verran hiihdän, millaisella keleillä jne, ja minulle tilattiin mittojen mukaan sukset tehtaalta. Tätä ilmeisesti suosittelevat muutenkin, tulee ihan oikeasti hyvät sukset itselle sen sijaan, että yritetään valikoida hyllyssä olevista parista suurinpiirtein sopivasta parista parhaat.

    Voitelu on ihan helppoa, sekä luiston että pidon laittaminen. Toki jos ei ole paikkaa missä voidella, niin luisto on helpompi laitattaa liikkeessä, ja sitä ei tosiaan kovin montaa kertaa tartte laittaa, jos ei ihan tuhansia kilometrejä samoilla suksilla hiihdä. Pitovoitelu on helppoa. :)

    Helposti onnistut 45km hiihdossa, kun kuntopohja sulla on jo valmiina. Itse osallistuin viime talvena Vuokattihiihtoon, 30km perinteisellä. Tosi hyvä tapahtuma, sitä voin suositella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tullut tuplia, hyvä Anna! :)

      Täytyypi lähteä kiertämään vaan noita kaupungin urheiluliikkeitä, eiköhän sieltä suksia ja opastavaa myyntiä löydy! Toi mittojen mukaan tekeminen kuulostaa hyvältä, mutta en tiedä missä sellaista palvelua saa?! Ja paljon maksoit siitä?

      Jep, luisteluvoiteen voin tosiaan käydä hiihtomajalla tai liikkeessä laittamassa, ja pitovoide sit on helpompi juttu!? :)

      Heh, kiiitos tsempistä! Kyllä hirveesti kutkuttais joku hiihtotapahtuma! Toi vuokattihiihtohan vaikuttais kans mielenkiintoiselta ;)

      Poista
    2. Hinta oli ihan sama kuin jos olisin ostanut samat sukset kaupan hyllystä. :) Tehtaalla vain sitä valikoimaa on paljon enemmän josta valita sopivat. Katsopa onko siellä lähiliikkeissä hiihtopäiviä tms, silloin yleensä on paljon tarjouksia ja eri merkkien edustajia paikalla auttamassa suksivalinnassa. Täällä sellaisia päiviä taisi juuri viime viikonloppuna olla. :)

      Poista
    3. Okei, joo, kiitos! Pitää kysellä mahdollisuuksia! Nyt on se aika lähteä suksiostoksille! ;) Stadiumin hiihtopäivät oli ainakin viime viikonloppuna, toivottavasti jatkossakin tulee jotain...

      Poista
  3. omat uudet sukset 12 vuoden tauon jälkeen ostin ihan intersportista myyjän avustuksella, ja päädyin helppoihin nanogrippeihin. ei siis tarvitse kuin jäänestoainetta joka toisella kerralla. toimivat kaikilla muilla keleillä, PAITSI nolla/plussakelillä jos on just tullu uutta lunta. sillon tulee klimpit pohjiin eikä vaan pysty hiihtämään. muuten sit keli vaikuttaa lähinnä vaan luistoon. mut jos on hermoja voidella, niin sit pääsee joka kelillä ladulle ja vähän kovempaakin vauhtia ehkä :) ei se voitelu miltään rakettitieteeltä vaikuta, mitä oon miehen puuhia seurannu sivusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei.. toi ei kyl kuulosta silleen hyvältä, että jos tosiaan on uutta lunta ja plussaa, niinkuin usein keväällä muuten hyvillä hiihtokeleillä, niin sukset ei toimikaan... ehkä tosiaan opettelen voitelemaan, kun ei kai se niin rakettitiedettä tosiaan ole!! :)

      Kiitos siis informoivasta kommentista!

      Poista
  4. Jee hiihto on kivaa. Mää suosittelen ostamaan sukset joita voitelet itte. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! näin mulle vähän hiihtokärpänen puraisi viime keväällä ;) Kiitos vinkistä, näin taijan tehä! =)

      Poista
  5. Jeee, mulla on tälle talvelle ihan sama haave! Olipa kivaa saada vinkkejä suksien hankintaan täältä kommenttiboksista. Ite hiihtelin viime talvena pari hassua kertaa kotikotona mun vanhoilla suksilla ja (aivan liian lyhyillä) sauvoilla ja muistin taas, miten mahtavaa liikuntaa hiihto on! Senpä takia tänä talvena olisi tosiaan tarkoitus ostaa ihan kunnollinen suksipaketti itellekin.

    Mä en perinteistä tyyliä ole oikein ikinä hallinnut, joten ajattelin ostaa ihan luistelusukset ja iskä antoi vinkin, että kannattaa hommata sellaiset, joissa voiteet on valmiina jo, niin ei tarvitse niistä stressata :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heeei, kiva kun säkin oot samojen hankintojen äärellä! Jee! :) Hiihto tosiaan vaikuttaa kyllä niin kokonaisvaltaiselta ja ihanalta talvilajilta, että pakkohan sen on olla kivaa! Mä ite kaipaan monipuolisuutta välillä treeneihin, kun juosta tuskin taas koko talvea jaksan pelkästään xD

      Hmmm, luisteluhiihtokin vois olla kivaa, mut ite pelkään, etten osaa yhtään, joten siks ainakin aluks hankin perinteisen sukset! Luisteluhiihdossa varmaan pidolla ei oo niin paljon merkitystä, niin siinä vois tollaset valmiiksi voidellut sukset toimiakin... perinteisessä mua pelottaa se, ettei ne sit käykään kaikilla keleillä :O

      Poista
  6. Heiiii :) Mulla on vähän sama ajatus takaraivossa tuon pääkaupunkihiihdon suhteen! :D Saapi nähdä, en oo ollut taas muutamaan vuoteen suksilla, mutta houkuttelisi kyllä! Voidaan sitten jakaa hiihtokokemuksia myös, jee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heeei, aika kiva sattuma, että ollaan mietitty tässäkin samoja juttuja! :) Voi jee!

      Poista
  7. Tervetuloa kerhoon :) Mä olin viime talvena saman kysymyksen ääressä, ja perinteisen tyylin itse voideltavat sukset tuli hommattua. Ei mitään huippulaatua / huippukalliita, mut kuitenkin ihan urheiluliikkeestä. Katsottiin (testattiin) mm. pitoalue, puhuttiin voitelusta, jos sua kiinnostaa niin postaus löytyy http://innostuksiani.blogspot.fi/2013/01/asiat-johtaa-toiseen.html

    Vaikka hiihdin viime talvena jonkin verran, en tiedä yhtään onko tuo nyt hyvä setti vai ei. Sen näkee sit talvella kun mäkin oon osallistumassa ekaa kertaa 53 km hiihtotapahtumaan :b

    Vielä noista myyjistä että pitäis osata erottaa se mikä on todellista tieto-taitoa ja mikä pelkkää myyntipuhetta. Mulle puhui 2 myyjää eri liikkeissä ihan eri asioita (toisen mukaan edullisimmillakin suksilla onnistuu 53 km matka, toisen mukaan ei), niin nyt sitten toivottavasti pääsen testaamaan kumpi oli oikeassa ;)

    En siis osaa neuvoa sen kummemmin kuin että urheiluliikkeestä ne kyllä kannattaa ostaa. Ja miettiä millaiset sukset ja mihin tarpeeseen haluaa. Toivottavasti löydät itsellesi sopivat sukset suhteellisen helposti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos, mielenkiintoinen postaus oli kyllä! Saako udella, mitä pulitit suunnilleen tosta setistä?

      Missä tapahtumassa aiot hiihtää 53km? Jännää ;)

      Ei auta muu kuin lähteä urheiluliikkeitä kiertämään! Saa nähä, millaista myyjää sieltä löytyy.. täytyy yrittää olla tarkkana, että saa hyvää ja aitoa palvelua. :) Kiiitos!

      Poista
    2. Muistaakseni 200-210e koko setti, ja nuo sukset on tosiaan Salomonin toiseksi edullisin malli. Niin ja semmoista tuli vielä mieleen, eli suksista en sano edelleenkään mitään, mutta monot on hirmu tärkeät että ei liiku milliäkään jalassa. Mun monotkin on aika halpikset ja vaikka ne ei omasta mielestä juuri liikukaan jalassa niin liikkuupa kuitenkin sen verran että rakko alkaa pikkuhiljaa muodostua kantapään yläpuolelle yli 10km hiihdosta. Uusia en meinaa ostaa vaan kehitellä ja testailla jotain urheiluteippisysteemiä ja vakoilla Mikan blogia, muistaakseni sieltä löytyy hyviä vinkkejä... Mutta siis kun mulla on tavalliset nauhat sitomiseen, niin kannattaa ennemmin ostaa sellaset monot missä on se muovinen "kiristyshärpäke". Ainkin itse sain mun vanhat luisteluhiihtomonot kiristettyä sillä niin ettei jalka liikkunut yhtään. Ja muutenkin ne istui paremmin, oli myös kalliimmat. Eli monojen istuvuuteen kannattaa satsata!

      Sauvoista vielä tulee se mieleen että jos sulla on aikomus tai riski esim. hiihtotapahtuman suhteen että voi joutua kovemmallakin pakkasella hiihtämään, niin korkkikädensija on ihan ehdoton. Se on paljon lämpimämpi materiaali käteen kuin muovi.

      Ja vielä siteistä. Mulla on huonoja kokemuksia MARKET-tason NNN tyypin siteistä, mutta urheiluliikkeiden NNN siteisiin en taas osaa ottaa kantaa, on varmaan oikeasti ok. Mä vaan oon nuoruudesta jumittanut noihin SNS siteisiin, niissä ei koskaan ole ollut mulla ongelmia, niinpä sitten tunteenomaisesti halusin edelleen ne ;)

      Niin ja Botnia-hiihdossa olisi tarkoitus hiihtää :)

      Poista
    3. Kiitos, ihan huipusta kommentista! Täytyy tosiaan katsoa, mihin settiin itse päätyy. Hyviä vinkkejä sain noista siteistä ja monoista... ne vaikuttaa kyllä vähintään yhtä tärkeiltä kuin suksetkin.. ja sauvat tietty kans. Heh. Toivoisin löytäväni hyvän paketin suht edullisesti, parilla sadalla kans! :)

      Poista
  8. Ei ollenkaan hullu idea. Kuten jo täällä on kirjotettu, niin menet liikkeeseen jossa on asiantuntijuutta, ei mitään markettiroinaa vaan kerralla kunnolliset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitos ;) Kaipa ostan niin perinteiset, hyvät ja tavalliset sukset kuin löydän!

      Poista
  9. En tiedä, onko tästä kommentista enää mitään hyötyä, kun tuntuu, että kaikki on jo edellä sanottu, mutta kerronpa kuitenkin. Ennen lumia kun lähdet kaupoille, niin valikoimaa löytyy paljon, joten hyllystä löytyy sopiva pari juuri sinulle. Itse olen ostanut useammasta eri urheiluliikkeestä sukset ja aina saanut asiantuntevaa palvelua. Kysäise, hiihtääkö myyjä itse. Jos hiihtää, niin tietää varmastikin jotain suksista. Kerrot, mihin tarkoitukseen suksia tarvitset, niin sinulle osataan myydä sopivat sukset. Ja kuten edellä mainittiin, käytä aikaa myös monojen valintaan. Sovita mieluiten useamman eri merkkisiä, että tiedät, miltä ne tuntuvat jalassa. Ja voideltavia minäkin suositan. Pohjustus ja luistovoitelu kannattaa teettää ammattilaisella. Pitovoiteen laittamiseen tarvitset muutaman voiteen eri keleille, korkin voiteen tasoittamiseen ja voiteen poistoaineen. Ei ole vaikeaa!

    Sinun kuntopohjallasi selviät varmasti Pirkan puolikkaasta. Tosin minäkin liputan Vuokattihiihdon puolesta. Varsinkin jos lumet tulevat myöhään, sinulla on kuukausi enemmän aikaa treenata. Ja se on oikea hiihtokisa, Pirkan hiihto välttämättä ei. Siellä on kuitenkin se kävelyosuus ja keskustan läpi hiihto, joista en oikein itse välitä. Puolikkaalla ne tosin onneksi tulevat heti alkumatkasta ja sen jälkeen voi alkaa naatiskella.

    Pitkän kommentin loppuun saan sanottua sen, miksi tämä kommentti piti jättää: Ihana kuulla, että olet innostunut hiihdosta. Tykkäät siitä varmasti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikista kommenteista on todellakin hyötyä! :) Ajattelinkin, että NYT on se hetki, kun sinne kauppaan täytyy mennä! Pitää vaan löytää tosiaan asiantunteva ja palvelualtis myyjä, niin saan hyvää palvelua! Monot tosiaan on helmompi ostaa, kun voi tunnustella oikein jalkoihin! Tiedän nyt, että ostamani sukset vien heti ammattilaiselle, joka laittaa niihin luiston, ja opastaa nopeasti pitovoiteen laitossa! :)

      Kiitos kannustuksesta! Eiköhän noi hiihdot mene, kunhan saan vähän hiihtoa alle, että tekniikka löytyy edes jotenkin! Jännää ;) Vuokattihiihto alkoi nyt kiinnostaa, eli kiitos vinkistä!

      Hih, joo, toivottavasti tykkään! Uuussskon niin <3

      Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)