torstai 17. huhtikuuta 2014

Kevyt olo kasviksista

Kuten olen useasti kertonutkin, kokkailen paljon kasviksista ruokaa, vaikka niin sanottu sekasyöjä olenkin. Ensinnäkin mun mielestä kasvikset on todella hyviä, kuten myös monet kasvisproteiinit, kuten linssit ja pavut, sekä soija eri muodoissa. Toiseksi, olo on välillä ihanan kevyt, kun ei syö raskasta lihaa. Ja kolmanneksi, mua ärsyttää ylipäätään koko luokitus "liharuuat, kasvisruuat". Eikö kaikki voisi olla ruokaa vain? Älytöntä joku koulujen pakkokasvisruokapäivä. Äh. Varmasti siitä aiheutuu enemmän ongelmia, kuin että kyseistä nimitystä ei käytettäisi, mutta yhtenä päivänä ainakin olisi tarjolla pelkästään kasvisperäistä ruokaa. Kasvisruoka saa usein negatiivisen sävyn nimensä puolesta.


Mä olen hyvin avoin monelle ruoka-aineelle, ja onkin varmasti vain kourallinen ruokia, joita en tahdo syödä. Tai kyllä mä niitäkin syön, jos muut ovat valmistaneet, mutten itse käytä ruuanlaitossa muun muassa tonnikalaa tai vuohenjuustoa. Muutoin sitten pörrään hyvinkin paljon eri ruokaosastoilla kaupoissa. Tänään etsin kikherneitä citymarketista, koska tahdon valmistaa yhtä herkullisia falafeleja viikonloppuna kasvissyöjäserkulleni, kuin mitä teimme viime viikonloppuna Kimmon kanssa. Ne oli taivaallisia, ja jaankin niiden ohjeen tässä postauksessa. Olen ehkä osittain innostunut enemmän kasvisruuista sen vuoksi, että punainen liha ei maistu samalla tavalla mulle kuin ennen. Lihapadat ja punaista kokolihaa sisältävät ruuat eivät houkuttele ainakaan tällä hetkellä, enkä todella himoitse mitään pihvejä. Kyllä voin silloin tällöin syödä kokolihaakin, mutta sitä harvemmin varsinaisesti tekee mieli.

Mulle avartavia kokemuksia ovat olleet lihattomien kuukausien pitämiset, esimerkiksi viimeksi lokakuussa osallistuin lihaton lokakuu -kampanjaan. Ekalla lihattomalla kuukaudella joskus vuonna 2012 tammikuussa opin käyttämään linssejä ja papuja ja tofua sekä soijaa ruuanlaitossa. Nykyään on ihanaa, kun uskaltaa kokkailla niistä ja on vaihtoehtoja perinteisten liharuokien rinnalle. Kasvisruokia alan kaivata eritoten silloin, kun olo on jotenkin raskas. Ja niin, perinteinen avokadopastahan on mun suosikkiruoka, jos täytyy syödä ennen treeniä kunnon ruokaa, ja vieläpä lähteä treenaamaan lyhyen ajan sisällä.



Tässä tulee herkullisten falafel-pullien ohje.

400-500g kuivattuja kikherneitä
1 pilkottu sipuli
4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
noin kourallinen tuoretta korianteria
1 dl jauhoja
n. 2rkl suokla
n. 2rkl jeeraa
maun mukaan mustapippuria, jauhettua korianteria, cayannepippuria ja kardemummaa

Öljyä paistamiseen
Seesaminsiemeniä







1. Liota kikherneet runsaassa vedessä yön yli (herneet tuplaantuu)
2. Sekoita kaikki ainekset yhteen tehosekoittimessa
3. Anna maustua jääkaapissa noin tunnin
4. Pyöritä taikinasta pullia ja pyöräytä ne myös seesaminsiemenissä
5. Paista runsaassa öljyssä ja nauti



Kannattaa kokeilla näitä todella helppoja, mutta maukkaita pullia. Tästä annoksesta tulee melko paljon, mutta jos tahdot kokeilla vain, niin puolita annos. Ainoa, mitä pitää muistaa, on laittaa herneet likoamaan edellisenä iltana.

Tässä muutama muu kasvisruoka, jota on tullut syötyä viime aikoina.

Tomattinen pinaatti-linssimuhennos

Parsarisotto

Tomaattikeittoa valkoisilla papuilla

Savutofuwokki

Tofu panang curry

Illanistujaisissa oli linssipihvejä tarjolla

Kasvislasagne

Jos jokin ruoka-annos oli mieleen, niin kysykää toki tarkempaa ohjetta!

Mikä on teidän lempi kasvisruoka? Onko teistäkin hölmöä eritellä kasvisruuat ja muut ruuat jaolla? 

10 kommenttia:

  1. Tämäpä sattui, kun just tässä ajattelin, että pitää etsiä resepti falafelpyöryköihin ja tehdä niitä. Nyt ei tavi googlata! :) Mut siis etkö sä keittänyt kikherneitä ollenkaan ennen tehosekoittimeen laittamista?

    Mä söin tänään just linssipihvejä. Tykkään. Mut en voi sanoa lempparia, kun on niin paljon hyvíä! Just kaikki pihvit ja pyörykät ja myös erilaiset wokit ja keitot on suosikkeja. Ja mulle kasvisruoka on ihan vaan ruokaa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tuossa ohjeessa noita kikherneitä ei keitetä ollenkaan. :) Olen myös tehnyt pullia säilykekikherneistä, mutta noi on ylivoimasesti parempia! Kantsii kokeilla!

      Linssipihvit on niin hyviä, kuten kaikki linssiruuat! :) Jep, kasvisruoka on kyllä ihan ruokaa! Voisitkin kertoa blogiisi jonkun kivan kasviskeitto-ohjeen ;)

      Poista
    2. Täytyypä kokeilla! Mun kokkausksissa on se ongema, etten jälkikäteen oikein pysty kertomaan mitään tarkkaa ohjetta. :D Kun en koskaan noudata mitään ohjeita. :) Kasvissosekeittoon menee kasvikiksia (bataattia ainakin, lisäksi usein porkkanaa/kukkakaalia/kesäkurpitsaa jne), jotain nestettä, joskus kookosmaitoa tai tomaattimurskaa ja melkein aina myös linssejä. Niin ja mausteita.Keitetään ja soseutetaan. Siinä se. Tosi tarkka ohje! :D

      Poista
    3. Heh, tietkö, siks lopetin ruokablogin pitämisen, kun en ikinä osannu kirjottaa ohjetta ylös, kun aina heitin kaikkea summanmutikassa ;) Mut hyvältä kuulostaa sun keitot! Kaipasin jotain kasviskeittoideoita, joka ei oo soseutettu!

      Poista
  2. Oi nam falafelejä! Ne on kyllä niin hyviä :)

    En tiedä mistä johtuu, mutta itsellenikään ei ole punainen liha maistunut enää aikoihin. Tottakai sitä syön, jos mies tekee tai muualla sattuu olemaan tarjolla, mutta niin kuin sinäkin sanoit: ei vaan tee yhtään mieli.

    Tänä keväänä ollaankin kokeiltu paljon erilaisia kasvisruokareseptejä. Varsinkin erilaisia muhennoksia, wokkeja ja risottoja tulee valmistettua ilman lihalisukkeita. Lihan (punaisen) vähentäminen onkin johtanut ruokavalion monipuolistumiseen. Jotenkin sitä on avartanut silmänsä, että onhan sitä tosiaan muitakin hyviä ruokavaihtoehtoja kuin jauhelihakastike ja pasta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, falafelit on nams! :)

      Heh, tunnutaan olevan aika samoilla linjoilla sit tän asian kanssa! Ja oon kyl samaa mieltä siinäkin, että nykyään kun on vähentänyt lihan käyttöä, on kokkaaminenkin monipuolisempaa ja mieltä avartavaa!

      Poista
  3. Nam. Tarvii ittekin kokeilla tomaattikeittoo ja valkoisia papuja. Heti alko tekeen mieli. =)

    VastaaPoista
  4. Jee, kiva postaus! Ihan tosi ajankohtainen mulle ;) Kiitos Falafel-ohjeesta! Nyt ehkä uskaltaudun kokeilemaan, kun mun mielikuva on niistä aiemmin ollut hieman kuiva ja koppurainen ;) Mä olisin kyllä kiinnostunut saamaan erityisesti tuon tofuwokin ohjeen! Soijarouheet ja linssit ovat alkaneet tulla lihattoman kokeilun myötä jo vähän tutummiksi, mutta tofua haluaisin opetella seuraavaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, sun innostamana :)

      Falafelit saattaa olla vähän kuivia ja koppuraisia, mutta tarjoapa niiden kanssa jotain raikasta jugurttikastiketta! :)

      Tässä tofuwokin ohje: http://kokataan.blogspot.fi/2011/01/pastaa-ja-nuudelii.html (nykyään rakastan korianteria! niin se maku muuttuu kolmessa vuodessa!). Toki oon tehnyt muunlaisiakin wokkeja, mutta tossa on YKSINKERTAINEN ohje, ja jos aluttaa tofusta, kannattaa kokeilla savutofua maun vuoksi, ennen kuin alkaa itse maustamaan! :)

      Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)