keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Kuntokeskus, joka tarjoaa myös juoksutunteja

Ensinnäkin. Tämä ei ole mainos, vaan maksan ihan yhtälailla jäsenmaksua kuin muutkin satsilaiset. Olen vain äärimmäisen iloinen tällä hetkellä, että SATS on ajan hermoilla, ja tarjoaa asiakkailleen trendilajia, eli juoksua. Ja ei, näitä tunteja ei vedä salila treenaavat personal trainerit, vaan ihan oikeat juoksukouluvalmentajat. SATS siis tekee yhteistyötä Urban tribesin kanssa. Tarjolla on kolme erillaista juoksutuntia viikossa kuulemma aina kesäkuun loppuun asti, ja kesätauon jälkeen nämä tunnit jatkuvat syksyllä. Näin kertoi yksi eilen vetäneistä koutseista.

Tiistain tunti on interval-tyyppinen Run Tough -tunti, joka on suunnattu 10km alle tuntiin juokseville. Tämä on kuulemma rankin näistä tunneista. Torstaisin on Speedplay-niminen tunti, joka on hieman kevyempää vauhtileikittelyä, ja ilmeisesti sopii monentasoisille juoksijoille, kuten myös lauantain Pace-tunti, jossa tarkoituksena on juosta tasavauhtinen lenkki. Sinne voivat ilmeisesti mennä aivan aloittelijatkin, mutta en tosiaan tiedä (vielä) vauhdeista, joita tunnilla pidetään. Tahdon ilman muuta kokeilla kaikkia!

Reippaana aamulla työmaata kohti 

Eilen olin tuolla kovimmalla, eli Run Tough -tunnilla. Vähän kiireisestä aikataulusta johtuen kuljin eilen työmatkat ja siirtymiset pyörällä, joten minulla oli tunnille mentäessä noin parikymmentä kilsaa polkemista takana, siis aamulla kymppi ja iltapäivällä vajaa kymppi. Jalat eivät siis olleet aivan tuoreimmillaan, harmi. Ei siinä muuten mitään, mutta olisin ehkä saanut itsestäni ja sitä kautta tunnista enemmän irti.

Tunnilla oli mukana yhteensä kolme koutsia. Aluksi juoksimme 15 minuutin lämmittelyn kahdessa porukassa. Toisilla vauhti oli noin 7min/km ja toisilla 6min/km. Itse olin jälkimmäisessä porukassa, sillä jalat olivat jo lämpimät pyöräilyn jäljiltä. Muutoin tuo olisi ollut vähän turhan kova lämmittelyvauhdiksi itselleni. Lämmittelyn jälkeen oli lyhyt, ehkä vartin kestävä tekniikkaosio. Tehtiin erillaisia jalan liikkuvuutta ja koordinaatiota kehittäviä tekniikkajuoksuja, sekä pari kiihdytystä. Sitten oltiinkin valmiina varsinaiseen päivän treeniin!

Treeni sisälsi pyramidimaisen intervallin, elikkä 5 minuutin, 3 minuutin, 1 minuutin, 1 minuutin, 3 minuutin ja 5 minuutin vedot minuutin palautuksilla. Vauhtiryhmiä oli kolme; 1-ryhmä meni vedot noin 4min/km, 2-ryhmän vauhti vedoissa oli noin 4.20-4.40 ja 3-ryhmässä ilmeisesti vauhti oli noin 5min/km luokkaa vedoissa. Suositus keskimmäiseen ryhmään oli, että kymppi taittuisi 45-52 minuuttiin, ja itsehän olen juuri nippa nappa tuossa ryhmässä, kun viime vuonna kymppi taittui aikaan 51.30, ja enkkakin on 50.50. Muuten, hassu sattuma, mutta olen elämässäni juossut kolme kymppiä, ja kaikki alle minuutin sisään toisistaan! Silti, vaikka kuuluisinkin tuohon kakkosporukkaan tässä treenissä, tuntuvat vauhdit 4.20-4.40/km jokseenkin utopistisilta! Mä en ole hirveästi harrastanut kovia ja lyhyitä vetoja, enemmän kun olen pitkän matkan raastaja, ja ne omat kilsan vedot olen juossut siihen viiden minuutin tietämiin. Nyt tosin triathlon-kaudella vedot ovat jääneet aika vähiin, vaikkei se kovin loogista olekaan.

Lähde: sats.fi

No, miten mulla sitten treeni meni? Ihan ok omaan tasooni nähden! Ihan en kaikkia vetoja pysynyt ryhmän mukana. Aloin jäädä viimeistään minuutin vedoissa ja ihan lopullisesti jäin tokassa kolmen minsan vedossa. Yritin kuunnella pillin ääntä, ja tehdä treenin mahdollisimman hyvin ja palautella minuutin mahdollisimman hyvin, enkä ottaa muita kiinni. En viitsinyt jäädä odottamaan takana tulevaa ryhmää, koska olin heitä edellä jo jonkin verran. Harmi, mulle olisi ollut hyvä joku ryhmä siitä kahden ryhmän välistä. Silti tämä oli tosi tehokas treeni, ja ehkä olisin voinut pysyä ryhmän mukana, jos alla ei olis ollut pyöräilyä niin paljon. No, jäipähän tavoitetta ens kertaan - yritän roikkua kakkosryhmän mukana loppuun asti! Treeniä vaan lisää, niin kyllä se siitä!! Toisaalta, eilen tuli hyvä triathlon-treeni, kun oli (hyöty)pyöräilyä ja juoksua.

Treeni viimeisteltiin vielä noin 15 minuutin loppuverkalla. Kaikkineensa tunti kesti noin 75 minuuttia, josta aktiivista juoksua oli ehkä tunnin verran, ja tekniikat päälle. Mielestäni tämä on ihan loistava tunti! Ryhmässä saa yleensä niin paljon enemmän itsestään irti, ja tiukat treenit on parasta tehdä porukassa. Kuka vaan pystyy niitä perus peekoolenkkejä juoksemaan yksin, mutta ainakin itselläni ongelmia tulee, kun vauhtia lisätään. Kun se mukavuusalueella pysyminen on niin paljon kivempaa... Lisäksi on mielestäni mahtavaa, kun voi osallistua hyvin ohjatulle juoksutunnille aina silloin, kun itselle sopii, eikä tarvitse sitoutua kalliiseen juoksukouluun ja tiettyihin aikoihin. Nyt voi mennä aina, kun itsestä siltä tuntuu.

Miltä kuulostaa tällainen kuntosalin ja juoksukoulun yhteistyö? Entä tunnin rakenne? Voisitteko te osallistua tämmöiseen, jos kuntokeskuksenne tarjoaisi vastaavaa? Kertokaa lisäksi, mikä on teidän "lempi"intervallitreeni? Eli se tiukin? ;)

21 kommenttia:

 1. Huippua! Elixiaankin on tulossa tän kuun lopussa neljään keskukseen jotain juoksutunteja (intervallia ja lihaskuntoa) mut en tiedä tuleeko näihin, missä mä käyn. Toivottavasti! Kuulostaa kyllä tosi hyvältä tunnilta toi, joskin mun kunnolla ei olis sinne vielä asiaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes se lihaskuntotunti tulee Taliin :).

   Poista
  2. Noniin, kiva juttu! Elixia ja SATS on muuten yhdistymässä.. saa nähdä, mitä se tuo tullessaan.. toivottavasti ei korkeita hintoja! :/

   Mut hyvä et tulee Taliin, niin pääset treenailemaan ;)

   Poista
  3. Niin on! Toivottavasti se olis hyvä juttu meille asiakkaille! Sello olis toi mun kotisali, mutta äkkiäkös tonne Taliinkin kipittää ja sinne voi vaikka juosta :)

   Poista
  4. Jep, jännityksellä odotellaan miten se näkyy asiakkaille! :) Heei, mä muuten käyn Lepuskin SATSilla pääosin, ja Pitsku on mun kakkossali... pyöritään aika samoilla huudeilla ;)

   Poista
 2. Hyvältä kuulostaa etenkin nuo ammatticoachit! Mutta melkoisen kovia vetovauhteja, huh, itse tuskin olisin pysynyt perässä mitenkään. Mutta juuri tuollaisissa kovissa treeneissä ryhmän tai kaverin tukea kaipaisikin. Itse yritin tänään houkutella kaveria mukaan juoksemaan mäkitreeniä ja koska kaveri ei päässyt, en minäkään lähtenyt enää joogan jälkeen juoksemaan...

  Meidän salilla alkaa kanssa kohta juoksutunnit, mutta mitä nopeasti katsoin mainosta, ne ovat kaikki aamuisin. Yritän kuitenkin joskus mennä mukaan mikäli työaikatauluihin ne sopivat, sillä haluan ainakin testata nuo tunnit. Mutta kovat vedot ja intervallit ja aikainen aamu, o-ou, ei paras yhdistelmä meikäläiselle, ollaan todellakin EPÄmukavuusalueella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis tosi huippua, että noita tunteja vetää nimenomaan oikeat juoksukoutsit :) Vetovauhdit oli kovia, mutta kaipa ne kuuluukin olla, kun on noin lyhyistä vedoista kyse. Pitää kokeilla yksin vielä noita vauhteja kans. :)

   Oh, outoa että kaikki tunnit on aamuisin... luulisi, että ilta-aika on paljon halutumpaa! Toivottavasti pääset testaamaan tunnit :)

   Poista
 3. Oi, tuo kuulostaa kyllä aivan mahtavalta treeniltä ja hyvin tsemppasit sen läpi! Mutta aika kova taso tosiaan, kyllä olis itellä ollut tekemistä, että olis noista vauhdeista selvinnyt! :D

  Mun pitäis kyllä niiiiin hankkia se sykemittari, että voisin alkaa paremmin seurailla noita kilometrivauhteja ja tehdä vetoja niiden mukaan! Täytyypä ottaa asiaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oli kyllä huipputreeni, ja uudestaan pitää yrittää päästä joku kerta :) Joo, jännä että on noin kova taso. Tosin mun ryhmää yksi vähän hitaampi ryhmä oli siis kans! :)

   Joo, tuollainen gps-mittari on kyllä toooosi kätsy just noihin vetoihin :)

   Poista
 4. Tosi kivan ja mielenkiintoisen kuuloinen tunti! :)

  VastaaPoista
 5. Mä ymmärsin niin, että vetojen vauhdit on tuolla though-tunnilla tarkoituksellakovat sillä kyse on maksimikestävyys harjoitteesta, eli vedot tulisi tehdä hieman kovemmin, kuin potenttiaalinen 10 km maksimivauhti. :)
  Sanoisin, että noita vauhteja ei kannata pelätä, vaan rohkeasti haastaa itsensä pois mukavuusalueelta, koska se on tuon tyyppisen harjoituksen tarkoitus (ainakin, jos ymmärsin koutsia oikein!).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, näinhän se menee! Maksimikestävyystreeniä toi selkeesti oli! Se eka 5min veto oli vaan jo aika kova, että jos siinä jo piiputtaa, niin voi olla haastetta kahlata treeni läpi!

   Mutta totta, ryhmässä on helpompi haastaa ittensä ihan tosissaan ja kokeilla omia rajojaan! Selkeesti siis joskus uusiksi kokeilemaan ;)

   Poista
 6. Äääh ihan huippua!! Miksei täällä päin oo mitään tommosii kivoja juttuja?! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wäääh, niimpä! Mut oon ymmärtänyt, että tää on ihan kuuminta uutuutta, että ehkä tää leviää muihinkin keskuksiin ja paikkoihin! :)

   Poista
 7. Hei moi, pitkästä aikaa miekii taas täällä hengaan! Kiva lukea kuulumisia, siekin olet vissiin siis hurahtanut triathloniin?
  Mites maratonit, mitä siun enkat on nykyään? :) Mie pääsen lähiaikoina polvileikkaukseen, ja sit minä olen takas kisakentillä ;)
  Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei moi :) Oonkin miettinyt mitä sulle kuuluu.. voi, polvileikkaus, ei kuulosta hyvältä. :S Mut toivotaan, että palaat "kisakuntoon" takas pian ;)

   Mun maraenkka on 4.19 Tukholmasta viime keväältä. sen jälkeen en kauheesti ole juossut tapahtumia, ja hurahdin suunnistukseen kunnolla :) Tänä kesänä tulossa on eka polkutapahtuma Bodom Trail, Vantaan triathlon (perusmatka!) ja Venlojen viesti! Syksyllä sitten Vaarojen maraton :)

   Poista
 8. Käyn itsekin Satsilla ja yrittänyt päästä noille tunneille, mutta ei ole vielä onnistanut aikataulullisesti. Kiva kuitenkin kuulla minkälaista siellä on ja tämän postauksesi jälkeen pitää oikeasti yrittää sinne päästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oij, missäs SATSilla käyt? :) Kannattaa ehottomasti mennä tunnille! Jos satutaan samaan aikaan, niin vedähän hihasta ;)

   Poista
  2. Käyn Pitäjänmäessä ja Elielillä, joskus Leppävaarassa ja Tikkurilassaki tulee piipahdettua. Pitää tulla kiskasee hihasta, jos sattuu sopivasti :)

   Poista
  3. Okei, voidaan siis joskus törmätä ihan keskuksessakin :D

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)