maanantai 18. helmikuuta 2013

Joko kolme viikkoa meni?

Lähde: weheartit.com

Joopajoo, kolmen viikon treenijakso olisi niinkuin pulkassa. Mihin se kolme viikkoa katosi? Oikeesti. Kyllähän mulla jalat on aika väsyneet, sillä kolmelle viikolle tuli yhteensä neljä lepopäivää, mutta olo on sellainen, että "Ei, en tahdo kevennellä!"... mutta aijon nyt kyllä silti vain ottaa tän alkaneen viikon iisisti, ettei vaan tule treenattu liikaa! Ensi jaksosta alkaa sitten tosissaan treenailu kesää varten, sillä sitten tän viikon jälkeen on enää 14 viikkoa aikaa Tukholman marathonille! :) Aikaa on vielä rutkasti, mutta faktahan on se, että viikot vähenevät! Aijon kyllä jatkossakin tulla pitämään kiinni noista triathloniin vaadittavista muista lajeista kesää silmällä pitäen, mutta pidennän silti lenkkejä ja aijon ottaa toisen vauhtitreenin (juosten) spinningin rinnalle. Tämä plääni on siis ensi kolmen viikon jaksolle, jolloin spinning varmasti pysyy ohjelmassa, kun pyörällä ei viitsi ulkona lenkkejä vielä tehdä!

Mutta.. viikonloppu oli tosiaan urheilullinen, ja kruunattiin se eilen ystävän kanssa menemällä excursiomatkalle tuonne kauemmas SATS-keskukselle. Tehtiin siellä tunnin salitreeni, joka oli todella antoisa! Sain lisättyä prässiin painoja, ja tuntuu, että vieläkin on varaa! Muutenkin setti oli erinomainen:
  • Lämmittely juoksumatolla 10min
  • Sjmv 4x12 (eka lämmittelykierros)
  • Penkkipunnerrus 3x10
  • Jalkaprässi 3x12
  • Ranskalainen ojentajapunnerrus 3x12
  • Pystypunnerrus 3x10
  • Vatsoja (perusnostoja, Russian twistejä ja alavatsoja pallon kanssa)

Lähde: sats.fi

 Pääsyy kuitenkin lähteä tuonne keskukselle oli ihan joku muu, kuin salitreeni. Tahdottiin meinaan kokeilla siellä kevään näytetuntina olevaa TriggerPoint-tuntia. Kyseessä ei ole siis mikään jumppa, vaan lähestulkoon hierontaa muistuttava kehonhuolto puolituntinen.

"Trigger Point perustuu myofaskiaalisten triggeripisteiden hierontaan, jolla on tarkoitus pehmittää elimistön pehmytkudoksia.

Tunnilla käytetään hierovaa rullaa sekä palloa. Erilaiset release-tekniikat ja apuvälineet yhdessä dynaamisten liikkuvuusharjoitusten kanssa auttavat tehostamaan liikuntasuorituksia mutta myös vähentävät loukkaantumisen vaaraa.

- Tunti on ainutlaatuinen. Monet harjoituksista tekevät hyvällä tavalla kipeää, mitä kaikki eivät välttämättä arvosta. Trigger Point kiinnostaneekin eniten niitä, jotka harrastavat liikuntaa säännöllisesti ja haluavat ehkäistä jo ennalta urheiluvammojen syntymistä, kertoo Pohjoismaiden ryhmäliikuntavastaava Fredrik Sjöberg." (lähde:http://www.sats.fi/kuntoilu/ryhmaliikunta/trigger-point/trigger-point)


Tunnilla käytetään sellaista piikikästä rullaa ja pientä palloa, jolla hierotaan paikkoja auki. Hieronta tuntuu sitä ikävämmältä, mitä enemmän laittaa painoa rullan tai pallon päälle, ja mitä enemmän lihasjumeja on. Ensin hierottiin pallolla jalanpohjat, sitten rullalla pohkeet ja etureidet, joiden jälkeen hierottiin pallolla pakaroita. Sen jälkeen siirryttiin yläkroppaan, jossa hierottiin yläselkää, kylkiä ja kiertäjäkalvosimia. Huhhuh.. ihan vedet silmissä melkein olin tunnilla, kun kroppani vaan KRUNTSAHTELI auki. Mutta hei, teki gutaaaaa ja olo tuntui jotenkin hyvältä sen jälkeen!! Harmi, ettei tätä tuntia ole ainakaan vielä mun lähisaleilla.

Lähde: http://www.tptherapy.com/

Mietinkin, että raaskisiko sitä tilata tuon rullan kotiin? Tekis varmasti hyvää rullailla kerran viikossa oikein ajan kanssa, rauhassa. Tuolla toi aika meni tosi nopeasti, ja aina en löytänyt parasta tekniikkaa hieroa vaikka etureisiä. Eli vaatii totuttelua, että saa oman kropan mukaan siihen touhuun ja lihakset mahdollisimman rennoksi. Kaiken kaikkiaan TriggerPoint on ihan mahtavaa tarjontaa peruskeskuksella. Lihashuoltoon pitäisi kiinnittää paljon enemmän huomiota, ihan jokaisen! Se ennaltaehkäiseen paljon vammojen syntymistä, ja parantaa suorituskykyä.

Mutta semmosta tänne, ja näistä lähtökohdista lähden kohti kevyttä viikkoa.

Oletteko te kokeilleet vastaavia kehonhuoltotapoja? Miten huollatte lihaksia? Käyttekö hieronnassa? 

24 kommenttia:

  1. Vitsi kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta! Ite käyn kehonhuoltona bodybalancessa ja nyt oon pyrkinyt venyttelemään pohkeita joka päivä.

    Oon kyl miettinyt hierontaan menemistä, jos siellä sais nuo penikat auki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toi oli kyllä tosi mielenkiintoista! Tosin nyt,kun kerran on käynyt tunnilla, tota vois hyvin harrastaa kotona! :) Olis kyl hyvä, että tommosia rullia tulis enemmän saleille yleiseen käyttöön, niin ihmiset tekisivät myös enemmän omatoimista kehonhuoltoa!

      Mullakin oli tarkoitus tällä viikolla mennä hierontaan, mutta unohdin varata! Neljän viikon päästä sitten ehkä ;)

      Poista
  2. Oho, wow kuulostaapa hyvältä tuo triggerpoint, moisesta en ollut vielä kuullutkaan. Kehonhuolloksi miellän venyttelyn ja vesijuoksun, satunnaisen hierojalla käynnin. Liian vähän! Sä oot kyllä ollut viimeiset viikot hyvinkin reipas, mulle se "kevyt-viikko" jäi vähän niinkuin päälle ;) No, nyt viime viikko jo muistutti hieman treenitäyteisempää viikkoa ja maanantai aloitettu juoksulla + salilla. Tästä hyvä lähteä alkavaan viikkoon! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toivottavasti tuollainen triggerpoint laajenee yleisempään tietoisuuteen! Mulla selkä ainakin naksui ja kruntsahteli samalla lailla, kuin hieronnassakin. Jotain lihasjännityksiä aukes! :)

      Hih, no reipas ja reipas.. ihan kivasti on tullut tehtyä, mutta aina vois tehdä vähän enemmän - ja ennen kaikkea enemmän ajatuksella! Mutta eiköhän seuraava treenijakso mene taas paremmin! Enkä ajatellut ihan laakereillani levätä tässä tälläkään viikolla...

      Vitsit, mikä aloitus viikkoon! Ihan mahtavaa!! :) Hyvää treeniviikkoa sulle!

      Poista
  3. WOW, tommonen tunti ois kyl ihan mahti. Ite käyn kroppaa läpi vastaavalla pilatesrullalla joka on ihan sileä ja kyllä tekee hyvää. Etenkin selän fasettilukot kiittää kunnon rutinalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis mun mielestä on upeaa, että keskuksilla panostetaan myös kehonhuoltoon! :)
      Mä tein eilen tutkimusta, minkälaisia rullia on tarjolla.. ja löysin perus pilatesrullia, ja sit Karhulla oli sellainen terapiarulla, samanlainen kuin toi Triggerpoint-rulla. Mietinkin, mitähän eroa noilla on...

      Poista
    2. Luulen et nuo "nystyräiset" rullat on tehokkaampia ja jos sellasta kykenee käyttämään niin ite kallistusin sen puoleen (mulle tommonen sileä rulla on ihan riittävä)

      Poista
    3. Jep, kiitos vinkistä.. mä kallistun myös nystyrärullan puoleen! :)

      Poista
  4. Oi kuulostaapa hyvältä tuo triggerpoint! Toivotaan, että saatais meidänkin salille tällaista :-) Minä taistelen edelleen kipeytyvien penikoiden kanssa ja aionkin satsata nyt kehonhuoltoon erityisen paljon. Urheilihieroja ja askellusanalyysi varattu! Jos se on esim. jalan virheasennosta kiinni, niin siihen onneksi löytynee korjaus, kun ammattilaiset laitetaan asialle :) Mukavaa rennompaa viikkoa! Jään jännityksellä odottamaan sun valmistautumista & matkaa maratonille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toivottavasti toi leviäis myös meidän saliin! :) Voi ei, kipytyneet penikat ei oo kiva juttu. Anna niille kylmä-kuuma -hoitoa! Paranemisia! Heej, mihin meet urheiluhierontaan? Pitäisi meinaan itsekin mennä! :) Mä oon myös käynyt askelklinikalla, tosi kätsyä. Mulle tehtiin tukipohjalliset, mutta oon sen jälkeen käyttänyt ihan footbalance-pohjallisia. Kiitos, että oot mukana mun matkalla maratonille ;)

      Poista
    2. Pitää tosiaan kokeilla taas tuota kylmä-kuuma-hoitoa, koska vuoden alussa se ainakin tuntui hieman helpottavan! Niin ja menen hierontaan Helsingin urheiluhierojille, koska sain yhdeltä tutulta suosituksen hierojasta, joka on erikoistunut erityisesti juoksijoiden ongelma-alueisiin. Voin laittaa sulle yhteystiedot vaikka sähköpostilla, jos näin tahdot :)

      Poista
    3. Hei, laita vain! Mä katsoin itse Helsingin urheiluhierontaopiston meninkiä, mutten saanur varattua... mut laita ihmeessä, ni katon josko olis jees. hanna.taimen(a)gmail.com

      Poista
  5. kylläpä on mielenkiintoisen kuuloista :) kun nyt tutkit vaihtoehtoja, niin millaisessa hintaluokassa nuo rullat ovat? ja osaisiko sellaisella tehdä itse kotona esim ohjeiden tai videon avustuksella, vai vaatiiko mielestäsi ensin ohjausta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, pilatesrulla on nyt Stockalla tarjouksessa 19,90€, ja halvimmilla löysin tuon Karhun terapiarullan 29,90€ muistaakseni. Toi sama rulla, joka TriggerPoint-tunnilla oli käytössä, maksaa tilauksineen ainakin 60€. Mä alan kallistua tuohon terapiarullaan, koska mun mielestä just ne "piikit" oli se juttu, mikä teki tuosta tunnista niin hyvän ja kivuliaan.

      Ilman muuta käy tehdä ohjeiden mukana, eikä vaadi välttämättä ohjausta. Jokainen keho on kuitenkin vähän erillainen, joten jokaisen täytyy löytää itselle oma keino. Mä voisin tehdä opastukset joko videolle tai kuvilla, kunhan saan ostettua tuon rullan kotiin :)

      Poista
    2. Prismasta saa pilates rullan ihan kympillä. En tiedä et onko sit huonompi mitä muut, mutta kyllä on meikälle riittänyt. Mie oon ite opetellu rullaa käyttämään, youtubesta löytyy hyviä videoita avuksi.

      Poista
    3. Okei, kiitos tiedosta ja vinkistä! :) Prismaan siis, jos mielii tuota sileää rullaa!

      Poista
  6. Vitsi vaikuttaa hauskalta tunnilta!! :)

    Ja joo, vitsit aika on tälläkin mennyt vaan huristen kun on niin kivat ohjelmat nyt!! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tunti on kyllä tosi kiva, ja just jotain uutta! :)
      Jep, aika menee kuin siivillä, kun on paljon tekemistä, ja kivaa ohjelmaa! Kiva, että sullakin on kivat ohjelmat!

      Poista
  7. Mulla on sellainen sileä pilatesrulla "foam roller", mutta tuollainen olisi ehkä aika kiva kanssa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toi on varmaankin pikkaisen eri tarkoitukseen, uskoisin! Mä taidan kallistua tuon terapiarullan puoleen ;)

      Poista
  8. Peukkua kehonhuoltotunneille! Itselläkin on sileä foam roller ja voin suositella. Sillä kun rullailee koko kehon läpi, niin lihakset tuntuu kuin olisi käynyt hieronnassa. Välillä tekee niin kipeää, että en usko, että noilla nystyröillä pystyisin edes rullaamaan. Tosin videon perusteella näyttää tuntuvan muillakin. ;) Ongelmallisempiin pistemäisiin jumeihin saatan käyttää tennispalloa tai mikä pallo ekana käteen osuu. Hieronnassakin yritän käydä säännöllisesti, tosin vuodenvaihteen jälkeen olen vähän lipsunut. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooo, hienoa että huollat kehoasi noin hyvin! :) Mä en ole ennen edes tajunnut, että voin esim sählypalloilla hieroa kipeitä paikkoja.. heh. Nytpähän tiedän, ja rullan hankin ehdottomasti itselleni!

      Poista
  9. Hanna, kiitos tästä postauksesta! Tänään putkirullailin ekaa kertaa, ja rakastuin heti niin että pakko varmaan illalla lähtee ostamaan oma rulla. Harkitsen kuitenkin tuota Karhun terapiarullaa ja googlettelujen kautta päädyin tänne siun blogiin ja tähän vanhempaan postaukseen :D Siun teksti ja kommenttiketju kallistaa vaakakuppiani entistä enemmän siihen suuntaan, että tuo nystyrällinen kotiutetaan tähän osoitteeseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna,tietkö?! Mulla on se Karhun terapiarulla, ja tykkään siitä tosi paljon! Sillä saa tehtyä sileällä puolella ja nystyräpuolella erillaisia hierontoja ja rullauksia, joten on tosi monipuolinen! :) Osta ihmeessä se, uskon, ettet ainakaan pety!!

      Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)