torstai 24. lokakuuta 2013

Lihaton lokakuu menossa



Itämaista linssikastiketta ja raitaa ja riisiä + halloumi-avokadosalaattia

Kuten aiemmin olen kirjoittanut, olen ottanut osaa Docventuresin lihattomaan lokakuuhun. Minun omat säännöt olivat, etten syö punaista lihaa, kanaa enkä kalaa, mutta muuta kasvisperäistä, kuten maitotuotteita ja munia, olen syönyt. Juusto on mulle sellainen ruoka, jota varmaan syön enemmän tai vähemmän päivittäin, joten siitä luopuminen ei jotenkin onnistuisi. Vaikka syönkin normaalistikin viikottain jotain kasvisruokia, ei tämä jokapäiväinen kasvisruokailu ole silti kovin tuttua ollut. Mutta kaiken kaikkiaan silmäni ovat taas avartuneet entisestään, ja en ole ihan kamalasti edes kaivannut lihaa. Oikeastaan, jos ollaan rehellisiä, en ole kaivannut punaista lihaa ollenkaan, mutta kanaa ja kalaa ja katkarapuja olen kyllä kaivannut. Ja kunnon kalapitoista sushia, namm!!


Palak paneer riisin ja naanleivän kanssa + kaalisoijasuikalepannu

Jotenkin tämä kasvisruokailu on mennyt paremmin, kuin viime kerralla parisen vuotta sitten, kun pidin lihattoman tammikuun. Silloin muistelin, että mulla oli jatkuvasti nälkä. Eli ehkä olen nyt oppinut syömään paremmin kuitu-, ja proteiinipitoisemmin, eikä nälkää ole päässyt tulemaan, vaikka olen jopa tätä viikkoa lukuunottamatta treenannutkin aika paljon.. tai siis, normaalisti. Kasvisruoka on pääasiassa ravintorikasta ja kevyttä, mutta täyttävää ruokaa, kunhan ei joka päivä syö sitä kevyintä vaihtoehtoa. Me ollaan paljon tehty ihan perinteistä kotiruokaa, kuten makaronilaatikkoa soijarouheella (josta oltiin Kimmon kanssa sitä mieltä, ettei erottaisi lihallisesta versiosta) tai sitten ollaan tehty suosikkeja itämaisia ruokia, joita tehdään paljon muutenkin kanasta tai kasvisversiona.

Tässä yksi resepti, jonka ohjetta ihana Satu kyseli. Tätä tai panang-curryä tehdään useasti kanasta, mutta nyt sai kyllä inspiksen tehdä useamminkin tofusta. Tää ohje on sitten Kimmon kirjoittama, koska hän valmisti taas tätä herkkua meille!


Tofua vihreässä currykastikkeessa

Kastike
kookosmaito iso tlk
vihreä currytahna (n.2 rkl)
öljyä
limen mehu
kaffirlimetin lehtiä (n. 6)
korianteria (morttelissa pienennetty)
chiliä (1/2-1)
kalakastiketta
palmusokeria
valkosipulia (1-2 kynttä)
inkivääriä pieni pala / inkivääritahnaa

Kuullota öljyssä pieneksi pilkottua valkosipulia, inkivääriä ja chiliä. Lisää joukkoon muut aineet ja anna hautua 10-15 minuuttia. Määriä ei ole, koska nää tehdään aika summan mutikassa. 

Lisäksi
1 pkt silken tofua
tapiokajauhoja
soijakastiketta

Leikkaa tofut kuutioksi, ja sitten niitä kieritetään soijakastikkeessa ja tapiokajauhoissa, ja paistetaan runsaassa öljyssä. Lisää sitten kastikkeen joukkoon. Nää jauhot ei oo pakollisia, mutta niillä saa pintaan kivan kuoren. Nää jauhot kyllä vähän paksuntaa kastiketta, joten kastikkeeseen voi lisätä vettä, jos tahtoo enemmän liemimäisempää tai jättää tapiokajauhot laittamatta.

Tarjoa riisin kera.

Tänään muuten leivoin tämän vadelmajuustokakun, joka voitti viime jaksossa Koko Suomi leipoo -sarjassa juustokakkuskaban. ;) Aion viedä sen huomenna ystäväni luokse.. siis osan siitä, osa meni jo parempiin suihin, ja osa täytyy jättää Kimmolle kotiin. Heh.


Jos tahdotte jotain ruokaohjeita, niin vinkatkaa, niin laitan niitä enemmänkin. Miten muiden lihaton lokakuu on mennyt? Tai mitä teille ylipäätään kuuluu, lokakuu on kohta lopussa, hui...

Hyvää viikonloppua kaikille!

6 kommenttia:

  1. Me ei olla lihatonta lokakuuta vietetty, yksinkertaisesti jo siitä syystä, että mein muksut on tosi nirsoja (tulleet äitiinsä). Näitä kasvisruoka reseptejä on kyllä kiva lukea, joskus niissä aina joku semmonen tulee vastaan, mitä tahtoo itsekin kokeilla. Peukut teidän lihattomalle, oikeesti tosi hienoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, tietty täytyy tehä sitä, mitä lapset syö! Se on tärkeintä... mutta hyvä, että jotkut kasvisruuat herättää siellä kokeilunhaluja, joten ei muuta kuin jotain ohjetta kokeilemaan! Ehkä lapsetkin tykkäävät, kun ei kerro, mitä siinä on ;)

      Jee kiitos! :)

      Poista
  2. Moikka! :)

    Haastan sun tekemään tällaisen postauksen:
    http://cloudberryslife.blogspot.fi/2013/10/elamani-aakkoset.html

    Olisi kiinnostavaa lukea sun kirjoittamana. :)

    Mukavaa perjantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, mun onkin pitänyt tehdä tämä aakkosjuttu kauan sitten, joten nyt sain mukavasti haasteen tästä niin tulee tehtyä! Kiiiitos! :)

      Ja ihanaa viikonloppua sulle myös!

      Poista
  3. Joo, siis kun osaa syyä tarpeeksi proteiinipitoisesti niin nälkä ei kasvisruokaa syödessä yllätä :) Itsellä on tää vegaanius sujunut tosi hyvin, tosin oon vahingossa syönyt karkkeja, joiden väri on peräisin jostain ötökästä :P No vahinkoja sattuu, että kyllä ihan hyvin oon onnistunut toteuttamaan tätä vegaania lokakuuta :) Mut ihan kiva päästä rahkan pariin kans takasin! Kyllä aion varmasti vegaanina vastaavanlaisiin tempauksiin osallistua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että vegaanina on mennyt hyvin! :) Vahinkoja sattuu aina, ja tärkeintä onkin ajatus kaiken tekemisen takana! Ehkä sullekin on jäänyt jokapäiväiseen elämään jotain tuotteita tästä vegaanikaudesta! ;)

      Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)