keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Ideoita lenkkeilyyn

Kevään tullen moni kaivaa lenkkarit kaapin pohjalta jalkaan ja lähtee into piukeana lenkkipolulle! Ei siinä mitään väärää ole, mutta monesti innostuneena tulee juostua liikaa ja liian yksipuoleisesti. Jos ei ole talvella juossut lainkaan, vaan korvannut harjoittelun hiihdolla, spinningillä tai muulla lajilla, niin kannattaa lisätä juoksua maltilla ohjelmaan. Iskutus juostessa on melko kovaa jaloille, ja tottumattomalle juoksijalle saattaa helposti tulla vammoja. Tällöin, ja oikeastaan aina, kannattaa muistaa vaihdella lenkkien alustoja, tempoja ja vaihtaa välillä toisiin lajeihinkin. Monipuolisuuden nimeen olen vannonut pidemmän aikaa, ja nytkään en voi olla korostamatta sen merkitystä omassa liikkumisessani. Voisin vannoa, että se on yksi syy, miksi olen saanut liikkua lähes vammoitta ja ilman telakkajaksoja *koputtaa puuta*!

Ajattelinkin tässä postauksessa kertoa mun viime ajan erilaisista lenkeistä, jotka on tehty jalkojen päällä. Ehkä saatte ideoita myös omiin tuleviin lenkkeihin. Aina ei tarvitse juosta sitä peruslenkkiä omaa lempireittiä pitkin... ;)Vetotreeni radalla

Reilu viikko sitten kävin blogin kautta tutuksi tulleen Annan kanssa juoksuradalla. Meillä on työpaikat lähekkäin tosiaan ja käydäänkin silloin tällöin after work -lenkillä yhdessä. Tällä kertaa päätimme tehdä vetotreenin läheisellä juoksuradalla. Teimme kumpikin omaan tahtiin treenin, mutta toisesta sai todellakin tsemppiä läpi harjoituksen. Todettiin treenin jälkeen, että yksin olisi voinut olla nihkeää ja olisi voinut jäädä treeni keskenkin... Treeni sisälsi verkkojen lisäksi 3x800m vedot 400 metrin palautuksella sekä pienen tauon jälkeen 6x400m 200m palautuksella. Palautukset ainakin itse tein todella kevyenä hölkkänä. Treeni oli todella kiva ja tehokas!

Polkujuoksulenkki

Viikko sitten keskiviikkona kävimme Satun ja Tiinan kanssa polkujuoksemassa Bodom Trailin reitin läpi. Satun kirjoituksesta voitte lukea tarkemmin, miltä reitillä oikein näytti ja millainen se oli. Itselle reitti oli melko tuttu, mutta kartturoinnissa oli silti omat haasteensa. Vedimme reitin läpi todella kevyellä askeleella, maisemiakin ihaillen. Sää salli, aurinko paistoi ja oli tyyni, kaunis iltapäivä ja ilta. Pitkät lenkit poluilla eivät kuluta jalkoja läheskään yhtä paljon kuin kaduilla juostessa.
Sauvarinne

Vihdoinkin sain omat vaellussauvat, kun Kimmo yllätti mieluisalla lahjalla! Sain viimeisen päälle laatua olevat kevyet, hiilikuituiset ja taittuvat sauvat, jotka on helppo ottaa mukaan vaikka ulkomaan matkoille. Kotona niiden kanssa tulee varmasti lähinnä tehtyä mäkitreeniä, mutta haaveissa on kyllä monenmoiset vaellukset vuorilla ja vuoristomaratonit, joten kunnon sauvoista tulee kyllä vielä hyötyä myöhemminkin. Tällä kertaa tein Malminkartanon mäessä tunnin sauvarinnetreenin, jossa kuljin eri nousuja ylös ja hölkkäsin kevyesti alas. Sauvarinne on lihasvoimaa kehittävää lajinomaista harjoitusta, jossa saa mäen jyrkkyydellä säädettyä myös hengästymistasoa. Ainakin "fasaaninousussa" syke nousee kaakkoon!!Peruslenkki

Sunnuntaina tein Kimmon kanssa vähän normaalia pidemmän lenkin, kun olin luvannut viedä tuon toisen puoliskon HCR:lle valmistavalle lenkille. Ja hyvinhän se sujui.. saatiin mukavaa tahtia talsittua yli 15 kilometria kasaan, ja aika meni kuin siivillä hyvässä seurassa. Kiersimme myös ihan uusia lenkkireittejäkin, kun keksin reitin, jossa pääsee pääasiassa hiekkatietä etenemään. Oli ihana jakaa juoksun iloa myös Kimmon kanssa, kun olen paljon kavereiden kanssa lenkkeillyt viime aikoina.Suunnistus

Viimeisempänä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä... suunnistuskausi starttasi mun osaltani eilen!! Ja kuinka siistä se oli?!! Mä olin aivan fiiliksessä, tätä on odotettu! Päästiin ihan kunnolla jo Espoon keskuspuiston metsikköihin, ja toki vähän haasteitakin oli, mutta lopulta rastien haku meni kivasti, ja osa rasteista löytyi ilman älytöntä hakemistakin. Suunnistuksessa kyllä tyhjenee pää ihan täysin, kun ainoastaan kartta on se, johon ajatukset pitää kohdistaa reitin ajaksi. Alusta voi olla mitä vain, eilenkin oli kalliota, jyrkkää nousua ja laskua, hakkuuaukeita, risukkoja, soita... eli todellakaan askel ei ole monotoninen, vaan nimenomaan ketteryys ja räjähtävyys kasvaa. Voin suositella suunnistusta kaikille, jotka nauttivat luonnossa olemisesta, aivotyöskentelystä ja monipuolisesta etenemisestä!

Millaisia treenejä sä olet tehnyt viime aikoina? Kerro mulle jokin suosikki, jokin uudenlainen lenkki-idea! Pyritkö monipuolisesti tekemään erityylisiä harjoituksia vai kierrätkö aina sen lempparilenkkireitin? :)

10 kommenttia:

 1. Mulla ei oikeestaan oo lempparireittiä, koska mä haluaisin aina vaihtelua ettei tuu tylsää! :D Välillä lenkille lähtö pitkittyy, ku en keksi mihin suuntaan sitä lähtis ja ihan kodin lähellä ei oo mitään superkivoja reittejä. Suunnistamassa on pari kertaa jo käyty kaverin kanssa, mut yksikseen en oo viel päässy itseäni haastamaan, mut eiköhän se tästä vielä. Joku pieni jukolaksi-kuntoon pitäis tässä kehitellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sulla tulee lenkeillä vaihtelua.. mulla on ihan pari, kolme lenkkireittiä, joita yleensä varioin. En tykkää juosta asfaltilla (ainakaan koko matkaa), joten se karsii vaihtoehtoja.. tosin puistomaisia hiekkateitä mennessä pääsee yleensä kivoimmille reiteille. :)

   Noniiin, seuraavaksi sitten yksin rasteille! Mä en enää tykkäis mennä kaverin kanssa (ellen sit oo opastajan roolissa!), koska tykkään tehdä omia valintoja. Reittien puiminen muiden kanssa sen sijaan suunnistuksen jälkeen on superkivaa!!

   Oooh, mä en pääse tänä vuonna Jukolaan :( Harmittaa!

   Poista
 2. Hyviä ideoita, pitäiski itsekin mennä radalle ;) ..ja sauvomaan rinteeseen! Se on kokonaisvaltaista jumppaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, radalle kannattaa ehdottomasti lähteä aina silloin tällöin ;) ;) Sauvarinne yllätti! Oli ihan uutta puuhaa mulle!!

   Poista
 3. Hei miten nuo vetotreenit on vaikuttanut? Onko enempi uusia ärsykkeitä vai ihan jotain selkeetä parannusta tullu juoksuun? Tuossa suunnistusvalmennuksessa niitä on välillä ohjelmassa, mutta kun en oo ohjelmaa vielä päässy ite toteuttaa.
  Omakin suunnistuskausi alkoi eilen, kun kävin pyörällä ajelemassa rataa ja otin kartanlukuharjoituksena. Pysyi sykkeet alhaalla, mutta oli kuitenkin vauhtia:)
  Oonkohan kysyny mikä sun Jukolan estää?
  -H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kyllähän vetotreenit tuovat terävyyttä juoksuun ja harjoittavat hapenottokykyä, mutta niitä kai pitäisi tehdä useammin ja säännöllisesti että olis oikeesti jotain vaikutusta :D

   Toivottavasti pääset pian kunnon treenin pariin! :) Ja suunnistamaan, vaikka kaipa se pyörälläkin ihan jees on! ;)

   Ystävien häät estää tänä vuonna Jukolan :/

   Poista
 4. Hei, kiitos näistä ideoista! Itsellä on viime aikoina tullut juostua lähinnä poluilla ja joskus kiireessä lyhyt katulenkki, mutta se ei kyllä nykyään tahdo innostaa. Tota radalla juoksemista olen aina välillä miettinyt, mutten ole koskaan kokeillut. Pitäisi miettiä jokin hyvä ohjelma siihen valmiiksi. Ja tuo mäkisauvailu oli tosi hyvä idea, se täytyy laittaa kokeiluun!
  - Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Elina, ja kiitos kommentista! Poluilla on kyllä mukava juosta, mutta vaihtelu virkistää silti. Radalla on sellaista "juoksun tuntua" ihan omalla tavallaan, siksi aina välillä tykkään siitäkin! :) Sauvarinne oli kyllä kivaa, aion ehdottomasti tehdä toistekin. :)

   Kiva että tästä oli hyötyä sinne ;)

   Poista
 5. Tosi kivoja erilaisia lenkkejä olet tehnyt ja hyviä ideoita! :) Mulla on lenkit viime aikoina ollut pitkälti asfaltti/hiekkatie-lenkkejä, eri pituisia sellaisia ja koitan myös reittiä hieman vaihdella, etten kyllästy. Jossain vaiheessa haluan kyllä päästä poluillekin..ja tekemään mäkitreeniä! Ihanaa viikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, siinä vaiheessa kun lenkkeily on ollut katkeamatonta 5-6 vuotta, kaipaakin ideoita eri tavalla ja vaihtelua. :) Tai ainakin mä olen sellainen...

   Kyllä sullekin varmasti tulee todellinen kaipuu muiden lenkkien ja reittien pariin, kun olet vielä hetken juossut peruslenkkejä :D Ihanaa viikkoa sullekin <3

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)