torstai 3. syyskuuta 2015

Syksy on parasta (ulkoilu)aikaa


Metsän tuoksu, märät tossut, sateen ropina puiden lehtiä vasten. Raikas ilma ja hyvä olo. Eilen oli paras suunnistussää, minkä voin ikinä keksiä. Metsä on niin parhaimmillaan syksyisin ja vaikka satoi, keli oli niin ihana. Silti harvoin tulee lähdettyä sateella ulos tai ainakin se vähintäänkin vaatii ponnisteluja. Yleensä palkinto on kuitenkin tuulettunut pää ja iloinen mieli. Niin minullakin eilen! Vaikka suunnistus meni alussa poskelleen, en antanut sen lannistaa, vaan keräsin itseni uudelleen ja sain fiiliksen päälle ja onnistumisia. Alun epäonnistumiset pyyhkiytyivät äkkiä pois ja hyvä olo valtasi minut kokonaan. Olisinko saavuttanut eilen niin hyvää oloa, jos olisin töiden jälkeen painunut sohvalle ja jättänyt ulkoilut välistä? En usko.

Syksy on aina niin tervetullut kesän jälkeen. Mä tykkään kesästä, mutta sen loppuminen ei ikinä tunnu pahalta, koska heti perään alkaa syksy, mun lempivuodenaika. Vaikka tänä vuonna kesä olikin viileämpi kuin aikoihin, niin en siltikään laita pahakseni, että syksy alkoi. Mä tykkään sateesta ja raikkaudesta, mutta eniten toki tykkään niistä kauniista syyspäivistä, jolloin aurinko paistaa ja ruskan lehdet värjäävät maiseman. Tykkään, kun illat pimenevät ja voi sytyttää kynttilöitä ja tunnelmoida elämää pysähtyen siihen. Aion tänä vuonna nauttia tästä lyhyestä, mutta sitäkin hurmaavammasta vuodenajasta täysillä. En odota marraskuun pilkkopimeitä päiviä enkä ensimmäisiä räntäsateita, mutta en anna niiden masentaakaan. Nyt nautin viimeisistä suunnistuskuukausista, pitkistä ulkoiluista, kynttilämerestä ja ihanista keitto- ja pataruuista. Ne maistuvat kesän jälkeen!


Bataatti-linssikeitto maistuu taas syksyllä ;)

Aina sanotaan, että syksy on lenkkeilijän parasta aikaa. Ja en voisi olla enempää samaa mieltä. Ulkoilma on yleensä todella raikas, eikä ole liian kuuma eikä kylmä. Juoksu rullaa kuin itsestään, kun happi kulkee ja on hyvä fiilis! Kannattaa nauttia nyt näistä keleistä, kun ne ovat vielä ihanteelliset. Kohta räntäkausi tai pakkaset alkavat, joten silloin vasta joutuukin yleensä tekemään töitä mielen kanssa, että sinne ulos asti pääsee. Nyt niitä kamppailuja ei joudu tekemään, vaan minä ainakin tunnen itseni etuoikeutetuksi, kun saan ulkoilla näin vehreässä ja raikkaassa maassa.


Kaunis syysaamu Kolilla 11 kuukautta sitten.

Olen mennyt joitain aamuja pyörällä töihin. Aamut ovat kovin kauniita nyt, kun päivä vasta alkaa heräillä työmatka-aikaan. Olenkin päättänyt voittaa itseni eräässä kauan pohtimassa asiassa. Aion kokeilla aamulenkkeilyä. Vien pyyhkeen työpaikan pukuhuoneeseen ja joku kaunis päivä mä hölkkään töihin. Nautin kauniista aamusta ja auringonnoususta ajan kanssa. Olen haastanut itseni ja aamupöhnäni siihen, että syyskuussa aion juosta ainakin kerran töihin aamulla. Minkä haasteen sä aiot heittää itsellesi syyskuulle? :) Joskus on hyvä poistua mukavuusalueelta, sillä se voi avata uusia ovia tai avartaa ajattelutapaa.

Mikä onni onkaan, että ylihuomenna on maraton, joka juostaa upeassa Nuuksion kansallispuistoissa. Suuri osa poluista on mulle tuttuja kimppalenkeiltä, omilta treenilenkeiltä tai ulkoiluista. Mä aion todellakin nauttia jokaisesta metristä, jonka kuljen lauantaina. Harvoin mulla on näin rentoa olo ennen juoksutapahtumaa. Nyt ei jännitä ollenkaan. Mä olen päättänyt mennä Nuuksioon vain ja ainoastaan nauttimaan juoksujuhlasta. Mun viidennestä maratonista. Kuinka kiitollinen olenkaan, että mä saan juosta, ettei keho laita vastaan ja että olen kasvattanut itselleni kunnon, jolla voin juosta kuutisen tuntia metsässä.


Tykkäättekö te syksystä? Liikutteko mieluiten syksyllä ulkona vai sisällä? Mikä on sun lempparivuodenaika? :) Entäs minkä haasteen heität itsellesi syyskuulle? Lähteekö joku muu kokelemaan aamulenkkeilyä? ;)

23 kommenttia:

 1. Ihanaa fiilistelyä ja niin totta! <3 Syksy on mahtava vuodenaika! Mä tykkään syksystä kyllä ja se on juoksun kannalta mun lempparivuodenaika! Hmm...mä haluisin niin kovasti ottaa haasteen aamulenkkeilystä vastaan, mutta se ei nyt ehkä tällä hetkellä onnistu. Lupaan tehdä sen vaikka keväällä! Muistuta mua sitten! ;) Paljon tsemppiä ja kepeitä kilsoja Nuuksioon lauantaina! Joku vuos tuun sun kanssa taivaltamaan polkumaraa tai ainakin puolikasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on niin huumaava! :) Hei joo, muistutan sua sitten keväällä ;) Jännä nähdä, miten sun elämä kohta mullistuu, kun lapsi astuu maailmaan :) Kiitos, oli ihanaa eilen juosta!! Jeee, kantsii ottaa osaa polkujuoksutapahtumaan! Nyt on BUUMI meneillään ;)

   Poista
 2. Syksy on ihana vuodenaika, minäkin olen ehtinyt jo vähän kaivata sitä. Ulkoilusäät on kyllä silloin parhaimmillaan. Mäkin voisin haastaa itseni käymään joku päivä lenkillä ennen töihin menoa. Paljon tsemppiä lauantaille, nauti!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, luonto on niin ihana ja ilma raikas näin syksyllä!! Hei, otetaan joku kerta yhessä aamulenkki ennen työpäivää? ;)

   Poista
 3. Sun kunto on kyllä hyvä kun maraton menee tosta noin vaan! Ja vielä poluilla! :) Vieläkö lokakuun alussa suunnistetaan? Oon silloin tulossa Helsingin/Espoon suunnalle viikoksi, olis kiva päästä kokeilemaan noin 15 vuoden jälkeen :D Lähdetkö oppaaksi? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, täytyy kyllä olla onnellinen, että peruskunto on kohillaan ;) <3 Kyllä lokakuun alussa suunnistetaan!! Voin todellakin lähteä seuraksi (eksyttämään sut), joten viestitellään kun olet täälä ;)

   Poista
 4. Ihana postaus! Täällä toinen syysihminen :) Mä mietin tuota töihin juoksua aamulla myös mutten taida rohjeta vielä. Eilen juoksin töistä kotiin ja meni kohtalaisen iisisti vaikka työ fyysistä joten mun tavoite voisi olla juosta töistä kotiin ainakin kaksi kertaa viikossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi meitä syysihmisiä :)! Töistä kotiin juokseminenkin on ihanaa päännollausta ja varmasti lapsiperheessä hyvä ajansäästö :)

   Poista
 5. Mä olen niin samaa mieltä sun kanssa, syksy on munkin lempivuodenaika! Kuulaat, raikkaat, ihanat säät, ei pieni sade edes haittaa <3 Mutta yhdestä jutusta en tykkää: hirvikärpäset. En uskalla mennä metsään kun tulee paniikki! Millä sä selviät niistä?

  Aamulenkkeily oli viime talvenakin arkipäivää, ei tosin joka viikko mutta silloin kun treeniohjelmassa aamulenkki oli niin silloin menin. Marraskuun pimeillä säillä täräytti päivän aika hyvin käyntiin! Parhaat fiilikset jäi kyllä noista aamulenkeistä kun piti käydä selkeästi epämukavuusalueella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, kuvasit ihanasti syksyä :) Heeei, hirvikärpäsiä todellakin on paljon metässä nyt! Mä en välitä, tietkö.. heheh! Mä kaivan niitä päästä pois, vaikka eihän ne kivoja olekaan!! :<(

   Oooh, aiotko jatkaa aamulenkkeilyä tänä vuonna? :D Marraskuussa vaatii vähän luonnetta lähteä lämpimän peiton alta pimeään ja koleaan aamuun ;)

   Poista
  2. Kyllä mä luulen että silloin tällöin aamulenkkeilen :) Se vaatii mun mielestä huomattavasti vähemmän luonnetta kuin hirvikärpästen kanssa metsässä oleminen :D

   Poista
  3. Hahahah, niin me ihmiset ollaan erilaisia x'D

   Poista
 6. Just tänä aamuna mietin, että pitäisikö joku aamu tehdä aamutreenikin. Mutta ilman ruokaa ei jaksa ja ruoan päälle ei voi... Ja toisaalta kehittääkö kaks vähän vajaata treeniä paremmin kuin yksi kunnollinen illalla.
  Mutta hyvä huomio tuo omalta mukavuusalueelta poistuminen, ehkä sitä täytyy joskus kokeilla ihan vain juuri sen takia. Joko juosten tai pyörällä, sen verran pitää joustaa;)

  Onnea maratonille! Kova on sullakin pohjakunto, kun tapahtumia tulee tasaisin väliajoin ja hyvissä voimissa vedät kaikki!:)
  -H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ite pystyn lähtemään kevyen aamupalan päälle kyllä juoksemaan, joten voin kokeilla. Mä oon kyllä miettinyt että aamun lenkki vois hyvin olla ihan ainut lenkki sinä päivänä, yks treeni päivässä riittää kun en oo mikään urheilija :D

   Kiitos H, peruskunto on ihan kohillaan :)

   Poista
 7. Syksy on niiiiin parasta juoksuaikaa! Ilma on raikas, luonto on kaunis, sumuinen sadekin tuo vain oman fiiliksensä. Toki pimeät illat tuo taas oman haasteensa, mutta ihanaa tämä syksy on ja niiin mielelläni liikun myös ulkona. Tosin syksyllä tulee kyllä myös salikipinä, ja olen käynytkin salilla juurikin aamuisin. Tällä viikolla olikin ihana treeni, juoksin aamulla salilla sumuisessa syyssäässä, tein salitreenin jonka jälkeen töihin. Olipahan huippu startti päivään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiin ja hurjasti tsempit maralle! Ootte melekosia mimmejä. <3

   Poista
  2. Ihanasti kuvasit syksyä, juuri niitä asioita joista pidän! Eilenkin metsä oli niin kaunis, oikeen sateenraikas ja parhaimmillaan samalla auringon valaisema :)! Tykkääään! Mulla ei oo vielä salikipinää, mutta ehkä se tästä taas syttyy! ;) Aamusali kuulostaa hyvältä!

   Itse olet melkoinen mimmi <3!

   Poista
 8. Syksyn tuleminen on vuosi vuodelta aina jotenkin ihanampaa. Ehkä iän karttuessa on oppinut näkemään jokaisen vuodenajan kauneuden vielä paremmin kuin joskus nuorempana :)

  Vau, onnea polkumaratoniin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Pienenä helposti odotti vain kesää! Mä tykkään kyllä kaikista vuodenajoista, mutta nykyajan "talvet" ei oikein nappaa...

   Kiiitos :)!

   Poista
 9. Hei! Miten paljon sulle kertyy juoksukilometrejä viikossa? Treenaatko noihin maratoneihin jonkin ohjelman mukaan ja miten paljon aiemmin alat niihin valmistautua? Olet varmaan näistä kirjoitellut, mutten ole osannut etsiä. Kiitos, jos jaksat vastata! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielenkiinnosta. :) en oo tainnut vähään aikaan kirjoitella varsinaisia treenimääriä, mutta voisin jonkinlaista yhteenveroa tehdä. Paha sanoa paljon viikossa kertyy kilsoja, kun Heiaheian mukaan n. 30km/vko on tilasto, mutta sitten toisaalta taas parhaimpina viikkoina on tullut enemmän, ja joinain kertoina yks lenkki on voinut olla 25km. Päälle suunnistan ja treenaan muuten monipuolisesti ja satunnaisista rogainingeista tulee kans pitkiä kilsoja. Ei ole siis mitään ohjelmaa (fiilis on mun ohjelma!) ja valmistautumisetkin menee vähän niin ja näin.. keventelen toki viikkoa aiemmin, mutta en harrasta tankkailua yms.:)

   Voisin kirjoitella näistä enemmän koostetta lähiaikoina, joten jäähän kuulolle ;D

   Poista
 10. Joo, olisi kiva jos ehtisit tästä joskus kirjoittaa! Kiitos jo tästä vastauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos postausideasta! On aina ilo kuulla, mistä te haluatte lukea! :)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)