tiistai 27. toukokuuta 2014

Valmistautuminen triathlonille

Puolitoista viikkoa h-hetkeen! Aapuuvaa! Mtä laitan päälle? Miten märkäpuvun saa kiskottua päälle tai saako sitä edes käyttää? Mistä saan vielä pyörähuollon ennen triathlonia? Millainen vaihtoalue on triathlonilla?  Olenko ainoa, jolla ei ole kilpapyörää perusmatkan sarjassa?

Mun päässä on ehkä miljoona kysymystä, eikä yhtään vastausta. Vantaan triathlon on ensi viikolla, ja voin kertoa, että kisajännitys on alkanut nostaa päätään. Jotenkin kaikki tuntuu niin vieraalta nyt. Siinä missä juoksutapahtumaan voi "vain mennä", täytyy triathlonille huomioida todella paljon enemmän asioita. Ainakin ensimmäiselle, kun kaikki on niin uutta. Toisaalta se uutuuden viehätys on aivan mielettömän upeaa. Ei ole iteltä niin kovia odotuksia päivää kohtaan, ainoastaan se, että osaisin nauttia tunnelmasta ja mieleen jäisi upea fiilis päivästä. Ei ole ehkä liikaa pyydetty?


Mutta miten sitten valmistaudun triathlonille nyt, kun aikaa on enää 1,5 viikkoa? Ensinnäkin täytyy sanoa, että vähän sotkee valmistautumista ylihuomenna juostava Bodom Trail, mutta itsepähän olen tapahtumani tähän valinnut. Ylihuomenna olisi siis tarkoitus juosta maastopitkis, joko 12 km tai puolimaraton. Päätöksen matkasta saa onneksi tehdä lennosta, joten menen ihan tuntemuksien mukaan. Tarkoitus ei ole missään nimessä juosta kovaa, vaan mennä haistelemaan maastotapahtuman tunnelmaa ennen syksyistä Kolin reissua. Mun on ihan tarkoitus säästellä itseäni triathlonille. Bodom trailista johtuen tämä viikko on treenin osalta kevyt, ja varsinaista triathlon-treeniä ei tähän oikein tule. Eilen olin suunnistamassa, ja nyt pidän pari lepopäivää. Loppuviikosta olisi tarkoitus tehdä vielä pari kovempaa treeniä (Bodom pitkänä harjoituksena mukaan lukien), ainakin uida ja pyöräillä. Mulla on myös sunnuntaina ja ensi viikon keskiviikkona avovesiuintikurssia, joten pääsen voittamaan avovesipelkoni ennen varsinaista koitosta ja tulemaan tutuksi märkäpuvun kanssakin. Tämä on hyvä asia!

Viime viikolla suunnistin paljon, ja lisäksi juoksin ja pyöräilin, mutten uinut kertaakaan. Omalla mittapuulla viime viikko oli melko kova viikko, jonka kruunasi hyvin sujunut triathlonille valmistava treni viikonloppuna. Tarkoituksena oli tehdä pyöräily-juoksu -yhidstelmätreeni puolet lyhyemmillä matkoilla rennon kovaa, ja siinä onnistuin kivasti, eli tehotreeni oli 20km pyöräilyä ja 5km juoksua. Mä pyöräilin ekaa kertaa yli 25km/h keskinopeudella, joten pyöräilyyn en voi olla kuin tyytyväinen! Juoksukin kulki kivasti 27 minuuttiin, ja kun tosiaan juoksin heti pyöräilyn päälle 25 asteen helteessä niin, että paukkuja jäi vielä takataskuun, oli kokonaisuudessa treeni hyvin mieluinen. Tästä on hyvä jatkaa! Olipahan kivaa tehdä kunnon vauhtitreeni (omalla mittapuulla siis) helteellä - siinä hikoillessa tuli kyllä treenin makua!! Mä tykkään!!


Hikinen treenaaja...

No, entäs tankkaus? Vaikka mun arviolta triathlonini tulee kestämään melko kauan (yli kolme tuntia selvästi), niin en silti aio suorittaa mitään sen kummempaa tankkausta. Varmaan syön normaalisti koko ensi viikonkin, mutta katson eritoteen, että loppuviikosta syön runsaasti, ja muutakin kuin salaattia. Hiilihydraatteja en muutenkaan vältä, mutta joskus ne saattavat jäädä vähemmälle, eli tarkistan vain ruokavalion kuntoon siltä osin, että myös hiilareita löytyy lautaselta normaaliin tapaan. Nesteitä aion tankata vähän normaalia enemmän, vaikka muutenkin juon aika paljon vettä. Aion varmasti juoda vichyä ja näitä Zero-nappeja. Jos ette ole vielä tutustuneet näihin lähes kalorittomiin juomatabletteihin, niin kannattaa tutustua. Nämä sisältävät elektrolyyttejä ja magnesiumia, joten neste imeytyy paremmin kehoon ja magnesium estää kramppien syntymistä. Sain vinkkiä Zerosta ystävältäni, ja olenkin sen jälkeen käyttänyt näitä muun muassa HCR:n nestetankkaukseen sekä satunnaisilla lenkeillä tai uinnin yhteydessä. Mielestäni nämä sopivat hyvin vähän kevyemmän tai nopeamman treenin yhteyteen tai lämpimällä ilmalla muuten vain nautittavaksi, varsinkin ennen treeniä. Oletteko kokeilleet?

Kaikin puolin valmistelu on enemmän henkistä kuin fyysistä kohti ekaa triathlonia. Varusteiden huoltoa, vaatteiden miettimistä eri olosuhteisiin, ja itse triathlon-päivän läpikäymistä mielessä. Voi tätä jännitystä.. ainakin vielä se on positiivista, ja eiköhän loppuun asti!

Onko jollain jotain vinkkejä mulle? Miten te valmistaudutte yleensä tapahtumiin ja kisoihin? Ootteko kovia jännittämään?



Ps. Heitin sunnuntaina talviturkin järveen! Voisko noi lämpimät kelit tulla takaisin?

24 kommenttia:

  1. Märkkärin saa helpommin päälle kun ensin voitelet itsesi Baby lotionilla :) Ja sitten alat riisumisen heti rantauduttuasi, juostessasi vaihtopaikalle, niin lähtee kaikkein sutjakimmin. Ekassa vaihdossa kypärä ensimmäisenä päähän, pyörään ei saa taluttaakaan ilman sitä. Mun "keittiöpsykologi" miettii, että varaa ilman muuta urkkajuomaa pullollinen fillariin (ja vaihda se uuteen jos kisassa on tarjolla pyöräreitin varrella - varsinkin, jos et aio tankata ylimääräisesti etukäteen), ja juo se :) Noin "pitkässä" kisassa nopeat hiilarit kuitenkin loppuvat kropasta ja se loppuminen tapahtuu juoksulla varmaankin, jos ei siihen yhtään varaudu. Et varmasti ole ainoa, joka lähtee ilman maantiepyörää liikenteeseen, huoli pois - kovempaa vedät kuitenkin! :)

    Mitä meinasit laittaa kisa-asustukseksi?

    Sulle tulee upea päivä, oon kade! Tsemp!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä, Niobe! Sulta ne on kullan arvoisia! :) Baby lotion toimii, tai mikä vain rasva! Märkkäri on nyt ekan kerran ollut päällä uinnissa!!

      Urkkajuomaa on tarkoitus ottaa pullollinen pyörään ja sitten pikkupullo mahdollisesti juoksuun! Kyllä mä jotain tankkaan etukäteen, mutta en sen kummempaa, niinkuin en maratoneillekaan ole. Ehkä geeli tai pari lähtee mukaan, ja banaani. iitos vinkeistä ja sika paljon kiitos pyörätsempistä!! Toivottavasti en ole ainoa ja yritän polkea kovvaa! :D

      Laitan varmaan topin ja lyhyet shortsit, jos on hieno keli.

      OMG, 5 days to go!!! :D Jänskääää!

      Poista
    2. Isot pojat sanoo, että jotkut voiteet yms. hapertaa märkkärin matskua, esim. sitä vaseliinia (sellainen peltirasia) ei kuulemma pitäisi käyttää. Baby Lotion kuulemma on märkkäriystävällinen vaihtoehto.

      Mä just tossa itse viikonloppuna hyydyin täysin 3,5h jälkeen pyörälenkillä, koska en valmistautunut mitenkään erikseen tankkaamalla enkä nauttinut matkalla tarpeeksi energiaa. Ja vähän palelin matkalla. Se oli aika ylläri, mulle ei ole ennen koskaan käynyt niin. Harmitti. Mutta kyllä sä noilla pärjäät. Sieltä kisasta varmaan saa pyöräreitiltä vaihdettuu pullon tyhjästä täyteen. Valkkaa mukaan sellainen pullo, ettei haittaa, että jää reitin varteen :)

      Poista
    3. Okei! Hyvä tietää! Käytän seuraavaksi parempaa rasvaa :)

      Jep, toi on totta! Hyytyminen tulee helposti, jos tulee energiavaje tai nestehukka. Kyllä mä tuon tosissaan otan, vaikken niin totisesti :)

      Poista
  2. Voi vitsit, voiski juoksutapahtumaan "vain mennä". Puolikkaisiin kyllä, mutta ärsyttää tää eka kerta-olo maratonille. Tää odottaminen ja valmistautuminen johonki uuteen ja erilaiseen on selkeesti mulle vaikein kohta;) sitten helpottaa, kun pääsee juoksemaan. :p

    Mutta voi että! Sulla se vasta onkin koitos edessä! Triathlonissa on kyllä tosiaan aikamoisen monta juttua:) Tsemppiä hurjasti!!! Oot kova mimmi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nojoo, ei maratonillekaan tosiaan "vain mennä", mutta tuntuu siltä, kun siinä ei oo näitä varusteongelmia yhtälailla. ;) Mut aina uudessa on hankaluudet, ja samalla se on kiehtovaa! ;)

      Kiitti Satu, nyt alkaa kisajännitys nostaa päätään! ;)

      Poista
  3. Vinkkejä ei ole (sattuneista syistä), mutta tsemppitoivotuksia sitäkin enemmän! Oot mieletön mimmi, Hanna, onnea koitokseen! :)

    VastaaPoista
  4. Voi, että. hatun nosto sille, että uskaltaudut mukaan! :) Tsemiä viimeistelyihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, on tää aika hurjaa, mutta se ei voita, ketä ei koita ;) Kiittikiitti!!

      Poista
  5. Tsemppiä! Menee varmasti hienosti! :) mistä noita Zeroja saa ostettua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti :)!

      Zeroja saa ainakin Stockalta!! :)

      Poista
    2. Kiitti, täytyypä käydä kurkkaamassa siellä.

      Poista
    3. Käy ihmeessä! Näitä sai muuten myös Bodom Traililta näytepakkauksessa ja toimi siellä urheilujuomana, eli nouseva hitti on selkeesti ;)

      Poista
  6. Mullakaan ei ole antaa muita vinkkejä kuin että rennolla fiiliksellä vaan! :) Hurjasti tsemppiä!

    VastaaPoista
  7. Tsemppiä valmistautumiseen Hanna!! :)

    VastaaPoista
  8. Mä voisin vinkata, että käy tapahtuma, erityisesti vaihdot, mielessäsi läpi useaan kertaan etukäteen. Märkkäri pois, kypärä päähän, pyöräkengät jalkaan, muista että pyöräilemään ei saa lähteä ennen kuin merkitystä paikasta, jne... Hyvin mietitty ja suunniteltu toiminta helpottaa kisapäivänä kun hermostuttaa.

    Mä olen kyllä ihan kunnon tankkauksen kannalla kolme tuntia kestävään kisaan. Ainakin itse jaksan paremmin ja palaudun nopeammin. Oletko miettinyt mitä/miten kisan aikana otat energiaa? Pyörän alussa geeli, lopussa toinen, esimerkiksi.

    Vielä se valmistautumisesta, että en näin lähellä juoksisi enää puolikasta, on sen verran rankkaa kintuille. Parhaiten ehkä toimisi jos juoksisit 12 km ja yhdistäisit siihen pyöräilyn, siitä saisit hyvän viimeisen pitkän treenin.

    Tärkeintähän on kuitenkin, että kisaat hyvillä mielin! Kisapäivä on juhlapäivä, sitä varten olet treenannut ja saat siitä nyt nauttia!

    Tsemppiä Bodomiin ja viikon päästä triathloniin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Soile! Nää vinkit on kullanarvoisia! :) Mielikuvaharjoittelua pitää selkeästi tehdä. Ja hyvä, kun oma lähtö on viimeinen, niin ehdin katsoa muiden toimintaa siinä vaihtoalueella ennen omaa koitosta :)

      Kiitos. Kyllä mä tankkailen sitten - ainakin yhtä rennolla otteella kuin maratonillekin! No, otan urkkajuomaa pyöräosuudella sekä juoksussa varmaan ja varmaan vaihdoissa geelit nassuun. :) Kiitti vinkistä, sun ansiosta juoksin vain 12km Bodomissa, ja se toimi hyvin! Pitkä treeni jäi väliin, mutta yritän terävää ja lyhyttä yhdistelmätreeniä vielä :)

      Mä yritän kääntää valtavan jännityksen voitoksi! Kyllä mä aion nauttia!! On se nyt hieno päivä oikeesti :) Kiiiiitos!!

      Poista
  9. haastoin sut mun blogissa,vastaile jos haluat ja jaksat!!

    VastaaPoista
  10. Hui kuinka karvainen reisi tuossa parvekekuvassa!!

    VastaaPoista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)