keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Keittiöni kulmakivet

Kuten olen monesti kirjoittanutkin, ruoka on mulle suuren suuri nautinto. "Elän syödäkseni" kuvaa elämänasennettani paljon enemmän kuin "Syön elääkseni" -lausahdus. Ruoka on mulle todellakin paljon muutakin, kuin polttoainetta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että söisin ihan miten sattuu tai että nauttisin ainoastaan suklaan syömisestä, vaan nautin nimenomaan ruuan ja herkkujen kultaisesta keskitiestä, ja eritoteen pääosin hyvästä ravinnosta. Jos on hyvää perusruokaa, on se yleensä mulle herkkua jo itsessään. Hyvän makuinen ruoka on vain parasta maan päällä. Sen jälkeen kiittää niin keho kuin mielikin. Hyvä ruoka, parempi mieli, eikö?


Suosikkiaamupala: Itsetehtyjä teeleipäsiä, maustamatonta rahka-jugurttia marjoilla, tuoremehua ja kuppi mustaa kahvia. Mustaa kuin kuuton yö.

Mutta mitä on hyvä perusruoka? Mielestäni se on hyvää itsetehtyä kotiruokaa, joka maistuu joltain muulta kuin pahvilta,  ja jossa on riittävästi makua ja suolaa. Hyvä ruoka tehdään tuoreista, hyvistä raaka-aineista ja se on valmistettu rakkaudella. Mielestäni hyvä esimerkki raaka-aineiden tärkeydestä on maankohuttu avokadopasta, joka on aivan taivaallisen hyvää, vaikka pasta on ainut, joka kypsennetään. Kyllä vain tuoreilla raaka-aineilla ja niiden sopusoinnulla saadaan paljon hyvää aikaan. Mä  syön todella harvoin valmisruokia, ja aika harvoin syön myös lounaan ravintolassa. Työpaikkani lähellä olevat lounasravintolat tarjoavat mielestäni melkoisen mautonta ruokaa kamalaan, lähes kymmenen euron hintaan. Teen mieluummin ruokani itse, jolloin säästän niin rahaa kuin hermoja - huono ruoka ei mielestäni ainakaan paranna oloa ;)

Mä olen varmasti outolintu tässä maailmassa, kun en todellakaan tiedä, kuinka monta kaloria syön päivän aikana. Onko se 1500 (tätä en usko) vai 3000? Ei ole minkäännäköistä käryä. Syön sen verran, että tunnen oloni kylläiseksi, ja pyrin syömään noin neljä kertaa päivässä. En tiedä missä suhteessa syön hiilihydraatteja tai proteiinia. Ja ihan totta, ei mua niin kiinnostakaan. Pääasia, että mulla on hyvä olla. Tässä kuitenkin muutama kotikeittiöni kulmakivi.

Tuoreet mausteet

Keittiössämme käytetään päivittäin tuoretta sipulia, valkosipulia, hyvää suolaa, tuoretta chiliä sekä usein myös tuoretta inkivääriä, limeä tai yrttejä. Nimenomaan yrttejä, jotka ostetaan ruukussa, ja jotka maistuvatkin jollekin. Tuore basilika, timjami, korianteri ja herneeverso näin ainakin mainitakseni ovat todella hyviä, joilla saa hyvää makua moneen ruokaan. Mun olisikin tarkoitus istuttaa joitain yrttejä parvekkeelle kesän ajaksi. Harvemmin tulee käytettyä valkosipulia esimerkiksi jauheena, vaan kyllä aina pilkon sen tuoreesta kynnestä. Pippuri jauhetaan kokonaisista myllyssä, jolloin maku säilyy terävämpänä. Maustaminen on perusasia, jotta ruoka on herkullista. 


Makeuttajat

Käytämme päivittäin jotain makeuttajaa ruuanlaitossa tai välipaloissa. Välipaloissa useimmiten makeuttajana toimii hunaja tai agave-siirappi. Tykkään todella paljon hunajan mausta, joten lisäilen sitä useasti rahkan tai jugurtin joukkoon, ja sitä voi syödä ihan sellaisenaan välipalaksi. Ruunalaitossa käytämme myös sokeria useasti, varsinkin thaimaalaista ruokaa valmistaessamme, ja muutenkin sokeri tuo yleensä muut maut hyvin esille. Ruuanlaitossa käytämme yleisemmin ruokosokeria. Mielestäni ihmiskeho kaipaa sokeria kohtuudella, joten maun lisäksi sokeri tekee hyvää myös keholle, kunhan syö sitä sopivassa mittakaavassa.


Puhtaat aineet

On täysin selvää, että taloudessamme kana on kanaa, eikä hunajakanaa tai kirjolohi ei lillu jossain sitruunamarinadissa. Yök. Hyvän ruuan perusta on se, että ostetaan laadukkaita raaka-aineita, ja valmistetaan niistä maittava ruoka maustamalla se itse. Kokeilkaapas tehdä vaikka hunajamarinadi itse kanalle - maistuu satakertaa paremmalta kuin kaupan valmis kastike. Välipaloina toimivat rahkat ja jugurtit ovat aitoa tavaraa, eikä mitään valmiiksi maustettuja esanssilitkuja. Turkkilainen jugurtti on hyvä yleisjugurtti niin ruuanlaittoon kuin välipalaksi, kannattaa kokeilla. Kerma ei ole mitään Crea mustapippurikermaa, vaan kyllä me osaamme itse lisätä kermaan makua. 


"Tahna" tehtyä savulohesta, turkkilaisesta jugurtista, tuoreesta tillistä, pippurista, sitruunanmehusta ja suolasta


Tuore tilli tekee hauesta erinomaisen

Täysjyvätuotteet ja hyvät kuivatuotteet

Täysjyväpasta- ja nuudelit, kaikenlainen riisi, täysjyväjauhot, kvinoa ja linssit, kotimainen ohra sekä täysjyväkuskus näin mainitakseni. Kaapissa on aina hyvä olla jotain hyvää ravintoa, jota voi nopeasti keittää tai lämmittää. Kun on kiire, kuskus tulee muutamassa minuutissa, ja taas kun on enemmän aikaa, voi ruuan kaveriksi keittää vaikka ohraa, joka vie 20-30 minuuttia. Pääasia, että maistuu hyvälle ja saa hyviä ravintoja. Mä en todellakaan pelkää hiilihydraatteja, kuituja tai gluteenia, vaan mielestäni keho toimii hyvin tällä nykyisellä ruokatottumuksella, ja keho kiittää kun saa kuituja - ja nälkä pysyy loitolla. Lisäksi voisin lisätä listaan leivän. Mä rakastan leipää. Kroppa vaan välillä ärtyilee ruisleivälle, joten käytän yhtä usein kauraleipää ruokavaliossani. Se on hyvää ja ravitsevaa. Jauhot mulla on myös usein "tummia" versioita, ja silti hyvin onnistuu kaikki pannarit, letut ja muut. Tykkään myös käyttää erillaisia viljahiutaleita ja -leseitä.

Hedelmät ja marjat

Molempi parempi. Marjoja rakastan ihan ylikaiken, ja lempiaamupalani sisältää rahkaa, turkkilaista jugurttia, marjoja ja jotain makeuttajaa ja jos kaapista löytyy kookoshiutaleita, niin niitä myös sekaan. Pakastemarjat kannattaa laittaa kulhoon jo edellisenä iltana näiden aineiden kanssa jääkaappiin, niin aamulla saa valmiin, hyvän ja terveellisen aamupalan. Marjat ovat parhaita suoraan puskista kesällä, mutta kyllä pakastemarjatkin käy. Hedelmistä suosin banaaneja, appelsiineja tai klementiineja sekä omenia ja päärynöitä. Vähän menen kauden mukaan näidenkin kanssa. Mä en pelkää hedelmistä tai marjoista saatavaa sokeria, koska kuten olen kirjoitin, keho tarvitsee sokeriakin. Muuten, tästä tuli mieleen, että kannattaa kokeilla veden tai hiilihapotetun veden joukkoon laittaa hedelmälohkoja, ja antaa vaikuttaa puolisen tuntia. Appelsiinit ovat suosikkeja, mutta kyllä limevesikin hyvältä maistuu.

Hyvät rasvat

Ei pidä unohtaa rasvoja, sillä niitä keho tarvitsee myöskin. Mä laitan kyllä leivän päälle ihan sitä pahamaineista Oivariinia, mutta muuten yritän käyttää vähän pehmeämpiä rasvoja. Oliiviöljyt, avokadot ja pähkinät ovat mielestäni hyvänmakuisia rasvoja, joita käytän useasti. Lisäksi nyt olen tutustunut myös kookosöljyyn, joka on erityisen hyvää esimerkiksi lättyjen paistorasvana tai puuron seassa. 


Mitkä on teidän keittiönne kulmakivet? Tiedättekö te tarkalleen kuinka paljon kaloreita tai millä arvoilla syötte päivän aikana? Mikä on teidän keittiönne bravuuri?

6 kommenttia:

  1. Multa on monesti kysytty tässä painonnostoprojektin aikana, että kuinka paljon kaloreita saan päivittäin. En ole osannut vastata, koska ei mulla ole siitä mitään käsitystä. ;p Jotenkin koen sen laskemisen hirveän hankalaksi, kun en edes koskaan kokkaa minkään reseptin mukaan tai käytä muutenkaan mitään mittoja ruokaa laittaessani. Mistä mä silloin voisin tietää, miten paljon kaloreita esim. joku linssipihvi sisältää? Kai noitakin oppis laskemaan, jos harjoittelisi. Tai jos vetäis vaan niitä eineksiä, niin helppohan se olis siitä paketin kyljestä katsoa. :D Meinaan, että se laskeminen vois olla mulle joskus hyödyllistä, että tulis syötyä riittävästi.

    Hyvältä vaikuttaa sun kulmakivet! :) Mä en kans koskaan osta mitään valmiiksi maustettuja juttuja. Maistuukin nykyään aika ällöttäviltä sellaiset, kun on tottunut siihen, että maustaa itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki varmasti sun tapauksessa, kun kyse on (terveyteen liittyvästä?) painonnostosta tai -hallinnasta, niin olisi varmasti hyvä tietää syödyt kalorit. Mutta ymmärrän sun tuskan asian kanssa... jos asia ei sen enempää kiinnosta, niin onhan se laskeminen aivan hirveää myrkkyä!! mäkin syön usein jugurtti-rahkaseosta niin, että heitän about puoli purkkia rahkaa ja sit pari lusikallista jugurttia päälle - ei hajuakaan siis määristä :D

      Totta, kun suu tottuu pois valmeista marinadeista, ei niitä yhtään enää kaipaakaan! Oma parempi ja sillein :)

      Poista
  2. Sulla on kyllä niin ihana suhtautuminen ruokaan! Ihailen!!

    Mä oon kyllä tosi huono maustamaan ruokaa, heittelen mitä sattuu milloinkin. Joten maustamisvinkit todellakin otettaisiin vastaan. Tuoreista yrteistä en oikein osaa käyttää muuta kuin timjamia ja joskus basilikaa. Mutta jos vain jotakin vinkkejä on, niin pliis jaa niitä meille:):)

    Mutta en tiedä tarkasti kalorimäärää, joku haju on mitä tietyt tuotteet sisältävät, mutten suuremmin mieti.. joka on NIIIIN vapauttavaa. Oli aikoja, jolloin tasan tiesin kalorit, ja ei mielessä sitten muuta pyörinytkään. :(

    Ja keittiön bravuuri, jaa'a. Aika paha. Ehkä oon parempi leipoja kuin kokkaaja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu <3 Ihanaa, että säkin oot löytänyt vapaamman linjan, eikä tarvitse jokaista kaloria laskea. Se on tärkeää kuin mikä, ruuasta nauttiminen ja se vapaus!

      Maustamisessa mun mielestä less is more (tai niin on helpompi löytää hyvä makujen harmonia), eli muutamaa hyvää, toisiinsa sopivaa maustetta riittää. Suolalla (merisuola, vuorisuola, ruususuola yms.) ja pippurilla pääsee jo pitkälle, sitten vaan paria muuta maustetta mielen mukaan. Mausteiden pitää antaa kunnolla muhia yleensä, ainakin 15min. :) Ja kylmäruuissa mieluiten tunnista eteenpäin, esim. kylmissä kastikkeissa!

      Eikun maustamaan ja maistamaan vaan ;)

      Poista
  3. Tosiaan ihanan terve ja normaali suhtautuminen sulla ruokaan Hanna :) Mulla ei kyllä kans oo hajuakaan kalorien määrästä... Tavoitteena on syödä vähän enemmän kuin kroppa pyytää, jotta energiaa riittää koko päivän touhottamiseen ja siitä palautumiseen,

    Itsellekin tärkeintä on syödä hyvälle maistuvaa ja ravitsevaa ruokaa. Ja minullekin se tarkoittaa puhtaista raaka-aineista itse tehtyjä aterioita. Hiilareita täysjyvätuotteista, kasviksista, hedelmistä, marjoista (ja herkuista :D)... proteiinia lihasta, kanasta, soijasta, kalasta, maitotuotteista... rasvoja avokadosta, pähkinöistä, öljyistä ja tosiaan siitä pahamaineisesta oivariinistä :D

    Eineksiä en oikeesti oo syönut vuosikausiin, jos palmian työpaikkaruoan pyöryköitä ja puikkoja (yök) ei lasketa. Siellä kuitenkin syön mitä tarjotaan, sillä valvonta-ateria on verotuksen jälkeen käytännössä ilmainen :D

    Tavallisella kotiruoalla pärjää pitkälle :) Maustaminen on kaiken a ja o. Mekin käytetään varsinkin thai- ja tomaattipohjaisissa ruoissa ihan huoletta sokeria. Se "tasapainottaa" niin hyvin muita mausteita. Bravuuria ei ruoanlaitossa kuitenkaan ole, sillä olen ehdottomasti vielä enemmän leipojatyyppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensinnäkin, te leipojatyypit voisitte kertoa mulle (huonolle leipurille) jotain kivoja suosikkileivonnaisherkkujen ohjeita, tykkäisin tosi paljon :)

      Kiitos, Laura! Mä yritän olla vaan tyytyväinen ruokaan, jota syön ja että syön silleen, että voin hyvin! Mulla olisi varaa laihtua, mutta en näe syytä tarkkailla syömisiäni niin. Mulle pääasia on, että jaksan liikkua paljon, eikä se, miltä näytän :)

      Sulla on kyllä hyvin samanlaiset ruokatottumukset - kuulostaa fiksulta! Vitsit, kyllä mäkin söisin lounasta, jos se olis puoli-ilmaista. Mä söisin jopa tuota työpaikkaruokalan ruokaa, jos se maksaisi 9,60-9,80 euron sijaan esim 5-7. Keittolounas tosin on yleensä 6,80, mutta keitot on usein luokkaa palsternakkakeitto (ei mitään proteiinia). Mut eineksiin en usein turvaudu, ja jos turvaudun, valitsen pakastealtaasta jonkun, jossa ei ole lisäaineita. :)

      Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)