sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Hei, olen Hanna, ja syön kotiruokaa!

Luin tässä tällä viikolla Suvin loistavan kirjoituksen siitä, että ei välttämättä kannata seurata ruokavalioissaan niitä muotidieettejä, joita tällä hetkellä on ainakin viljaton ja maidoton ruokavalio. Olen ihan samaa mieltä, että ei kannata rynnätä kokeilemaan ruokavalioita, joita toiset kehuvat maasta taivaaseen vain siksi, että tahtoisi littemmän mahan tai muusta syystä. Ne toisilla toimivat kikat ja jutut eivät välttämättä sovikaan sinulla. Jokaisen tulisi löytää itse se oma hyvä kultainen keskitie, ruokavalio, jossa voi olla koko loppuelämän. Sitä on mielestäni terveys - niiden tapojen löytymistä, jotka toimivat itsellä, jotka aiheuttavat hyvää mieltä ja oloa kehossa ja joiden noudattaminen ei tunnu "pakolta" tai karsitulta.

Minä löysin oman "ruokavalioni" pikkuhiljaa kokeillen. Yhdessä vaiheessa käytin paljon sokerittomia ja vähärasvaisia tuotteita, mutta ne eivät tuntuneet omilta ja palasi ns. normaaleihin tuotteisiin. Sen jälkeen aloin kyllästyä valmiiksi maustettuun ruokaan. Kana oli aina samanmakuista, koska otin sen hunajamarinoidun paketin, ja kuvittelin vielä opiskelijabudjetti mielessäni, että se oli halvinta ja parasta ruokaa, jota kaupasta saa. Jugurtit olivat aina valmiiksi maustettuja, mutta kyllästytti se, ettei ne maistuneet aidolta. Banaanijugurtti ei ole banaania nähnytkään ja niin pois päin. Aloin ostamaan maustamatonta luonnonjugurttia ja sen kanssa söin marjoja ja hedelmiä. Tajusin, että ruoka maistuu paljon paremmalta, kun maut ovat aidosti oikeita. Kanakin on paljon parempaa ja vaihtelevampaa, kun ostaa maustamattomina ne. Näin ollen saan ruokaani enemmän makua. Myös kun ruokani ovat hyviä ja täyttäviä, ei tee mieli herkutellakaan niin paljon. Jokainen ruokailuhetki on herkuttelihetki minulle. Eläm syödäkseni, nam.

Kun on ihana keittiö, ruuanlaitto sujuu kuin itsestään...

Nykypäivänä mun "ruokavalioni" on puhdasta kotiruokaa. Tähän kuuluu muun muassa pastat, riisit, perunat, kasvikset, linssit ja pavut, lihat, marjat ja hedelmät. En karsi mitään, vaan pyrin päivän ruuilla saamaan kaikkia ravintoaineita luonnollisesti. Mun on helppo toteuttaa tätä, koska mä todella rakastan ruuanlaittoa, ja voisin sanoa sen yhdeksi "harrastukseksi" ihan siinä missä liikunnankin. Mutta mä olen myös toisaalta vähän tarkka ruuan kanssa siinä mielessä, että tykkään syödä ruuat niin kuin kuuluu. Esimerkiksi thairuokien kanssa vaalea riisi vain mielestäni kuuluu pöytään tai jos mieleni tekee nimenomaan uuniperuna-annosta, ei mitkään uunijuurekset sitä himoa kadota, vaikka muuten uunijuurekset ovatkin herkullisia. Toki käytän usein kokojyvätuotteita esimerkiksi pastasta tai nuudeleista, ja leivätkin ovat yleensä ruisleipiä, mutta joskus mielestäni vaalea patonki on parempi vaihtoehto tiettyihin ruokailuhetkiin. En siis tykkää olla liian tiukkapipoinen ruoka-aineiden kanssa, kunhan ne yleisesti ottaen ovat hyvänlaatuisia. Pääasiassa syön itsevalmistamaa ruokaa, ihan vain silkan nautinnon vuoksi. Ja tuleehan se oikeasti havemmaksi ja terveellisemmäksi.

Juustofondue ja dipattavat

Kimmon tekemää kanaa tomaattipinaattikastikkeessa, riisiä ja raitaa

Kreikkalaisia lihapullia, porkkanaa, tsatsikia ja salaattia

Valmisranuja (!), Itsetehtyä kebabia, jugurtti- ja tomaattikastiketta ja salaattia

Tänä päivänä, ainakin blogimaailmaa ja terveyslehtiä selaillessa tuleekin mieleen, että on väärin syödä ns. lautasmallin mukaisesti, pelkkää tavallista kotiruokaa. Ihan kuin se olisi jokin moka, että syön kotiruokaa, ja pääasiassa voin sillä hyvin. Jokaiselta pitäisi nykyään löytyä lautaselta jotain kaalliita superfoodeja ja ihmeruokia, viljatonta ja maidotonta ruokaa. Tai vähintäänkin karpata. Mitä jäljelle edes jää, jos karsitaan ruoka-aineet näin vähään? Pystyykö nämä dieettailijat syömään koko lopun elämän näin karsittuja ja rajoitettuja ruokia? Onko kaikki perillä siitä, millä raaka-aineilla korvataan nämä viljattomat ja maidottomat tai hiilihydraattiset tuotteet? Keho kun tarvitsee tiettyjä ravinteita, joita noistakin raaka-aineista saa. Jos aloittaa dieetit nopeasti ja toisten innostamana, ei välttämättä ehdi ottaa selvää, mitä niiden tilalla kannattaisi syödä. En todella voi suositella aloittamaan uusia ruokavalioita perehtymättä niihin.

On väärin syödä tavallista sokeria, kun voisit syödä parempaa intiaanisokeria tai merisuola kannattaa heittää roskikseen ja ostaa ruususuolaa. Tai puhumattakaan öljystä.. rypsipöljy ja oliiviöljy ovat ihan huuhaata, sinunhan pitäisi käyttää avokadoöljyä tai kookosrasvaa. Äh, anteeksi yleistys, mutta kyllähän tässä tavallinen pulliainen menee ihan sekaisin, mikä nyt on hyvää ja oikeaa. Vai mitä mieltä te olette?

Nachokanaa, timjamiporkkanoita ja salaattia

Haukifileettä, Jugurttikastiketta, bataattia ja salaattia

Lohta itsetehdyssä keltaisessa curryssä, riisiä

Kana-avokadosalaattia balsamicolla

Minä syön siis hyvää, itsetehtyä kotiruokaa, enkä juuri piittaa mitä aineita käytän, kunhan saan sen ruokani itse valmistaa hyvistä raaka-aineista. Toki pyrin syömään niin, että päivän toinen annokseni voi olla vähän raskaampi (lasagne tms.), ja toinen pääruokani sitten puolestaan hieman kevyempi (salaatti tai keitto), mutta ei minulla mene maailman kirjat sekaisin, jos syön lounaaksi vaikka kermaista lohipastaa ja päivälliseksi vaaleaa riisiä ja kanaa vihreässä currykastikkeessa. Yleensä sitten vähintään seuraavana päivänä kehoni ja mieleni halajaa jo kevyempää ja salaattipitoisempaa ruokaa. Salaattia pyrinkin syömään lähes joka-aterialla.. aina, kun se sopii kyseisen ruuan kylkeen.

Eli hei vaan, olen Hanna, ja syön kotiruokaa ja olen siitä ylpeä. Syökää tekin, ja voikaa hyvin! Ruoka on elämän suuria nautintoja, ja sen monipuolisuus vasta lahja maailmalle onkin. Kuiva kana ja rehut eivät voi maistua joka päivä elämän loppuun asti...

15 kommenttia:

  1. Hyvä teksti. Mää syön kans lautasmallin mukaisesti enkä millään meinaa käsittää miks porukka lähtee noihin ihme ruokahömpötyksiin ihan täysillä mukaan.

    Hienoja ruoka-annoksia sulla.

    VastaaPoista
  2. Heippa :) Kotiruokaa sitä täälläkin tehdään ja syödään, ja nyt puhtaan syömisen haasteen takia itseasiassa huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin! :) Nimenomaat hyvät raaka-aineet ja se, että itse tietää mitä ruuassa on, ovat mun lähtökohtia myös. Omalla kohdallani olen löytänyt sen kultaisen keskitien melko terveellisestä ruokavaliosta ihan sen takia, että jos syön valkoista pastaa, leipää ja päälle vielä herkkuja, sanoo masu itsensä irti ja tulee tosi kipeäksi, joten mielummin pitäydyn täysjyväviljatuotteissa, kasviksissa, hedelmissä, marjoissa jne. Clean eating-kokeilun myötä olen myös laajentanut mun ruokatuntemusta tosi paljon, ja olen ottanut myös superfoodeja kokeiluun, ja todennut osan erittäin hyviksi lisiksi normaaliin ruokavalioon. Näkisin asian myös niin, että näkemykseni ruuasta on laajentunut hyvin lyhyessä ajassa, ja vanhojen tuttujen kuten riisin, pastan ja perunan tilalle on tullut jopa ravinteikkaampia uusia tuttavuuksia kuten kvinoa ja amarantti. Kokeilua edessä vielä kolme viikkoa, joten innolla odotan uusia makuelämyksiä kotikeittiössä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ps. Nam, noi sun annokset näyttää ihan mielettömän hyviltä!! :)

      Poista
    2. Hienoa, että kokeilu on ollut sulle noin positiivinen, että oot löytänyt uusia aineita, intoa kokkailuun ja oppinut syömään itselle oikein ja hyvin! Mäkin löysin kasvisruokakuukausina paljon hyviä aineita, ja tykkäänkin välillä käyttää kasvisperäisiä proteiininlähteitä ruuanlaitossa! Tärkeintä on oppia tuntemaan itselle sopivat aineet, ja syödä niiden mukaan hyvin! :)

      Ja kiitos :)

      Poista
  3. Voihan nam, minkä näköisiä kokkailuja sulla!

    Mäkin tykkään kotiruuasta, mut siinä on semmoinen ongelma, että en yhtään tykkää ruuanlaitosta! :D Just tänään viimeksi kokkaillessani mietin, et miten tästä voi joku nauttia.. Kyllä mä silti kokkaan, koska on pakko. Ja ajattelin, et jos joskus vielä oppisin tykkäämään tosta hommasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, Suvi! :)

      Voi ei, miten sut saatais tykkäämään ruuanlaitosta? Se on terapeuttista, luovaa ja nautinnollista puuhaa, ja parasta on lopputulos! Mut ehkä säkin vielä löydät sen ihan oman juttus, niin johan sipulin silppuaminen ja perunoiden kuoriminen alkaa maistua! Mulle auttoi se, että opin nauttimaan raaka-aineista, tuoksuista ja näöstä, ja sen vuoksi tykkään käsitellä niitä! :)

      Poista
  4. Oon niin samaa mieltä sun kanssas, vaikka mulla onkin "ruokavalio" nyt meneillään :) Tosin omasta mielestä se ei poikkea muuten, kun et pyrin syömään enemmän ja jättää kaikista sokerisimmat vaihtoehdot pois. Tänään söin tacoja, ooh ;)

    Itsetehty kotiruoka on mun mielestä parasta <3

    Superfoodeja en syö muita, kuin kotimaisia (joskus kyllä ulkomaisiakin ;D) marjoja. En koe oloani ainakaan sellaiseksi, että tarvitsisin mitään muita lisäravinteita palkkarien lisäksi, kun kuitenkaan en ole ollut esim. kuumeessa pariin vuoteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä, tacot ja kaik :) Syöminen on ihanaa, ja kotiruoka on kyl kaikkein parasta! Jep, mulla ihan sama.. kipeänä olen niin harvoin, etten koe mitään superlisäjuttuja tarvitsevani.. asia tietty vois olla eri, jos sairastelisin useammin...

      Poista
  5. Jepjep. Kotiruokaa täälläkin. Itsekin menin vhh-ajatteluun jossakin vaiheessa, kunnes tajusin ettei mulle riitä pelkkä protskuruoka polttoaineeksi. Nyt olo paljon virkeempi, kun syön ihan normaaleja hiilarin lähteitä. Leipää tosin syön tosi vähän, kun viljatuotteet ei sovi mun mahalle(lukuunottamatta kauraa..), mutta gluteeniton leipä kauheen kallista. Pitää alkaa ite leipomaan!:)
    Esim. lohta keltaisessa curry-kastikkeessa ja nachokanaa. mmmm. :)
    Ois kyl tosi kiva, jos jakaisit enemmän noita sun reseptejäsi. Vaikka muutoin osaankin ruokaa tehdä, ja syön monipuolisesti kotiruokaa, ongelmana on erilaisten kastikkeiden teko. Käytännössä se on aina vain jotakin ruokakermaa. Jos olisi jotain uusia vinkkejä, niin otettaisiin mieluusti vastaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei joo, ihan totta. Ei paljon liikkuvalle välttämättä riitä, että saa rasvaa ja proteiiniä. Kyllä niillä hiilareillakin on ihan oma tehtävänsä. Katsoo vaan, että ne on itselle sopivia ja ravintorikkaita, niin siinä se on!

      Hei joo, voisin kyllä jakaa reseptejä useammin! Mulla oli ruokablogi, mutta mä lopetin sen, koska koen, etten pysty kertomaan ohjeita niin tarkasti. En ikinä kokkaa niin "tarkasti". Mutta voin yrittää tänne aina laittaa!

      Poista
  6. Just näin! Tottakai jos on vatsa jatkuvasti sekaisin, turvonnut olo tai muita ongelmia niin kannattaa kokeilla jos joku maidoton, sokeriton tai viljaton ruokavalio toisi avun. Mut jos kaikki on ihan hyvin niin hölmöltähän se tuntuu lähteä noihin mukaan koska niistä kirjoitetaan niin paljon.

    Aina löytyy joku ruokaguru jonka mielestä just tämä tapa on se ainoa oikea ja muilla tavoilla et voi elää onnellista elämää tai kehittyä urheilijana. Höpö höpö! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, se on selvää, että yrittää sitten karsia jotain aineita pois, jos on aina vatsa kipeä, mutta heti kannata aloittaa maidotonta, viljatonta ja sokeritonta ruokavaliota - ainakaan kaikkia kerralla :D Voi kokeilla aloittaa laktoosittomasta tms. :)

      Jep, oot oikeassa... mutta onneks tapoja on niin monia, kuin on ihmisiäkin ;)

      Poista
  7. On muuten ihana keittiö! :) Itekin oon taas innostunut laittamaan ruokaa ja kokeilemaan uusia reseptejä! Ihan perus kotiruokaa, mutta välillä vähän hienompaakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiiitos, tykkään kovasti :)! Ihana kuulla! Ruuanlaitto on kyllä mahtavuutta - niin arkinen kuin vähän parempikin ruoka! :)

      Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)