sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Luonteeltani joukkueurheilija

Olen maininnut täällä blogissani, että olen palannut yhdeksän vuoden tauon jälkeen nuoruuden rakkaan harrastuksen, salibandyn, pariin. Keväällä löytyi mukava joukkue, jonka mukaan hyppäsin ja tänään saatiin syksyn sarjapelit pelattua. Tämä kulunut reilu puoli vuotinen on antanut todella paljon, ja olen saanut kokea taas ne joukkueurheilun parhaimmat ja huonoimmat hetket ja tunteet. Joukkue koostuu erilaisista ihmisistä, jotka muodostavat tiiviin ryhmän. Ketään yksilö ei ole joukkuetta voimakkaampi ja tärkeintä joukkuelajeissa on puhaltaa yhteen hiileen. Nuoruudessa olen pelannut aivan lajin huipulla ja painoimme täysillä hommia monta kertaa viikossa joukkueen yhteisten tavoitteiden eteen, ja muutaman kerran saimme sen kirkkaimman palkinnon kauden lopussa. Nyt uudessa joukkueessa ei ole yhtä suuria tavoitteita, ei yhtä suurta sitoutumista, mutta muutoin paljon samoja fiiliksiä joukkueurheiluin saloista.

Olen huomannut vuonna 2011 alkaneen "juoksu-urani" aikana, että minulla ei löydy kovinkaan suurta kilpailuviettiä, mikäli taistelen vain itseäni vastaan ja itseni kanssa. En saa puristettua viimeisiä kilsoja verenmaku suussa, annan helposti periksi kävelylle ylämäissä, huomaan usein miettiväni juoksujeni aikana olevan tyytyväinen mikäli pystyn pitämään saman vauhdin loppuun asti sen sijaan että puristaisin loppukirin. En muista oikeen koskaan olleeni niin loppu juoksutreenien tai -kisojen jälkeen, kuin joidenkin pelien tai jopa yksittäisten vaihtojen jälkeen salibandykentillä. Varmaan kilpailuvietin puuttuminen on ajanut minut pitkien polkujuoksujen pariin, sillä pitkät juoksut ja seikkailullisuus tuovat mielekkäitä haasteita, vaikka suuri kilpailuvietti puuttuisikin. Koen omien rajojen etsimisen pitkillä matkoilla mielekkäämmäksi, kuin vauhtien puristamisen lyhyemmillä matkoilla hampaat irvessä. Kestävyysliikunnassakin huomaan olevani parhaimmillani toimiessani joukkueena, esimerkiksi Hihhulina Tiinan kanssa rogaining-kisoissa. Tunnen omimmakseni olla osa jotain joukkuetta, kuin olla joukkue kokonaan, kuten yksilöurheilussa.


Onnellinen sähläri

Salibandy on mahtava, nopeatempoinen laji. Kentällä on viisi pelaajaa ja maalivahti samanaikaisesti, ja he muodostavat kerraallaan toimivan kokonaisuuden. Jokaisella on oma paikkansa ja roolinsa kentällä, oli pallo sitten vastustajalla tai omalla joukkueella. Salibandyssa pallo pomppii usein vapaana, jolloin todellinen joukkuepelaajan luonne mitataan. Kun tekee kaikkensa joukkueen eteen, taistelee näistä irtopalloista täydellä sydämellä antaen kaikkensa. Usein tasaväkisissä peleissä se voittaa, joka voittaa irtopalloja enemmän. Toki taito tehdä maaleja ja taito puolustaa ratkaisevat myöskin, mutta sinnikkyys palkitaan kyllä jossain vaiheessa. Itse huomaan usein vaihtoon tullessani, että olen todella puhki. Se noin minuutin mittainen vaihto, joka kentällä ollaan, tulee tehtyä hartiavoimin hommia. Taistelen jokaisesta pallosta ja yritän tehdä kentällä fiksuja ratkaisuja. Välillä tulee oltua itsekäs, mutta pelaamisessa omaa menestystä selkeästi tärkempää on joukkueen menestyminen.

Olen todella innostunut salibandysta taas. Huomaan olevani taas se joukkueen ahkerin harjoittelija, aivan kuten nuoruudessakin. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että tykkään pelaamisesta niin paljon. Meillä on harjoitukset vain kerran viikossa, joten priorisoin ne kärkeen treeniviikossani. Sen ympärille pystyy rakentamaan todella hyvin muun treeniviikon. Salibandy lajina tukee hienosti juoksua, sillä se pitää nopeutta ja räjähtävyyttä yllä. Näin vanhemmalla iällä olen huomannut, että kehonhuoltoon täytyy käyttää entistä enemmän aikaa ja vaivaa, sillä kaikessa nopeudessaan salibandy myös kuluttaa kehoa.


Juoksustakin saa joukkuefiilistä kimppalenkeillä :)

Uskon, että se, onko joukkue- vai yksilöurheilija sisimmässään, tulee luonteessa. Toiset ovat sinnikkäitä tekemään itsenäisesti töitä omien tavoitteiden eteen ja puolestaan toiset saavat itsestään enemmän irti joukkueen ympäröimänä. Joukkueurheilussa on mielestäni kaikkein parasta se, että niin voitot kuin häviötkin koetaan joukkueena. Saa jakaa iloa muiden kanssa, ja kaikki iloitsevat yhtä paljon yhteisen voiton tai maalin puolesta. Ja silloin, kun peli ei kulje tai tulee ikäviä tilanteita, saat jakaa ne joukkueen kanssa. Koskaan ei tarvitse olla yksin, eikä pidä olla yksin.

Oletko sinä sisimmissään enemmän yksilö- vai joukkueurheilija? Millaisia ajatuksia aihe sinussa herätti? :)

12 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintoinen postaus ja tuli hinku päästä pelaamaan säbää! 😄 Mäkin pelasin jonkin aikaa lapsena, mutta nykyään taidan olla enemmän yksilöurheilija, vaikka innostunkin tosi paljon joukkuejutuista! Haluaisin juosta vaikka maratonviestin! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäsit ja voi että -> meijän joukkueessa on tilaa ;) Yksilöurheilussakin on puolensa kyllä. Maratonviesti tms. juoksuviesti kuulostais hauskalta tiimijutulta. :)

      Poista
  2. Jaettu ilo se on paras ilo. <3 Tunnistan kyllä joukkuelajin ihanuuden ja kaikkensa antamisen.. :)
    Joukkuelajeissa on just kaikkea muutakin. Yhdessä tekemistä ja olemista. Mutta joo, ehkä musta nyt on kuitenkin vuosien aikana tullut enemmän yksilöurheilija ehkä juuri aikatauluttomuuden vuoksi. Vuorotyöt asettaa haasteensa ja se ahistaa, kun ei voi takuuvarmasti sitoutua. Siksi yksilölajit on nyt enemmän se juttu, vaikka joskus pelikentälle halajaakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps, näin se on :) <3 Ja joo, hyvässä joukkueessa parhaimmillaan se on elämistä joukkueen mukana ja esim. nuoruudessa joukkue oli kuin toinen perhe. Mutta joukkueessa voi olla hyvässä hengessä pienemmälläkin sitoutumisella. Meillä ainakin kaikki tsemppaa täysillä peleissä ja puhalletaan hyvin yhteen hiileen! :)

      Aikuisiällä voi olla vaikeeta sitoutua mihinkään joukkueeseen ja aikatauluihin. Onneksi on yksilölajitkin. Ja meillä on mukana kyllä vuorotyöläisiäkin! :)

      Joskus vaan sit pelikentille takas, joo! Olis hauska pelailla joskus yhdessä :) <3

      Poista
  3. Moi itäisestä suomesta pitkästä aikaa! En ole koskaan harrastamalla harrastanut mitään joukkuelajia, joten vaikea sanoa varmasti, mutta olen sielultani sellainen erakko, että kyllä se yksilöpuoli on miun juttu. En ole kilpailuhenkinen ihminen ollenkaan, enemmänkin nautiskelija, joten ei ehkä ihan joukkuelaji ainesta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heeei, jotenkin tuttu oot Hanna? ;) Taidan tunnistaa!! Kiva kun oot takas, täytyy mennä sun blogia lukeen! Kaikki ei oo kyllä joukkuehenkisiä, ja se on ihan fine! Mulla joukkueen eteen tekeminen sytyttää kilpailuvietin, jännä juttu. Voi se toki olla lajivalintakin. Hmmm. :)

      Poista
  4. Mä en ole koskaan varsinaisesti harrastanut mitään joukkuelajia, joten kaiketi sitten olen enemmän yksilöurheilija. Joukkuetoiminta kuitenkin kiertoo - vaan mikä olisi sitten se laji? Karoliinan tavoin voisin innostua viestijuoksuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm, niin, sitä on vaikeeta sit tietää, jos ei ole kokeillut. Toki monet joukkuelajit on sellaisia, ettei ne innosta kaikkia. Mutta kokeile joskus jotain viestijuoksua tms. niin pääsee vähän samaan fiilikseen vaikka oon sitä mieltä, ettei tuollainen viestikään korvaa sitä joukkueurheilun tuomaa fiilistä :)

      Poista
  5. Mä oon lapsuudessa harrastanut kilpaa molempia ja molemmissa sain kyllä itestä irti. Sittemmin ehkä yksilöpuoleen kallistunut ja osittain asiaan varmasti vaikuttaa myös vuorotyö ym. olosuhteen, joista Satu jo mainitsikin. Ja sitten ehkä se, että joukkuejuttuja, jotka oli mun juttuja (pesis, lentis) ei kauheesti harrastelijoille ole. Vähän kammoan noita lajeja, joissa on paljon ihokontaktia. Oon siis vähän arka, vaik esim. sulkapallossa on ihan sama onko polvet ruvella, kunhan saan sen pallon.. :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei hienoa! :) Vuorotyöt vaikuttaa kyllä paljon nykypäivänä siihen, pystyykö joukkuetoimintaan sitoutumaan. Kai pesistä tai lentistä pelataan puulaakissa? Meillä ainakin aladivarissa on vain kerran viikossa treenit ja pelejäkin on vain kerran kuukaudessa suunnilleen!

      Ai, mä taas on sen verran rämäpää, että tykkään mennä iholle ja ottaa kontaktia. Säbässä sitä on sopivasti. Pitää osata ottaa tila pois, mutta ei saa taklata tai vääntää rajusti :)

      Poista
  6. Joukkue - ehdottomasti :) vaikkakin samoin kun ylempänä, itselläkin se yksilöharrastaminen on jyrännyt aikatauluhaasteiden ja sitoutumishaasteiden takia nyt aikuisempana. mutta olihan se joukkue sillon aikoinaan koko harrastamisen suola, ja toinen perhe <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, arvasin susta ;) Toki aikuisäillä on omat haasteensa, mutta uskon että jotenkin pystyy järjestää aikaa jos niin haluaa :) Toisaalta yksilölajit on myös mahtavia ja silloin liikunta on sitä omaa aikaa täysin :) Mut samat fiilikset nuoruuden joukkueesta, toinen perhe <3

      Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)