tiistai 2. kesäkuuta 2015

Vierailijakirjoitus: Jukolan tunnelmia

Kesäkuu on täällä, jee! Ilmatkin alkavat pikkuhiljaa lämmetä ja mikä parasta, kesäkuu on mulla perinteiinen tapahtuma- ja reissukuu, joka on ohi alta aikayksikön. Sama kaava toistuu viime vuodesta, eli kesäkuun ekana viikonloppuna on Vantaa triathlon, sitten on seuraavana on Jukolan viesti ja kolmantena tietysti juhannus! Tänäkin vuonna suuntaamme juhannuksena ystäväporukalla Saimaan rannalle mökkeilemään ja odotan sitä aivan innoissani!

Jukola jännittää näistä eniten, sillä tänä vuonna juoksen molemmissa viesteissä. Venlojen viesti menee tutulla viime vuoden joukkueella, mutta sen lisäksi juoksen Jukolan yössä kolmannen viestiosuuden, joka on pitkä hämäräosuus. Meidän joukkueella mulle ilmeisesti ei ole odotettavissa pimeään aikaan metsään menoa, mutta pitkä aamuöinen suunnistus on kuitenkin edessä. Jännittää, miten tulen selviämään, mutta eiköhän kaikki lopulta ihan hyvin mene. Venlajoukkueen kanssa olemme hankkineet tiimipaidat tälle vuodelle, ja ne on huikeat!!


Muillakin on onneksi Jukola-jännitystä ilmassa! Nyt annankin puheenvuoron eräälle lukijalle, jolle Louna-Jukola on kolmas Jukolan viesti. Hän jakaa kokemuksia varsinkin aloitteleville suunnistajille ja Jukolan ensikertalaisille. 

---

Olin jo vuosia seurannut televisiosta Jukolaa ja päättänyt, että sinne on pakko päästä joskus itsekin. Kuntorasteille innostuin menemään viitisen vuotta sitten, joka toi lisäintoa tavoitteeseen. Etenkin kun rastit alkoivat löytyä ja radat jaksoi hölkkäillä läpi. Erinäisistä syistä urheiluun tuli kuitenkin taukoa ja ajattelin, että voisin ottaa tavoitteeksi vuoden 2014 Jukolan. Yllättäen minulle tarjottiinkin paikkaa jo Jämsä-Jukolaan vuotta aikaisemmin, 2 viikkoa ennen Jukolaa ja kaiken lisäksi 3. osuutta. Siihen ei olisi kunto eikä varmaan taidotkaan riittänyt, joten kieltäydyin lähdöstä. Seuraavana päivä samasta joukkueesta tarjottiin 4. osuutta. Hetken emmin kannattaako lähteä huonolla valmistautumisella, mutta kun tuli ilmoitus, että nimi on jo listassa, ei tainnut olla vaihtoehtoja. Porukka osoittautui onneksi todella mukavaksi ja muut suunnistajat olivat Jukolan konkareita, kymmeniä jo takana. Valmistautuminen oli itsellä periaatteella ”hyvät yöunet kotona ja lauantaina kohti Jämsää”. Alueelle saapumisen ja teltan pystyttämisen jälkeen oli perehdytys Jukolan kylän toimintoihin ja etenkin itse lähtö-, vaihto- ja maalialueeseen. Mistä mennään sisään, missä on vaihtopuomi, miten vaihtoalueella kannattaa toimia, mistä otetaan kartat… Kaikki asiat käytiin hyvin läpi: Emitin nollaus, kirjautuminen vaihtoalueelle, vaihtopuomin sijainti, viitoitukset, k-piste sekä tärkeänä viimeiset rastit. Niitähän on yleensä kolme vierekkäin, joten oli tärkeä katsoa etenkin niiden sijainti, koska kun metsästä tulee, ei yleisön edessä sovi enää alkaa pyöriä ja etsiä omaansa. Lisäksi kerrottiin, että vaihtoalueella on näyttöpääte mistä omalla Emitillä voi katsoa joukkueensa etenemistä maastossa, jotta tietää olla oikeaan aikaan vaihtopuomilla. Nämä siis vinkkinä ensikertalaiselle, että monta asiaa kannattaa selvittää jo etukäteen, niin ei tarvitse suoritukseen lähtiessä enää miettiä.



Kaikki oli siis hyvin perehdytetty ennen lähtöä, jotta ei tarvitse kuin suunnistaa kun kutsu käy. Teltoilla makoilun ja erinäisten spekulaatioiden jälkeen siirryttiin porukalla katsomaan Jukolan lähtöä ja sitten telttaan hakemaan unta. Huonounisena tiesin, että unta ei varmaan tule, mutta jospa edes lepoa. Loppusaldo pari tuntia pyörimistä ja vajaa tunti unta ennen herätystä. Pieni tankkaus ja kahvikuppi kädessä kautta kohti vaihtoaluetta. 



Sisäänpääsy oli helppoa, noin kello 3.30 ei jonoa ollut. Aamuaurinkokin alkoi nousta. Kirjautumiset, emitin nollaus ja katsomaan missä edellinen menee. Noh, tästä alkoi mielenkiintoisin osuus ja epäselvyydet. Näihin ei Jukolakonkareiden perehdytyskään auttanut ja jälkikäteen jutellessa ei kellään ollut vastaavia kokemuksia ollutkaan. Kun yritin katsoa, missä edellinen viestinviejä menee, emit ei toiminutkaan. Eikun kysymään, että mitäs tehdään. Uusi nollaus voisi auttaa. Ja sitten uudestaan näyttöpäätteelle. Nollaus auttoikin, mutta tällä kertaa tuloksia ei näkynyt. Olimme muka keskeyttäneet 2. osuudella.Ei pitänyt paikkaansa, koska 2. osuuden viestinviejä oli tullut teltalle ja herättänyt minut. Eikun taas kysymään, missä vika. Toimitsijat eivät tieneet mitään, mutta ohje oli, että puomille vain. Noh, otin pientä lämpöä ja hölkkäilin edestakaisin, koska olin varautunut ainakin puolen tunnin odotteluun, jos kaikki menee edellisellä osuudella putkeen. Sitten hyvissä ajoin vaihtopuomille odottamaan. Seisoskelinkin siellä aikani eikä mitään tapahtunut. Kävin välillä kyttäämässä oliko seurannassa tapahtunut muutosta, mutta edelleen oltiin keskeytetty. Noh, aikaa kului se puoli tuntia, sitten tunti. Mietin, että kyllä edellisen osuuden olisi pitänyt tulla jo vaihtoon. Kaksi tuntia vaihtoalueelle menon jälkeen aloin jo miettiä, että noinko tässä maastoon pääsee ollenkaan. Ehkä seuranta ei toimi oikein ja olemme keskeyttäneet 3. osuudella. Jalat olivat kankeat kylmyydestä ja seisoskelusta. Menin taas toimitsijan puheille ja he lähtivät selvittämään asiaa. Heiltä selvisi, että 3. osuuden viestinviejä oli keskeyttänyt maastoon. Kysyttiin haluanko silti lähteä osuudelleni. No tottakai! En turhaan ollut lähtenyt Jukolaan, pyörinyt yötä ja seisonut huvikseni kahta tuntia vaihtopuomilla. Mutta mutta, toimitsija palasi karttatelineen luota tyhjin käsin. Hän ei löytänytkään minulle karttaa, vaikka siellä sen pitäisi olla, kun edellinen viestinviejä ei ole sitä voinut hakea. Eikun taas selvittelemään toimitsijoiden kanssa asiaa. Sanoivat lähtevänsä hakemaan varakarttaa.




Jukolan taikaa 2014 Vehmersalmella

Lopulta kello 6.00 saan varakartan ja luvan lähteä metsään. 2,5 tuntia seisoskelua oli kangistanut jalat ja kun en ollut herättyäni osannut varautua näin pitkään odotteluun, nälkäkin kurni jo mahassa. Onneks nälkä hävisi kun sai kartan käteen ja riitti kun keskittyi yrittämään liikuttaa kohmeisia jalkoja. Suunta kohti K-pistettä ja samalla katsoin, että eka rastin pitäisi olla helppo. Se löytyikin hyvin ja siitä suunnistus lähti rullaamaan.  



Itse maastossa tuli vain pieniä koukkuja ja meno olikin aika helppoa, siis suunnistuksellisesti. Jalat tosin eivät oikein toimineet, mutta pääasia, että olin päässyt matkaan! Olin odottanut vaativaa menoa, mutta oli pieni yllätys, ettei se ollutkaan oikeastaan normaaleja kuntorasteja vaativampaa. Ehkä jopa helpompaa, koska koskaan et ollut yksin, aina oli porukkaa ympärillä ja urat veivät rasteille. Toki ne urat eivät aina menneet omalle rastille. Pari kertaa pitikin vaihtaa uraa, kun alkoi näyttää siltä, että nyt ei mennäkään ihan sinne minne pitäisi. Onneksi kovin pitkälle en kerennyt vääriä uria seurata. Uravalintaan kannattaa rastilla käyttää hetki aikaa, jos niitä rastilta useampia lähtee. Väärällä rastilla voi olla eksyksissä, mutta silloin kanssasuunnistajat auttavat kertomalla missä olet, jos haluaa äkkiä takaisin kartalle.

Kaiken kaikkiaan eka Jukola jäi todellakin mieleen! Ehkä siksi, tai siitä huolimatta, aloin jo odottamaan seuraavaa Jukolaa. Toiveena oli, että saisin lähteä maastoon ilman ongelmia ja paremmalla valmistautumisella ja kenties tavoitteellisemmin. Viime vuonna suunta oli siis kohti Kuopiota. Matkaa ei ollut kuin toista sataa kilometriä ja valmistautuminenkin parempaa. Kävimme jopa kuntorasteilla Vehmersalmella jukolamaaston vieressä. Tälläkin kertaa kaikki kisakeskuksen jujut käytiin jälleen läpi ja lähdön katselun jälkeen siirryin unille ja muutaman tunnin horroksen jälkeen kohti vaihtopuomia. Tällä kertaa pääsin hyvin matkaan kutakuinkin ajateltuun aikaan, mutta maastossa Jämsä-Jukolasta mukaan tarttuneet eväät eivät toimineetkaan. Olin 6. osuudella ja jo heti k-pisteeltä sain taivaltaa yksin pidemmän matkaa. Eikä uriakaan näkynyt! Eli otetaan sanat takaisin, aina ei välttämättä olekaan selkeää uraa tai muita suunnistajia ihan vieressä. Pieni epävarmuus kalvoikin koko ajan mieltä. Olenkohan oikeassa suunnassa, kun uria ei näy? Yksi iso pummikin tuli, kun yritin etsiä uraa enkä luottanut omaan reitinvalintaan. Lopulta muutaman rastin jälkeen homma alkoi sujua ja Rytökylän maasto osoittautui nimensä veroiseksi. Haastavaa maastoa ja kun aina ei ollut uria tai kavereita vieressä, sai tehdä omaa työtä. Loppumatkasta yritin pistää vauhtia ja sen johdosta tulikin koukkailtua, mutta uria ja muita suunnistajia näkyi taas loppumatkasta enemmän. Kaiken kaikkiaan hyvä reissu, pummia lukuunottamatta.


Tälle vuodelle Jukolaan osuus vaihtuu taas, 4. ja 6. osuuksien jälkeen 2.osuuteen. Yösosuus ja uusi maastotyyppi tuovat haasteensa, meilläpäin kuin ei ole avokalliota tarjolla, jossa harjoitella. Vain yhden yösuunnistusharjoituksenkin tehneenä kaikki neuvot ovat siis tarpeen niin yösuunnistukseen kuin avokallioilla suunnistamiseen liittyen. Kuinka yösuunnistus eroaa päiväsuunnistuksesta, minkälaista on avokalliomaasto, onkohan uria jo tullut vai tuleeko niitä edes kallioille miten paljon, vieläkö 2.osuudella on paljonkin letkoja, näkyvätkö hajonnat pimeässä otsalamppujen paljastaessa ne…? Olen yrittänyt valmistautua lähinnä tutkimalla vanhoja karttoja ja pohtinut, missä radat mahtavat kiertää ja valmistautua siihen mitä eteen voisi tulla. Yösuunnistukseen ei kai voi valmistautua kuin menemällä pimeään metsään ja sinne toivottavasti vielä kerkeän. Avokalliot jäänee sen sijaan tutustuttavaksi vasta siellä pimeässä yössä.

Yhden neuvon tosin olen tosin saanut 2. osuudelle:  ”juokse letkassa ja huutele koodeja”. Sillä neuvolla siis kohti Jukolaa! Toinen neuvo voisi olla aikaisemmista vuosista oppineena, että aina ei kannatakaan yrittää valmistautua kaikkeen, koska aina voi tulla pari muuttujaa…

---

Kiitos paljon vierailijatekstistä! Tsemppiä Jukolaan! Kuten tämä todistaa, mistä vaan voi selvitä! Jukolassa aina kaikki ei mene nappiin, mutta jokainen pääsee kyllä metsään hakemaan rasteja! Väitän, että jos pärjää tavallisilla kuntorasteilla, pärjää hyvin Jukolassakin! 

Jukolafiilistelyjä on varmasti luvassa vielä ensi viikolla, kunhan saan tuon lauantaisen triathlonin alta pois! ;) On tämä "urheiijan" elämä hurjaa... koko ajan on huikeita juttuja tulossa! 

Onko joku tulossa Jukolaan ensi viikolla? Onko se kenties ensimmäinen kerta Jukolassa? Aikooko joku seurata tapahtumaa telkkarista? :)

13 kommenttia:

  1. Minä tuun! Ja oon jo niin fiiliksissä!! Juoksin lauantaina Tukholman maratonin, ni tässä nyt toivotaan et jalat ehtii palautua kunnolla. :) Ensin mulla oli kanssa molemmat viestit juostavana, mut tiputin sit venlat pois, ku aattelin, et jos en kuitenkaan oo iskussa. Juoksen tänä vuonna ekaa kertaa oikeen jukolan viestissä ja 4-osuudella mennään. Oon mä Venloissa vielä varamiehenä, et kattoo ny pääsenkö sinnekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kivaa!! Täälläkin alkaa into nousta! :) Ehkä ihan hyvä pudottaa toinen pois.. mutta jännää, että säkin pääset Jukolan puolelle ekaa kertaa!! Jos näät mut hukassa metässä niin auta pois ;)

      Heeei, onnea maratonista!! Oliko tää nyt eka mara? :) Jeeee, mahtavaa!! Miten meni? :)

      Poista
    2. Joo oli eka. Viis tuntia oli epävirallinen tavoite (virallinen oli päästä maaliin :P ) ja minuutti päästiin alle, juostiin kaverin kanssa yhessä. Oli kivaa koko matkan, ei tullu seinää vastaan ja kolmenkympin kohdalla löytyi jopa se kuuluisa flow. :) Mut nyt tuntuu, et haluan keskittyy enemmän suunnistukseen ja osallistuu vaiks rogainingeihin. Tarviin ehkä enemmän sellaista älyllistä virikettä matkan varrelle ja en ehkä oo niin kinnostunut ajan parantamisesta, et en ainakaan vähään aikaan lähde uudelle maratonille. Saan hyvin menneestä sunauksesta enemmän kiksejä. :)

      Muakin vähän jännittää toi aamuöinen suunnistus, meillä on kokonaan naisista tehty joukkue ja tavoitteena ainakin itellä saada hyvä suunnistus, aika ei niin tärkeä. En ihan usko et pääsen siihen arvioituun 45 minuuttiin. :D

      Poista
    3. Onnea!! Upeasti meni siis :)! Onhan maraton hieno juttu! Itsellä on vähän samoja ajatuksia.. pelkkä juoksu ei tuo tarpeeksi innostusta, vaan nimenomaan haluan kehittyä suunnistuksessa ja sen lisäksi liikkua monipuolisesti :) Tarvin myös jotain virikettä. Maastossa juokseminen onneksi tarjoaa sitä pikkaisen enemmän kuin monotoninen katujuoksu ;)

      Hih, juu, ei toivoakaan että menis 90minuuttiin oma osuus. Ehkä jos alle 3,5h menee niin olen supertyytyväinen ja tyytyväinen olen jos pääsen maaliin radan läpi! Jännittävää :'D

      Poista
  2. Minä oon tulossa ihan ensimmäistä kertaa Jukolaan - tai Venlohin, mutta kuitenkin. Jännittää aivan vietävästi, sillä olen oikeastaan vasta tänä keväänä opetellut kunnolla suunnistamaan. Nyt homma alkaa vähän sujua - hitaasti, mutta melko varmasti.

    En oikein osaa sanoa, mikä tässä on päällimmäinen fiilis. Taitaa olla kaikkea sekaisin. Innostusta, pelkoa, jännitystä ja odotusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, hienoa!! :) Mäkin olin viime vuonna ekaa kertaa Venloissa! Mä oon niin varma, että pärjäät hienosti siellä! Suunnistaminen Venloissa oli mulle ainakin viime vuonna helpompaa, kun oli niin paljon porukkaa rasteilla, että ei todella joutunut yksin etsimään rasteja. Koodien huutelu voi tulla tutuksi :)

      Kannattaa vaan olla innostunut ja jännittynyt! Jukola on aivan huippu tapahtuma!!! :) Minkä osuuden juokset Venloissa? :)

      Poista
  3. Whii, jännää!! Jukolassa on varmasti aivan ainutlaatuinen tunnelmansa ja pieni jännitys on sallittua! ;) Pakko muuten ihan suunnistajanoviisina kysyä, että tarkoittaako pummi sitä ettei löydä rastia ollenkaan vai että harhailee jotenkin ylipitkään sitä etsiessä? :) Miten se iltarasteilla menee, jos ei löydä jotain rastia tai leimaa väärän rastin, tuleeko merkinnäksi hylätty? Mä oon nyt kahesti saanu tuloksen ja kahesti mut on hylätty, vaikka en tiedä miksi :D todennäköisesti oon leimannu jonku väärän rastin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pieni jännitys on kai sallittua? ;) Jukola on kyllä varmasti hienoin tapahtuma, jossa oon koskaan ollut - ja yksi suurimmista. Tänä vuonna on yli 17000 kisailijaa ja siihen yleisö päälle! Hienointa on se, että eliitit ja kuntoilijat menee samoilla radoilla. :)

      Pummi on tosiaan se, että harhailee rastin ympärillä tai menee ylipäätään harhareittiä/kiertotietä rastille, mutta löytää lopulta rastin. Huipuilla puhutaan joidenkin sekuntien pummeista (HULLUA) mutta omalla tasolla pummi vois olla vaikka 5 minuutin tai sitä isompi pyöriminen...

      Hmmm, yleensä ne merkataan hylättyihin, jos puuttuu joku rasti tai on leimannut nimenomaan väärän rastin. Kannattaa aina tarkistaa, että rastikoodi täsmää siihen, jota yrittää etsiäkin. ;) Silloin on helpompi jatkaa suunnistustakin, kun on takuulla oikealla rastilla!

      Ehkä törmäämme huomenna metässä ;)! Ihanaa kun olet innostunut <3!

      Poista
  4. Kiva postaus! Alkaa hitusen suunnistuksen kokeileminen kiinnostaa, kun näitä sun ja tässä tapauksessa myös sun suunnistuskaverin suunnistusjuttuja lukee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykkäsit! :) Suunnistus on kyllä hieno laji, eli kannattaa ehdottomasti lähteä kokeilemaan! :) Tämä postaus ei oo edes mun suunnistuskaverin, vaan ihan puhtaasti lukijani kertomus omista Jukola-muistoistaan ;)

      Poista
  5. Näin viikkoa ennen onkin syytä ruveta lietsomaan pientä paniikkia, joka onnistuu oivallisesti esimerkiksi oheisellä pätkällä :D :D https://www.youtube.com/watch?v=Y-SwdKv_sFg

    Tuo koodin huutelu ei välttämättä aina toimi. Tai en tiedä onko naiset jotenkin tylympiä tai onko naisten keskuudessa tämä höntsälijät - oikeat suunnistajat -asetelma vain korostuneempi. Tai tapahtuman kasvu vaan harmittaa joitain niin kovasti. Itse en ole joutunut turvautumaan huuteluun, mutta sivusta olen todistanut että koodin huutelijoille ei aina a. vastata tai b. vastataan jotain vähemmän tunnelmaa kohottavaa (kuten opettele suunnistamaan). Toinen mihin ekakertalainen voi joutua varautumaan on se että, toisin kuin kuntorasteillä, auttavia käsipareja voi olla vähemmän saatavilla. Virolahdella muistan kun joku ulkkari kyseli helppiä ja porukka painoi kovaa vauhtia ohi. Pysähdyin ja näytin kartalta, kun näytti siltä että itku tulee. Siinä vaiheessa kun joku auttoi itku sitten tuli. Se, että osaa heittää itse itsensä takaisin kartalle voi olla mukavempi vaihtoehto kuin se, että joutuu ihmettelemään, kun kaikki juoksee ohi ja esittää ettei kuule.

    Ja vaihtopuomi on paikka missä jotkut saattavat ottaa asiakseen puhua siitä, keillä ei heidän mielestä pitäisi olla oikeutta osallistua ja kuinka huonoksi Jukola on mennyt kun siitä on tullut niin iso. En ihan pysty ymmärtämään asennetta, kun ottaa huomioon, miten paljon järkätään tapahtumia, jotka on pelkästään "oikeille" suunnistajille.

    En tiedä onko sijoilla 1000+ rennompi meininki. Siihen pääsen tutustumaan tänä vuonna. -suvi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo toki tätä näkyy myös jonkun verran, etenkin varmaan siellä niiden keskuudessa, ketkä menevät hampaat irvessä, mutta se oma taso ei vaan riitä kovin korkealla. Ja sitten on yritettävä saada ne muutamat sijat korotettua sijoitusta, kun ei haluta auttaa vastata huuteluun. Tämä näin omalla mututuntumalla yleistettynä :D

      Poista
    2. Suvi, hahaha, ai kauhia tota videoo :D Hehehehe!!! Onneks muutkin mokaa, huiputkin ;)

      Aika jännä kuulla näitäkin kokemuksia. Mä viime vuonna kuulin vain koodien huutelua ja siihen vastaamista ja myös autettiin, jos joku oli hukassa. Mäkin autoin yhtä, joka oli juossut rastinsa ohi jo. :) Jännä nähdä, onko Venlojen 3. osuudella eroa 2. osuuteen ja etenkin, että mitenkä Jukolan yössä sitten on letkojen, huutelujen ja muun menon kanssa... :)

      Tosi typerää, että joku arvostelee, ketä voi olla Jukolassa!! En käsitä!! Noita pienempiä suunnistustapahtumia on pilvin pimein, mutta tää on yksi harvoista, joihin myös peruskuntoilijat voi ottaa osaa! Ja musta se oli parasta Jukolassa viime vuonna!! :)

      Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)