torstai 19. marraskuuta 2015

Hyvän mielen ja maun ruokaa

Ruoka ja ravinto. Siinä aiheet, jotka aina kiinnostavat ihmisiä. Miten toiset syö, mitä he laittavat ruuaksi ja saako heiltä vinkkejä omiin ruokailutottumuksiin. Mulle ruoka on tärkeä asia, sillä mielestäni hyvän ruuan syöminen on ehdottomasti yksi elämän huippujuttuja! Mä olen usein sanonutkin, että harrastan liikuntaa, jotta voin syödä vapaammin. Mikään ei ole parempaa, kuin pitkän lenkin jälkeen lapata isoja annoksia hyvää ja ravitsevaa ruokaa suuhun. No, aivan pelkästään tämä ei tietenkään ole syyni liikkumiseen, kyllähän se yleinen hyvä olo ja liikunnan ilo ovat toki ne tärkeimmät seikat.


Massaman currya kanalla


Chili sin carne (linsseistä) ja ohraa


Palak paneer, raita ja riisiä


Mangokanaa ja riisiä (Kimmon tekemä annos)

Mun ruokailutottumukset on vaikiintuneet viime vuosien aikana. En syö juuri koskaan eineksiä, pyrin syömään paljon kasviksia niiden terveydellisyyden ja hyvän maun vuoksi, ostan lähes aina maustamatonta ruokaa, eli maustan itse ruokani ja jugurttini pääosin. Toki joskus sorrun helppoihin ratkaisuihin, kuten maustettuihin välipalarahkoihin, mutta pääpiirteittäin kaupasta lähtee mukaan se maustamaton versio tuotteesta. Maustetut ruokakermat esimerkiksi ovat aivan utopistinen asia minulle.. kai nyt jokainen osaa ruokaa maustaa oman pään mukaan?! Syön pääasiassa perus kotiruokaa, jota teemme Kimmon kanssa lähes päivittäin keittiössämme. Kannan töihin eväitä, koska silloin tulee syötyä sopivan kokoinen lounas ja toiseksi, koen saavani vastinetta rahoilleni näin paremmin. Yleensä eväänä toimii edellisen päivän jämät - helppoa, kuin heinänteko tämä eväiden roudaaminen. Toki käyn lounasravintolassa silloin, kun minulta on jäänyt eväät tekemättä, enkä ota siitä stressiä.

Viimeisen vuoden aikana punaisen lihan syöminen meidän taloudessa on vähentynyt aivan radikaalisti. Tänä syksynä olemme muistaakseni kerran ostaneet jauhelihaa kotiin. Ennen korvasimme aika paljon punaista lihaa joko kanalla tai kalalla, mutta nykyisin yhä enemmissä määrin syömme kasvisperäisiä proteiinin lähteitä, kuten soijatuotteilla, pavuilla ja linsseillä. Toki kanaa ja kalaakin menee, mutta selkeästi useammin teemme puhdasta kasvisruokaa. Lisäksi käytämme maitotuotteita, joten joka kerta ei tarvitse niin huolissaan edes olla proteiinin saannista, sillä tarvittavat päiväannokset tulevat kyllä takuulla saatua ravinnosta.


Kikhernepataa


Tofua maapähkinäkastikkeessa


Myskikurpitsakeittoa ja kauraleipäsiä

Syy, miksi olen siirtynyt kasvisperäisempään ruokaan on halu tehdä hyvää omilla valinnoilla. Minä en ehkä ensisijaisesti ajattele vain eläinten hyvinvointia, vaan minua huolestuttaa ympäristöongelmat sekä ilmaston lämpeneminen. Minulla on paljon paheita auton omistamisesta lähtien, joten haluan joillain valinnoilla saada aikaan mielihyvää. Luokittelisin itseni "tietoiseksi sekasyöjäksi", eli syön kyllä oikeastaan kaikkea, mutta omilla tietoisilla valinnoilla voi päivittäin vaikuttaa. En halua olla se, jonka vuoksi vieraat kokkaavat eri ruokia, vaan voin sitten kotiin ostaa itseni mielestä fiksumpia ruokia. Minun mielestäni kasvisruoka on oikeasti todella hyvää ja maukasta, enkä juuri kaipaa lihaa päivittäisessä elämässä. Tämä tietoinen sekasyöjyys on monipuolistanut ruokailutottumuksia ja makumaailmoja.

Vaikka syömme perusraamien mukaan, emme silti syö yksinkertaisesti. Minä en ainakaan tykkää, jos ruuassa ei ole mitään jujua. En todellakaan ole niitä ihmisiä, jotka voivat laittaa lautaselle salaattia, riisiä ja kuivaa kanaa. Ehei. Tuohon annokseen täytyisi mielestäni lisätä vähintään jokin kastike. Voi muuten riisi maistua pikkaisen kuivalta. Pienillä lisillä, kuten jugurttikastikkeella (esim. tzatzki) tai kanan tarjoaminen vaikka tomaatti- tai currykastikkeessa auttaa jo paljon. Tai puhumattakaan vaikka kanasta vihreässä currykastikeessa, nam. Puolestaan ruokaisa salaatti syödään meillä vähintään öljyn tai balsamicon kanssa. Parasta on, jos vaikka itse väsää jonkin vinegreten tai muun kastikkeen. Elikkä syömme yksinkertaisia ruokia, mutta kuitenkin eri ruokalajeja ja selkeästi meillä tehdään ruokaa, ei vain syödä eri ruoka-aineksia.


Cafe Zocerian kanasalaatti


Mayan tofuannos

Parasta on kuitenkin kokkailla viikonloppuisin pitkän kaavan kautta ja silloin viimeistään muistaa, että ruuanlaitto on ihanaa. Meille se on Kimmon kanssa ehdottomasti yksi harrastus, ja onkin ihanaa viettää yhdessä aikaa keittiön puolella. Kerran tänä syksynä olemme syöneet ihan kolmen ruokalajin menun, ja täytyy sanoa, että jälkkärin toista osaa lukuunottamatta kaikki oli alusta asti itse tehtyä. Ja voi vitsit, kun olikin hyvää ja tunnelmallista. :)


Alkuruokana kurpitsakeittoa


Pääruokana paistettua lohta, jugurttikastiketta, uunijuureksia, puikulaperunamuussia ja salaattia


Jälkkäriksi kaupan sorbettia ja itsetehtyä keksiä


Millainen suhde sinulla on ruokaan? Onko ruuanlaitto nautintoa vai pakkopullaa? Millaista on hyvän mielen ruoka? 

10 kommenttia:

  1. Minä jätin punaisen lihan pois pari vuotta sitten ihan samoista syistä kuin sinäkin. Ruokavalioni tuntuu muuttuvan enemmän ja enemmän kasvispainotteiseksi, mikä on mielestäni hyvä asia. Myös minä kannan omat eväät töihin, koska työpaikkaruokaln valikoima ei oikein miellytä. Aina ei vain jää ruokaa edelliseltä päivältä, silloin otan mukaani proteiinilisällisen puuropussin + hedelmiä tai valmiskeittoa + voileivän. Kokkaan ihan mielelläni silloin kun on aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, aika samoilla linjoilla mennään tosiaan :) Onneksi nyt tuntuu, että yhä useampi on herännyt siihen, että ei lihaa tarvitse löytyä joka annokselta lautasella. Jo pienillä teoilla voi saada suurempaa aikaan. :) Noi hätävarapuuropussit on kyllä käteviä, nimenomaan ne joissa on sitä maitojauhetta mukana.

      No joo, kiireessä kokkaaminen ei oo kyllä yhtään kivaa :/

      Poista
  2. Namnam, inspiroiduin näistä sun ruokakuvista! Aion googletella ja kokeilla jotain näistä viikonloppuna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, Tiina :)! Suosittelen tofua maapähkinäkastikkeessa, sä varmasti tykkäisit siitä. Ohje löytyy Chocochilin blogista. :) Kysy vaan, jos kaipaat jotakin vinkkiä!

      Poista
  3. Nams. Näyttää niiiiiiiiiiin hyvälle! :)

    VastaaPoista
  4. Samoilla linjoilla ruuan suhteen. Mahdollisimman puhtaita raaka-aineita, paljon kasviksia, vähän lihaa ja itse maustaen sekä ruuat että jugurtit. Välttelen prosessoituja tuotteita ihan laktoosittomista maitotuotteista alkaen. Ainoa ero että inhoan ruuanlaittoa enemmän kuin mitään muuta! Mutta silti lähes joka päivä pakko tehdä ja usein vielä kiireessä. :) Syömisestä kyllä nautin jos joku muu on kokannut. Sun annokset näyttää kyllä tosi hyviltä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kuulostaa kyllä että meillä on samanlainen linja ruuanlaiton suhteen :) Mulla ei silti ole niin tarkkaa välttelyä raaka-aineiden suhteen, mutta olen yksinkertaisesti todennut että puhtaat ja laadukkaat raaka-aineet tekee ruuasta paljon parempaa :P Voi harmi että inhoat ruuanlaittoa... hööö! :/ Hih, kukapa ei syömisestä pitäis? ;)

      Poista
  5. Kiva postaus ja niin hyvännäköisiä ruokia! Nam! Mun suhde ruokaan on aika mutkaton. Pyrin syömään paljon vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, hyviä rasvoja ja proteiininlähteitä, mutta tykkään myös herkutella. Uskon omalla kohdalla sellaiseen hyvään tasapainoon, se on mulle henkisesti ja fyysisesti parasta :) Ruoanlaitto ei kyllä oo suosikkipuuhaa, ja usein vaivaakin vähän motivaatiopula..tuntuu siltä, että tulee ihan liian usein syötyä samoja juttuja, kun ei vaan keksi mitään uutta! Miten sä keksit uusia ruokia vai tuleeko sielläkin kierrätettyä samoja juttuja viikosta toiseen? :) Kivaa viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykkäsit :)! Mutkaton suhtautuminen ruokaan on just paras! Kuulostaa tosi hyvältä sun meininki ja ootkin niin hyvinvoivan oloinen tän kanssa! Höö, harmi että koet ruuanlaiton välillä haastavaks.. mulla on taas sellainen olo, että en ehdi kokeilla kaikkia ideoita läpi! Mun lemppari lehti on Pirkka-ruokalehti haha :D Eli mä selaan paljon ruokakuvia ja -ohjeita netistä ja lehdistä ja motivoidun siinä paljon ja saan uusia ideoita! Samoja juttuja on joo välillä, mutta lähinnä siks, että ne on niin hyviä (miehen on aina tasaisin väliajoin kokattava chicken green currya koska se ON niin hyvääää! :P) eikä niinkään siks, ettei keksis muuta :)

      Kivaa viikkoa sinnekin, Karkkiseni <3

      Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)