sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Kovia treenejä ja leppoisia lenkkejä

Heipparallaa kaikille! Mulla olisi vaikka kuinka paljon kirjoitettavaa tänne blogiini, mutta aika on jotenkin kortilla. Työpäivät ovat olleet aika hektisiä viime aikoina ja lisäksi vapaa-ajalla on ollut kivaa urheilullista ja ei-urheilullista ohjelmaa. Toivottavasti ehtisin vähän ripeämmin päivitellä kuulumisiani, koska postausaiheiden pulasta en missään nimessä kärsi! Nyt ajattelin vähän avata teille, millaisia treenejä tässä syksyllä olen tehnyt.


Ensinnäkin pitää hehkuttaa, että olen taas löytänyt kovien juoksutreenien ilon! Koko kesä meni täysin peruskuntolenkein, mutta nyt syksyn viiletessä ja ennen kaikkea mielen tasapainon löydyttyä on alkanut tehdä mieli kunnon hikitreenien pariin. Tiedän, että monella on juoksuharrastuksen kanssa menossa oikeaoppisesti peruskuntokausi näin syys- ja talvikaudella, mutta minä koen niin, että ei elämä eikä varsinkaan juoksuharrastus ole niin vakavaa. Jos minun tekee nyt mieli tehdä kovempia treenejä, niin hyvä vain. Peruskuntoa olen tahkonut jo niin kauan ja melko paljonkin, että uskon sen pysyvän tallella, vaikka välillä juoksenkin kovempia treenejä ja vähennän peruskuntolenkkien määrää ja pituuksia. Ja sitä paitsi, mulla ei ole tässä juoksuharrastuksessa mitään tarkkoja tavoitteita eikä raameja, joten tärkeintä on tehdä siten, miltä hyvältä tuntuu. Tällä hetkellä mä haluan ottaa itsestäni tehoja irti ja kehittää nopeusominaisuuksia.

Olen tehnyt juoksuradalla nyt syksyllä kaksi treeniä. Molemmat olen toteuttanut kaverini Annan kanssa. Annaan mulla on ollut ilo tutustua blogini kautta, sillä hän uskaltautui mukaan ihka ensimmäiselle yhteispolkulenkille, jonka blogin lukijoille järjestin pari vuotta sitten. Meillä on Annan kanssa työpaikat lähekkäin, ja onkin helppo sopia lenkkejä ja treenejä heti töiden jälkeen toteutettaviksi. Intervallit juoksuradalla voi hyvin tehdä kaverin kanssa, kun toinen on koko ajan näköetäisyydellä, vaikka mentäiskin omia vauhteja. Toisesta saa ihan hurjan hyvän tsempin! Juostiin ensimmäisellä kerralla pyramidiharjoitus 2x100m, 2x200m, 2x400m, 2x800m, 2x400m, 2x200m, 2x100m. Tämä oli tiukkaa settiä, mutta tykkäsin tosi paljon. Varsinkin nuo lyhyet vedot kehittää juoksutekniikkaa, ja tuo niitä toivottuja uusia vaihteita menoon mukaan. Viikko sitten juostiin 3x800m + 6x400m, ja tuo harjoitus oli tismalleen sama, jonka teimme keväällä myös yhdessä. Minulla oli hieman 800m vauhdit tippuneet keväästä, mutta nelisataset meni samoissa vauhdeissa, mikä on tosi kiva juttu, koska tosiaan kesällä ei ole vauhtitreenejä tehty, mitä nyt suunnistusmetsässä välillä mennään itselleen kovaa vauhtia. Tästä on hyvä jatkaa, ja eiköhän vuoden vaihteessa oteta viimeistään tuo treeni uudestaan taas! Radalla on kiva juosta, kun pystyy tasaisesti seuraamaan omia vauhteja ja siitä tulee sellainen kokonaisvaltainen juoksemisen tunne - tykkään!


Vastapainona koville juoksutreeneille ja salibandypeleille ja -treeneille, olen tehnyt kevyitä hölkkiä silloin tällöin. Viime viikonloppuna juoksin kahdessa osassa hieman pidemmän metsälenkin Pirttimäen alueella, jossa juoksin ystävien kanssa Bodom Trailin ensimmäisen kierroksen ja päälle vielä tunnin verran Kimmon kanssa osittain samoilla poluilla. Jäätiin Kimmon kanssa vielä nuotiolle grillailemaan ja nauttimaan syyspäivästä. Tänä viikonloppuna puolestaan ajettiin päiväreissulle Turkuun, ja kierrettiin menomatkalla Teijon kansallispuiston kautta. Olemme käyneet Teijossa kerran aiemminkin retkeilemässä, mutta nyt päädyttiin juoksemaan puiston pohjoisosassa kiertävään Sahajärven kierrokseen. Sahajärvenkierros on vajaa 9km pitkä ja sisältää kaksi vetolossiylitystä. Vetolossien käyttäminen kesken lenkin sai koko kropan töihin, kun ensin vedimme lossit luoksemme ja sitten vielä kiskoimme itsemme toiselle puolelle rantaan. Tuo oli hauskaa, mutta jopa ihan raskasta hommaa! Teijon kansallispuistossa on aivan upeat maisemat ja polkuja on paljon. Suunnittelinkin, että siellä täytyy seuraavaksi kiertää ainakin 20-30 kilometrin lenkki, jotta pääsee nauttimaan kauniista maisemista pitkän kaavan mukaan.


Yllä olevat kuvat Teijon kansallispuistosta, jossa monipuolisia reittejä riittää kaikille! Ja muita ihmisiä ei tullut vastaan edes täyttä kourallista!

Tänään oli viimeinen suunnistuskerta kuntorasteilla. Tänä vuonna en ole suunnistanut aivan niin paljon kuin edellisinä vuosina, mutta laji on minulle edelleen yhtä huumaannuttava kuin ennenkin. Suunnistus saa ajatukset kokonaan pois suorittamisesta ja liikunnasta, vaikka nykyään taitotasot ovatkin parantuneet niin, että voin juosta jo melko kovaakin metsässä. Jopa niin kovaa, että välillä kunto tulee vastaan. Suunnistaessa aivot ovat niin työllistyneet kartalla pysymiseen, että radan varrella ei ehdi ajatella mitään "nyt liikun" ajatuksia. Syksy on aina yhtä haikeaa harrastuksen puolesta, kun vielä tekisi mieli mennä metsään rastilippuja etsimään. No, onneksi harrastusta ei tarvitse täysin talviteloille laittaa, kun rogaining-tapahtumia riittää läpi vuoden ja talvirastisarjatkin starttaavat taas pian.

Juoksun ja salibandyn lisäksi olen löytänyt taas sopivan ajankohdan viikottaiseen bodybalanceen. Kovempien treenien myötä kroppa joutuu kovemmalle ja sen kyllä huomaa. Mulle hyvää vastapainoa keholle ja mielelle on erilaiset joogat ja balancet. Tällä hetkellä body balance tunti torstaisin sopii hienosti viikko-ohjelmaan, joten yritän pitää sen siinä mahdollisimman usein. Liikkuvuuden ja keskivartalon hallinnat tekevät hyvää keholle. Yritän myös käydä taas kuntosalilla vähintään kerran viikossa, mutta tässä on välillä petrattavaa. Välillä on vaikeaa saada salikertaa mahdutettua viikkoihin, varsinkaan, kun en halua tehdä sitä samana päivänä bodybalancen kanssa. Mutta tämäkin on järjestelykysymys, ja tahdon ylläpitää hyvää lihaskuntoa. Tarkoitus on tehdä myös core-treenejä enemmän kotona, ja aionkin aloittaa oman marrasputkeni tiistaina. Kirjoittelen siitä enemmän vielä täällä blogissani.


Tässä vielä yhteenveto tämän viikon treeneistä, jotta saatte jotain käsitystä, mitä minä tällä hetkellä touhuan. Viikot vaihtelevat kyllä useinkin, sillä esimerkiksi tulevalla viikolla minulla on poikkeuksellisesti kolmena päivänä salibandya, kun treenien lisäksi meillä on harjoituspeli ja viikonloppuna myös sarjaturnaus. Ei siinä, kiva vain!

Viikon 43 liikunnat

Ma Juoksu 11,6km (sis. 3x800m + 6x400m intervallit)
Juoksu kulki ihan hyvin ja fiilis oli korkealla!
Ti -
Ke Salibandyn treenipeli 1h (+ toki lämmittelyt)
Kahdella kentällisellä pelattiin harkkapeli, joka sujui kivasti, vaikka keho ei ollut ihan täysillä lämmennyt varsinkaan pelin alussa
To Juoksu 30min + BodyBalance 1h
Kiihtyvä juoksu Satsille, jossa Balance päälle. Tosi kiva harjoitus ja balance teki hyvää!
Pe Kuntosali 55min
Koko kropan treeni lähes tyhjällä salilla. Sain hyvän tärinän päälle koko kropalle!
La Polkujuoksu 1h20min
Poikkeuksellisesti ei pitkää lenkkiä, vaan aika kevyt polkulenkki pitkän ajopäivän välissä. Teki hyvää :)
Su Suunnistus 57min
Hyvä suunnistus Espoorasteilla. Juoksu ei kulkenut parhaalla mahdollisella tavalla, mutta pää oli tällä kertaa hyvin mukana ja suunnistus sujui moitteettomasti!

Millaisia treenejä te teette nyt syksyllä? Muistatteko pitää huolta kehostanne kevyemmillä harjoitteilla ja lihashuollolla? Tykkäättekö juosta juoksuradalla?

6 kommenttia:

  1. Näyttääpä sun treeniviikko hyvältä! Peukut myös nopeustreeneille. Uskon, että säbä tuo oman lisänsä tuohon räjähtävyyteen. Sitä kun siinä kovasti tarvitaan :)

    Täällä viime viikko oli hyvin kevyt ja palauttava viikko, ja nyt sitten tällä viikolla taasen kovempaan treenirytmiin kiinni. Suunnitelmissa olisi aktivoida nyt kunnolla lihaskuntotreeni ja kevyet juoksut sen ohessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, säbässä tulee nopeita ja lyhyitä spurtteja, joten kyllä siinä välisinkin kehittyy räjähtävyys pikkuhiljaa! :) Pallon perässä juokseminen vaan on niiiiiin siistiä!! :D

      Noniin, hyvältä kuulostaa sunkin meininki! :) Lihaskuntotreeni ei oo koskaan pahasta! Mulla vaan motivaatiopula siihen tarttumiseen ^_^

      Poista
  2. Hyvältähän tuo viikko näyttää! On monipuolisuutta, jota itekin painotan. Parin viikon kiireet+flunssa alkaa nyt toivottavasti hellittää, joten jospa taas pääsisi palaamaan treenien makuun. Lokakuussa sain jo kaks yli tunnin lenkkiä tehtyä ja lisäksi reippaan kolmen tunnin maastopyöräilyn. Eikä ollut hirveitä ongelmia, joten usko alkaa palata, että ehkä talven aikaan kerkeää vielä jukolakuntoon kotimaisemissa:) Eli peruskuntoa pitää varmasti tankata paljon, mutta sitten täsmätreenejä (jos joku kertois mitä ne ois) ja lihaskuntoa myös oheen. Tällaista reseptiä ajattelin kokeilla:)
    -H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, aika monipuolista on! :) Tosin tällä viikolla on ollut vaan juoksua ja säbää (kolmesti!) ... nyt oon aika rikki, ja oonkin lähdössä BodyBalanceen vähän palauttelemaan! :) Vautsi, hienoja lenkkejä ja maastopyöräilyä! Mulla on ens viikolla yörogaining, joten 8h tulee mentyä Tampereen yössä :)! Mut hyvältä kuulostaa sun valmistautuminen koti-Jukolaan! Huippua, mäki tahon ens vuonna Jukolaaaaan! Toivottavasti saadaan joukkue! :)

      Poista
    2. Heh, ei oo kovin kummoisia lenkkejä, mutta puolen vuoden jälkeen ihan kiva päästä "pitkille" eli yli tunnin lenkeille :D Osallistut siis yörogaan? Itse mietin taas sitä Pajulahti-rogainia, mutta jää väliin, kun ei lähdetä reissuun.

      Ehdottomasti Jukolaan mukaan! Aina se porukka löytyy ja pääset taas suunnistuksen makuun:)

      Poista
    3. Jees! :) Tampereen yörogaan mennään joo, osui tänä vuonna päällekkäin Pajulahden kanssa, harmi. :/

      Joo, kyllä Jukolaan tulee lähdettyä! Olis kiva päästä kaveriporukalla reissuun :)! Itseasaissa loppusyksynä suunnistin joka viikko ja ihan kivasti meni jopa! Nyt harmillisesti kausi meni talvimoodiin... hööö! :O

      Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)