maanantai 27. lokakuuta 2014

Kannattaako lenkkarit pakata matkalaukkuun?

Heippa, ja terveisiä Budapestistä! Nyt olen jo kotona, mutta tuli vietettyä pidennetty viikonloppu Unkarissa työporukan kanssa. Piti postailla jo paikan päältä, mutta jotenkin kaupunkiin tutustuminen veikin lähes kaiken liikenevän ajan. Vaikka kyseessä oli niin sanottu virkistysmatka, olin pakannut tuttuun tyyliini lenkkarit mukaan reissulle. Mähän en ihan kovin suuri bilehile ole, joten aikaa lenkkeilyyn jäi kivasti. Siinä missä muut ottivat päikkäreillä takaisin yön univelkaa, minä kävin fiilistelemässä lenkkarit jalassa paikallisia katuja. Lenkkarit oli kyllä myös eräällä työkaverillani mukana, mutta hänen lenkkiajankohdat (eli aamulla hyi!) eivät kohdanneet omieni kanssa, joten lenkkeilimme eri aikaan. Tämä kävi mulle hyvin, sillä sain mennä omaan tahtiin ja pysähtyä välillä kuvailemaan maisemia ja nauttia tunnelmaa. Mielestäni Budapestissä oli hyvä juoksumeininki.


Monet ovat ihmetelleet, miten voin pakata lenkkarit reissulle mukaan? Okei, en ole hirveästi vielä harrastanut moista, sillä emme matkustele kovinkaan usein. Ensimmäisen kerran olen lenkkeillyt reissulla Pärnussa muutama vuosi sitten. Riikassa puolestaan mulla ei ollut lenkkareita matkassa, sillä vietin lepopäiviä. Tukholmassa lenkkarit oli tietty mukana, heh heh, maratonia kun olin juoksemassa. Ja viime kesänä vietimme muutenkin aktiivilomaa Itävallassa, joten sielläkin tuli lenkkeiltyä. Noita reissuja ennen en ole ollut kova tyttö lenkkeilemään, ja olisin varmasti ollut ihmeissäni jo ajatuksesta pakata lenkkarit mukaan reissulle. Kuka hullu nyt niin tekee?!

Ihan tosi, mä suosittelen pakkaamaan lenkkarit reissuun mukaan! Siis ainakin, jos olet tottunut lenkkeilijä myös kotimaisemissa. Tällöin voit käydä heittämässä kevyen lenkin, mutta jalat ei kipeydy ja voit normaalisti viettää muun ajan maisemiin tutustuen. Matkustaessa kun tulee oltua paljon jalkojen päällä muutenkin. Matkalla lenkkeily on mielestäni todella mukavaa ajanvietettä, kunhan sen tekee stresstittömästi ja kevyesti. Intervelleja ei kannata ainakaan lyhyillä matkoilla alkaa puskea, vaan ennemminkin ottaa lenkit hyvänä tapana kierrellä nähtävyyksiä, kuten puistoja ja katuja. Juosten pääsee nopeammin paikasta toiseen, joten kilometrejä tulee huomaamatta kerrytettyä mukavasti. Tällöin voi hyvin käydä katsomassa niitä kauempana olevia paikkoja, joihin joutuisi muuten esimerkiksi metrolla matkustamaan. Metron ikkunastahan ei todellakaan näe samalla tavalla paikkoja, joten siksikin lenkkareissa kuljeskelu on suositeltavaa reissun päällä. Mielestäni juokseminen reissussa ei ole mistään pois, sillä tunnin, tai vaikka parinkin kevyt hölköttely antaa mahdollisuudet yhtälailla nähtävyyksiin tutustumiseen. Lenkkien jälkeen on kyllä aikaa kierrellä vieläkin hitaammin ja nautiskellen esimerkiksi kahvilla istuen tai paikallisia oluita maistellen.



Minä itse tein Budapestin reissulla kaksi lenkkiä juosten. Lisäksi eilen kävelin korkean vuoren päälle ja huipulla olleessa puistossa, joten reissuun mahtui sopivasti reippailuakin. Lenkkien jälkeen tulee taas uudelleen nälkä, ja paikalliset herkut maistuvat ihan eri tavalla. Jos vain istuisin ravintoloissa tai kahviloissa, olisin ihan ähky koko ajan. Ensimmäinen lenkki suuntautui ihan Tonava-joen vartta pitkin nautiskellen vähän sateisestakin kaupungista. Fiilistelin hämärtyvää kaupunkia ja sen tuomaa upeaa valaistusta. Juoksin muun muassa Raatihuoneen ohi, ja en välttämättä muuten koko reissulla olisi siellä käynyt. Toisena päivänä otin metron parin kilsan päähän, josta juoksin kuuluisalle Margit-saarelle, joka jo itsessään on nähtävyys. Vihreä, n. 2kilometriä pitkä saari keskellä Budan ja Pestin väliä, josta löytyy puistoja, vanhoja puita, raunioita, eläintarhaa, maauimalaa, paljon kävelijöitä ja lenkkeilijöitä sekä tietysti upea juoksubaana, josta työkaverini mulle kertoi. Saari oli upea, ja sitä kiertävä juoksubaana sitäkin hienompi! Rantaviivaa myöden meni juoksurata, jota pisin ihmiset juoksivat. Voin kertoa, että olipa tunnelmallista lenkkeillä kymmenien muiden kanssa lauantai-iltana auringon laskiessa. Tuo oli elämys, ja se oli yksi koko reissun kohokohtia! Fiilis oli todella upea! Enkä tosiaan olisi saanut tuotakaan elämystä, jos en olisi lenkkareita pakannut mukaan... olisi varmasti koko saari jäänyt näkemättä, paitsi opasajelubussin ikkunasta tihrustaen.



Todellakin, pakkaa lenkkarit mukaan matkaan! Ei ne lopulta paljon tilaa vie! Tutustu upeisiin paikkoihin juosten! Koe kaupunki uudesta näkökulmasta. Koko reissu tuntuu paljon mukavammalta, kun saa välillä vähän juosta ruokapöhöä pois, tuulettaa päätä ja fiilistellä uusia juoksureittejä. Jopa minusta tuntui pitkästä aikaan ihan tavallinen katujuoksu yksinkin mukavalta!

Pakkaatteko te juoksutossut mukaan matkalle? Mitkä on upeimpia paikkoja, jossa olet reissussa juossut? Missä haluaisit ehdottomasti juosta vielä joskus? Jos et lenkkeile lomalla, niin miksi et? 

19 kommenttia:

  1. Kuulostaa kivalta :) En ole kauheesti reissannut, mutta hyvin voisin ajatella ottavani. Pitäs kyllä juosta tosi selkeesti jossain, etten eksy :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, kivaa oli :) Tosiaan reissussa reittien kannattaa olla helppoja! Nyt ei ollut eksymisvaaraa, kun hotelli oli hyvin joen lähellä!

      Poista
  2. Mun viimeaikaiset matkusteluihin on liittynyt niin paljon urheilu, että mulle joku voisi ehkä sanoa että pakkaa välillä nyt edes korkkarit mukaan. ;) Mutta tosiaan, lenkkarit kulkee matkalla kuin matkalla jo ihan senkin takia, että usein matkustaessa kävelee paljon, niin on hyvä pitää kunnon kenkiä jalassa. Ja onneksi viime aikoina myös muotityyli sallii lenkkareiden käytön, joten mikäs sen parempaa! :)

    Ehkä harvemmin olen kuitenkin varsinaisesti juossut matkoilla, Mallorcalla joo, mutta siellä oli vähän kuuma. Ehkä enemmänkin sitten tehnyt kävelylenkkejä ja patikointireissuja..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps, tää postaus koski enemmän sellaista perinteistä matkustamista, kaupunkireissuja ja miksei, rantalomiakin ;) Mutta aktiivilomalla toki on aina lenkkarit mukana, ja tulee sitten liikuttua muuten paljon. Sellaisesta reissaamisesta mä tykkään. Itävallan loma kesällä oli ihan nappivalinta <3

      Totta, onneksi lenkkarit on nykyään niin hienoja, että niillä voi hyvin kulkea kaupungillakin :)

      Poista
  3. Kuulostaapa kivalle viikonlopulle Hanna. :) Budabestissä olisi kyllä mukava käydä. Mulla lenkkarit kulkee aina reissussa mukana! Oikeastaan se on jo perheessämme vitsin aiheena, että jos mitään muuta en muista ottaa, niin lenkkarit kassistani löytyy aina. :D

    Reissaillessa juoksun tarkoituksena on juurikin tutustua paikkoihin, nauttia uusista maisemista/kulttuurista ja vajutella reissuille tyypillisiä ruokaähkyjä. :') Juosten näkee myös enemmän kuin kävellen tai auton ikkunasta kurkkiessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. BudaBest :D Oli kyllä kiva viikonloppu, tosiaan vähän erilainen, kun tuli reissattua työkavereiden kanssa. Voin suositella kohdetta, oli kivasti nähtävää ja hintataso kohtuullinen!

      Siistiä, että sulla on aina lenkkarit mukana! :) Ollaan ihan samaa mieltä tuosta, että lenkkarit jalassa näkee enemmän, kuin muuten. Siksi mua ihmetyttää, ettei kaikki ymmärrä, miksi voin ottaa lenkkarit reissulle mukaan... :O

      Poista
  4. mä otan kanssa lenkkarit matkaan mukaan aina jos mahdollista.en tosin nyt oo missään pitemmällä käynytkään,mutta esim iisalmessa sukuloimassa ollessa aina uusia lenkkejä(joo,eksyn kyllä aina vähän..mutta kyllä sieltä takas löytää.)hartolan mökki reissuilla kanssa lenkille juosten tai mummopyörällä,tekee hyvää juosta eri maisemissa.budabest vaikuttaa kivalta paikalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, lenkkarit on myös noissa kyläreissuilla mukana. Itseasiassa mulla on vanhat lenkkarit niin anoppilassa kuin omassa lapsuudenkodissakin. :) Totta, juoksuun saa uutta puhtia, kun pääsee uusiin maisemiin juoksemaan! :)

      Poista
  5. Kuulostaa ihanalta viikonlopulta! :) Mulla on myös aina lenkkarit mukana nykyään, kun lähden reissuun. Usein jopa yritän vaikuttaa majoituksen valintaan niin, että pääsen kohteessa hyville lenkkireiteille mahdollisimman helposti! ;) Juokseminen on helppoa missä vaan, tosin ulkomailla juostessa pitää tietysti tutustua kohdepaikkaan sen verran tarkasti, että tietää, missä on hyvät ja turvalliset reitit juosta. Yleensä selvittelen reittejä hieman etukäteen netistä ja aina kerron etukäteen matkakumppanille minne menen :) Mun top suosikit juoksukaupungeista tällä hetkellä on Vancouver, NYC, Miami Beach ja Nizza! :) Kivaa viikkoa Hanna! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvä reissu :) Heh, joo, luulen että jos mäkin menisin esim Lontooseen, niin tahtoisin Hyde Parkin lähelle ja silleen.. eli varmasti vaikuttais itellenikin :) Budapestissä oisin valinnut hotellin keskustan toiselle puolelle, eli sinne Margit-saaren lähelle ;) Hyviä turvallisuusasioita. Mä en paljon ottanut niitä huomioon... mut puhelin oli sentään mukana!

      Oij, ihania juoksukaupunkeja sun listalla! NYC ei kiinnosta mua niinkään muuten, mutta kyllähän siellä Central Parkissa mielellään juoksis ;)

      Kivaa viikkoa sulle myös! <3

      Poista
  6. Ehdottomasti lenkkarit mukaan. Upeimpia paikkoja joissa oon juossu on ehdottomasti Alpeilla Chamonixissa... En tiedä missä vielä haluisin juosta, kaikki käy :D

    VastaaPoista
  7. Ja lisään vielä, että harmitti ihan hirveesti kun en ottanu lenkkareita Havaijille mukaan, siellä ois kyllä pitäny juoksulle päästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi vitsit, muakin kyllä vähän harmittais ;)! Vaikka voiko harmittaa, jos ylipäätään on käynyt Havajilla!??! ;)

      Poista
  8. Mullakin on viimeiset pari vuotta kulkenu lenkkarit matkassa ainakin sellaisissa kohteissa, joissa ei ole ihan tuhottoman kuuma (itä-aasian 30+ -asteisiin en niitä sentään rahdannut). keski- ja eteläeuroopassa on tullu juostua useammissakin paikoissa, niiden lisäksi nycissä :) oli se central park vaan aika klassikko! :D ja tottakai mökille otetaan lenkkarit mukaan, samoin porukoilla käydessä usein jne. lenkkeily on kyllä tosi helppo ja kvia tapa tutustua maisemiin muualla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vitsit, Nyc on varmasti juoksijan paratiisi, varsinkin se Central Park! Se olis kyllä upeaa, vaikka en muuten niin Nycciin hamuakaan! Voi vitsit! :) Hih, +30 asteessa olis kyllä voinut olla tukalaa, kun varmaan oli jo ihan paikkallaan seisoessakin ;)

      Totta, lenkkeily uusissa maisemissa on helppoa ja mieluisaa - ja usein lenkin jälkeen on taas pirteämpi :) Se on myös kiva tapa saada kylässä omaa aikaa!

      Poista
  9. Mun rakkaus Lontooseen syntyi aamulenkillä Hyde Parkissa keväällä 2012! Lontoossa on muitakin isoja puistoja joissa on helppo ja hyvä juosta! Muistaakseni meillä oli hotelli vuonna 2013 st.Jamesin parkin lähellä ja se oli myös mahtava! Sielä oli kunnon kukkula keskellä puistoja jossa oli muitakin juoksijoita vetämässä teräviä mäkeen!
    Mä otan lenkkarit melkein aina! Ellen tietoisesti hae muutamaa totaalilepopäivää ohjelmaan! Mutta mä rakastan tunnetta, kun lähtee seikkailee lenkkarit jalassa ja turisti kartta kädessä uusissa paikoissa!
    Eilen Turkukin tuntui uudelta! Käytiin Halistenkoskella kääntymässä ja juostiin joen rannassa säkkipimeässä... olin unohtanut että kilosportin puoli joesta on pimeä :D! Mutt sielä me tähtien loisteessa paineltiin. Olis ollut romanttista ellei päässä olisi pyörinyt tenttimatskut!

    Kiitti Hanna kirjoituksesta, osuit asian ytimeen ♡

    Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Mahtavaa, ymmärrän Lontoo-rakkauttasi enemmän! :) Kyllä mäkin sinne haluaisin ehdottomasti juoksemaan, ja muutenkin - 10 vuotta sitten oon pikaisesti vain käynyt.

      Jeps, reissulla lenkkeilyn ei tartte olla vakavaa, vaan juurikin lähteä kartta kädessä katsomaan maisemia. :)

      Ja oij, Turku-lenkki kuulostaa huipulta! Kyllä vaihtelu virkistää, näin on! Toivottavasti tentti meni hyvin :)

      <3

      Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)