keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Ajatuksia arkiruokailuista

Ruokailutottumukset tuntuvat olevan sellainen aihe, joka on aina kielen päällä. Itsekin kuuntelen mielelläni muiden kokemuksia ravinnon vaikutuksesta kehoon ja sitä kautta hyvään oloon. Itse olen kärsinyt oman ja lääkärin diagnoosin mukaan jonkun asteisesta ärtyneen suolen oireyhtymästä, joka tuntuu olevan itse kullekin kovin tuttu vaiva. Hankalinta siinä on se, ettei voi varmaksi sanoa, mikä ärsyttää suolta ja aiheuttaa sitä kautta tukalaa oloa. Itse olen huomannut, että joskus vatsani kestää paremmin tiettyjä ruoka-aineita kuin toiste, eli kokonaiskuvallakin on suuri merkitys. Raa'at sipulit, paprikat ja muutkin vihannekset varsinkin isoina paloina tuntuvat olevan pahimmat vatsan ärsyttäjät. Nyt pieniä poikkeuksia lukuunottamatta kokonaisfiilis on ollut parempi ja olo ravitsevampi.


Kanaa pinaatti-tomaattikastikkeessa, raitakastiketta, riisiä ja salaattia


Linssipihvejä, jugurttikastiketta, kvinoaa, pakastekasviksia


Viikonlopun illallinen: paistettua lohta ja pinaattirisottoa


Tomaattikeittoa korianterilla ja raejuustolla


Tofu-kukkakaalicurrya

Mulla on sellainen linja, etten halua kieltää itseltäni mitään. Toki tiedostan, mitä aineita ei kannata tosiaan aina käyttää, mutta satunnaiset hairahdukset ovat sallittuja. Niin ikään en ole allerginen maidolle, en herkkä viljoille eikä minulla ole laktoosi-intoleranssia, joten syön hyvällä mielellä viljatuotteita sekä maitotuotteita. Toki syön myös soijatuotteita tai käytän muita erikoistuotteita, mutta pääasiassa ravintoni koostuu kohtuuden nimissä kaikesta proteiinista, hiilihydraatista ja rasvasta. Mielestäni liikkuva ihminen tarvitsee hiilareita. Enkä tarkoita, että pitäisi syödä pullamössöleipää aina, vaan itsekin suosin leivässä joko täyskauraleipää tai täysruisleipää. Satunnaisena viikonloppuherkkuna ostan jonkin paitotuoreen leivän, jossa on viljona sikin sokin. Se on mun herkkua! Vatsa kuitenkin tykkää, jos leivän vilja on yhtä viljaa ennemmin. Olenkin esimerkiksi tosi iloinen, että nykyisin kaupasta saa Reissumiestä Tosi ruis -versiona, joka on täysrukiista leivottu.

Punaisen lihan syömistä olen aika paljon karsinut ruokavaliosta, ihan jo sen terveysvaikutusten vuoksi. Lisäksi tunnen pientä pistoa sydämessäni tehotuotannosta, joten pyrin syömään tasapuolisemmin kaikkia proteiinin lähteitä. Tykkään kuitenkin välillä syödä lihaa sen maun vuoksi, joten siksikään en ole halunnut sitä täysin karsia pois. Pääsääntöisesti suosin siis kanaa, kalaa ja soijatuotteita. Linssit ja pavut ovat myös herkkua, mutta päivittäin mun maha ei siedä niidenkään käyttöä. On siis valittavat kohtuullinen linja, ja sitä noudattamalla olen pysynyt virkeänä ja hyvävointisena. Meillä kokataan päivittäin maistuvaa arkiruokaa, ja vain harvoin käytämme valmisruokaa. Pakasteista olemme suosineet viime aikoina hieman enemmän, sillä niillä saa helposti kasvislisää ruokaan. Teemme yleensä vähintään neljä annosta ruokaa ja otamme yhdet annokset lounaaksi töihin. Arki pyörii helposti, kun pitää kokkailut yksinkertaisina. Ikinä en saa arkena aktiiviseen ruuanlaittoon menemään aikaa yli 20 minuuttia - ja se ei ole paljon mitään!


Munakas on usein viikonlopun lounas


Juustoista soijarouhe-kasvis-pastavuokaa


Paras eines: lohipullia pakasteesta kera jugurttikastikkeen, couscousin, höyrytetyn parsakaalin (NAM) ja salaatin


Keitettyjä perunoita ja porkkanoita, lohta ja sipulia sekä salaattia


Tofua maapähkinävoikastikkeessa, tummaa riisiä ja salaattia (ohje Chocochili)

Kuvituksena tässä postauksessa on meidän arkisia ruokia. Mä tykkään aina asettaa ruuat kivasti ja ottaa usein kuvankin, vaikka mulla ei ole enää ruokablogia. Heh, kai se on jokin tapa.. toisaalta näiden ruokakuvien katseleminen saa hyvälle tuulelle. Ainakin meillä valmistetaan perushyvää kotiruokaa ja olen siitä iloinen! Nyt kesää kohti mieleni tekee enemmän salaatteja, ja olemmekin niitä jonkin verran valmistaneetkin. Tykkään lisätä salaattiin aina peruspohjan lisäksi jotain makeaa ja jotain suolaista. Yleensä makean virkaa hoitaa joko ananas, rypäleet, nektariinit tai omenat. Suolaista on yleensä jokin juusto. Tykkään lisäillä siemeniä tai pähkinöitä, ja viime aikoina olenkin innostunut kurpitsansiemenistä. Paahdan niitä pannulla ja lisään salaattiin, nams. Myös juurekset ovat kesällä herkkua, kuten höyrytetyt parsakaalit ja porkkanat sekä tietysti uudet perunat. Vitsit, miten odotan kesää jo! Viime juhannuksena loimutimme lohen ja aion toteuttaa saman tänä vuonna. Siihen ei paljon muuta viereen kaipaa kuin raikasta salaattia ja uusia perunoita tillissä keitettynä nökäreellä voita. Myös parsakauden olen hyödyntänyt tekemällä parsarisottoa. Se oli hyvää ilmakuivatun kinkun kanssa!


Kesä on kyllä parasta aikaa Suomessa ruuan suhteen, sillä kotimaiset marjat, vihannekset ja juurekset ovat parhaimmillaan. Aivan sitä huippukautta odotellessa... kuten vaikkapa kesäkeittoa, voi lääh!

Millaista ruokaa sinä olet viime aikoina laittanut? Mistä kesän ruuista tykkäät eniten? Oletko sinä kohtuukäyttäjä? :)

14 kommenttia:

  1. Aivan ihania ruokakuvia ja paljon sai kyllä vinkkejä omiinkin kokkailuihin! :) Nam.

    Oon kyllä ihan samanlaisella linjalla ruokailujen suhteen ja en halua kieltää itseltäni mitään. Välillä vähän kaikki saa vatsan oireilemaan ja toisinaan taas se sietää kaikkea. Kaikkea kohtuudella toimii omassa arjessa kaikkein parhaiten enkä näe järkevänä poistaa mitään. :) Jos ei oikeasti ole selvää syy-yhteyttä!

    Pääasiassa teen hyvää oloa palkitsevia valintoja, mutta kyllä ne mieliteotkin toisinaan vievät ihan tietoisesti voiton. Mutta mitään en syö, mikä ei oikeasti maistu perushyvältä! :p

    Salaatit, patongit, lohi- ja tofuruoat on maistuneet hyvin viime aikoina. Kesää ja kaikkea tuoretta ruokaa odotan kyllä niin paljon. <3 Lempparikesäruoka on kyllä ehkä grillattu ahvenfile, uudet perunat voilla ja joku hyvä salaatti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiva kuulla :)

      Ihan sama tilanne miellä siis. Välillä on vaikea miettiä, mistä oireilut voisi johtua, mutta onneksi tilanne paranee usein kuin itsestään. Kun syö mahdollisimman puhtaasti ja ravinteikkaasti, ei ongelmia yleensä ole.

      Välillä on tervettä antaa mielitekojen viedä mennessään :) Ruohonjuuressa oli ihania tofumaistiaisia, esim. basilikatofua, joka maistuis ilman paistamista ja maustamista hyvin esim. salaatissa. Suosittelen! :) Oijjj, grilli- tai savuahven, voi nammmm :P

      Poista
  2. Ihanan näköisiä ruokia!! :) Voin tulla teille syömään millon vaan, haha! ;) Täällä on viime aikoina lähinnä syöty ruokaisia salaatteja ja grilliruokaa, ihana kesä! <3 Kiitos tosiaan hyvistä vinkeistä, joita on tässä postauksessa paljon! Vaihtelua kaipaa aina välillä ja uusia ideoita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, teretulemasta! :) Mä voisin tulla teille grillaan ;) Salaatit ja grilliruuat on kyllä hyviä, naminami :) Kesä on niin ihanaa aikaa, nautitaan1 Kiva jos sait vinkkejä :)

      Poista
  3. Ihania ruokakuvia, tuli ihan uudelleen nälkä vaikka äsken söin aamupalan :D

    VastaaPoista
  4. Aika samoilla linjoilla täälläkin :) Ja liikkuja todella tarvitsee hiilareita. Vihdoin olen itsekin sisäistänyt, että ennemmin kannattaisi kiinnittää huomiota siihen, saanko juoksunkin sujumisen kannalta tarpeeksi hiilareita, ei protskuja.

    Eilen tein kasvissoskeittoa ja sitä ennen mansikka vuohenjuustosalaattia ja uunilohta.

    Kesäruuista odotan eniten kotimaisia marjoja ja grillausta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin, hiilarit antaa sitä energiaa suorituksiin. :) Onneksi oot säkin sisäistänyt asian! Ne ei oo pahasta, jos ne lähteet on hyviä. :)

      No nams, hyviä ruokia sielläkin! Mäkin tein inkiväärillä ja appelsiinilla maustettua bataatti-porkkanakeittoa, ja oli niiiiin hyvää. :)

      Marjat on niiiiin hyviä tuoreena!!

      Poista
  5. Ihania ruokia nam! Mulla on myös tuota ärtyneen suolen oireyhtymää ja oireilee kausittaisesti pahastikin. Pääosin pysyy kuitenkin kurissa gluteenittomalla ja vähälaktoosisella ruokavaliolla. Rakastan salaatteja ja kesän tullessa niitä syödäänkin meillä paljon!:) Tai minä syön. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, nams :) Jep, toi on ikävää kun ei aina tiedä, mistä oireilu johtuu. Ja on kausittaista. Onneksi sulle on löytynyt hyvät keinot, vaikka aika paljon oot joutunut karsimaan. Salaatit on niiiiiin hyviä!! :)

      Poista
  6. Osaisinpa minäkin keksiä ja tehdä tällaisia yksinkertaisia, nopeita, mutta herkullisia ruokia! Tykkään ihan ruuanlaitosta, mutta en kyllä keksi kovinkaan montaa ruokaa munakkaan ja salaatin lisäksi, mikä valmistuisi alle 20 minuutissa :D Yleensä kasvisten kuorimiseen ja pilkkomiseen menee mulla jo se aika! :P Mutta ihanalta kuulostaa nämä teidän ruuat! Laita joskus tuon kana-pinaatti-tomaattikastikkeen ohje. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on siis paljon vinkkejä sulle ;) Tarkoitin aktiivisella ruuanlaitolla sitä aikaa, joka menee ruuan laittoon itsellä. Hella tai uuni hoitaa aina loput sitten. ;) Keitot esimerkiksi porisee kattilalla itestään pilkkomisen jälkeen ja niin pois päin :)

      Iiiks, mä laitan ohjeita, kunhan muistan, mitä siihen laitoin.... intialaisia mausteita, hmm... mmm :P Se olikin hyvää!!

      Poista
  7. kesän parasta on ehottomasti uudet perunat voilla, itse kalastettu kuha suoraan pannulta tai grillistä, kermaviilikastike ja raikas salaatti. <3 rakastan myös jääkylmiä (pakastimessa käytettyjä) vesimelonisiivuja ja viinirypäleitä. nam!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi namsss :P Tässähän tulee ihan nälkä, vaikka juuri söin lounasta! :) Tuore kala on kyllä namia. Pitääkin yrittää kalastaa juhannuksena. Ja oij, en ole kokeillut käyttää hedelmiä pakkasessa. Pitää kokeilla :) Mun suosikki on jäiset marjat, banaani ja jugurttia sekaisin blenderissä, tulee herkkua "jätskiä" :)

      Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)