Seuraavassa ajatuksiani triathlon-tapahtumista.
Huomioi ennen triathlonia
- Tapahtumia löytyy useita ja lähes kaikissa on eri mittaisia matkoja tarjolla. Voit ottaa osaa pidemmille matkoille tai valita sprintin (750m, 20km, 5km) tai jopa vielä lyhyemmän matkan, joissa saattaa uintiosuus olla lyhennetty. Perusmatka ja sitä lyhyemmät soveltuvat hyvin aloittelijoille omasta kuntotasosta ja uimataidosta riippuen.
- Uintitaidossa tärkeintä on, että osaat uida niin hyvin, että tiedät jaksavasi sen matkan, jonka olet uimassa. Voit myös uida sammakkoa väliin, jos se helpottaa etenemistä. Vaparin uinti ei siis ole pakollista.
- Märkäpukua et välttämättä tarvitse lyhimmillä matkoilla tai kesäkuumalla ollenkaan. Jos otat osaa viikon päästä Vantaalle, suosittelen pisimmille matkoille märkkäriä. Se lämmittää ja kelluttaa, eli helpottaa uintia.
- Pyörän ei tarvitse olla tuliterätykki. Olen kuullut, että jopollakin voi ottaa osaa! Minä vedin ensimmäisen triathlonin hybridillä, vaikka kyseessä oli perusmatka ja 40km polkemista! Ihan hyvin meni!!
- Pyörä + juoksu -yhdistelmätreeni kannattaa tehdä pari kertaa ainakin, jotta tiedät, miltä jaloissa tuntuu juostessa pyöräilyn päälle. Hyvä treeni voi olla 20km pyöräilyä ja 15-30 minuuttia juoksua päälle.
- Kisa-asuksi käy hyvin toppi + lyhyet shortsit, jotka voi pukea märkäpuvun alle. Et tarvitse mitään hienoa triathlon-pukua! ;)
- Käy uimassa avovedessä, sillä siellä suunnistaminen on yllättävän haastavaa. On vaikeaa arvioida, pysyykö linjassa ja avovesiuintikurssilla huomasin, että yllättävän moni ui vinoon.
Muista kisassa
- Triathlon-tapahtumassa on todella hyvä ilmapiiri (itse ainakin aistin näin Vantaalla, ja olen kuullut samaa muista tapahtumista), joten nauti tunnelmasta!
- Katso kaikki tavarat valmiiksi illalla, sillä tavaraa kisapaikalle on paljon enemmän kuin juoksutapahtumassa.
- Mene paikalle hyvissä ajoin, sillä aikaa mene yllättävän paljon. Ensin merkataan pyörä ja tavarat numeroilla, sitten viedään ne vaihtoalueelle, kuunnellaan kisainfo ja puetaan märkäpuku päälle. Aloita pukeminen hyvissä ajoin, sillä siihen voi mennä yllättävän paljon aikaa.
- Kilpailuinfossa kuulet kaikki tärkeät tiedot tapahtuman kulusta, joten se kannattaa ehdottomasti käydä kuuntelemassa, vaikka olisitkin lukenut huolellisesti kisaohjeet.
- Aloita uinti rauhallisesti, sillä lähdössä voi olla satakin ihmistä yhtä aikaa, jolloin ruuhka on kova. Varaudu, että uinnissa voit saada kyynärpäästä nenään, kun kaikki uivat ahtaasti. Kyllä se oma tila sieltä kuitenkin löytyy nopeasti.
- Suorita vaihdot rauhallisesti, jotta muistat tehdä kaiken tarvittavan. Numerolappu kiinnitetään yleensä pyöräosuudelle vasta päälle, ja se laitetaan selkäpuolelle. Juoksuosuudella se käännetään eteen.
- Muista, että pyörällä ei saa polkea vaihtoalueella, vaan vasta merkatun rajan ylitettyä. Sama koskee paluuta pyörä-juoksu-vaihtoon.
- Muista nauttia ravintoa ja nesteitä, varsinkin jos on kuuma päivä.
- Aloita juoksu rauhassa, sillä jalat voivat tuntua oudolta aluksi, mutta kyllä ne siitä virkovat.
- Nauti tapahtumasta, sillä triathlon on oikeasti kivaa!!
Siinä ainakin joitain oleellisia asioita, jotka tuli mieleen ensimmäisestä triathlon-kokemuksestani. Päivä oli mulle niin upea, että halusin ehdottomasti kokea sen uudestaan, vaikka en vieläkään erityisesti tahdo panostaa triathloniin. Ensinnäkään mulla ei vieläkään ole omaa maantiepyörää, vaan se samainen hybridi, jolla poljen pääasiassa töihin. Mulla on kuitenkin märkäpuku ja kaikki tarvittavat edellytykset lähteä lajin pariin, joten aion ehdottomasti käyttää sen mahdollisuuden taas. Triathlon sopii hyvin kaikentasoisille kuntoilijoille. Itse tykkään, kun suoritus kestää vähän kauemmin, joten siksi olen perusmatkalla sprinttien sijaan. Toisaalta taas puolimatka on vielä liian pitkä matka, sillä se mielestäni vaatisi jo enemmän etenkin pyöräilytreeniä ja vähän menevämmän kulkupelin alle, myös sinne harjoituksiin.
Tänään oli upea keli avata avovesiuintikausi
Tänään aloitin triathlon-kauden virallisesti, kun kävin avaamassa avovesiuintikauden. Meidän suht' lähellä on Vetokannaksen järvi, joka on niin pieni, että veden lämpötila on jo noussut merkittävästi. Kuulin itseasiassa uinnin jälkeen, että vesi oli 15-asteista. Se ei tuntunut märkäpuvussa lainkaan kylmältä. Mä nautin suunnattomasti uinnista avovedessä, sillä se on vapaata ja raikasta verrattuna uimahalliin ja uimaratoihin. Järvessä tai meressä on tilaa kaikille ja on ilmaa, jota hengittää. Olen aina ollut kova vesipeto nimenomaan luonnonvesissä, joten tänä vuonna aion ehdottomasti myös oman triathlonin jälkeen käydä uimassa avovedessä. Uinti on todella hyvä kuntoilumuoto. Uin tänään vain noin vartin verran, mutta menen pian uimaan uudestaan, jotta saan vielä tuntumaa märkkäriin ja uintiin ylipäätään. En ole liian usein nyt keväällä uimassa käynyt. Hups.
Oletko aikeissa ottaa osaa tänä kesänä triathloniin? Tuleeko joku muu Vantaalle? Unohtuiko jotain listastani, eli mitä vielä pitäisi huomioida ekassa triathlon-tapahtumassa?
Jos teillä on kysyttävää, esittäkää niitä rohkeasti!
Ihanaa viikonlopun jatkoa kaikille! Huomenna on rogaining-päivä, jee!
Kiitos vinkeistä. Kuinka pitkä sun työmatka on pyörällä? Teetkö sen päälle vielä ihan kunnon juoksutreeniä?
VastaaPoistaMun työmatka on noin 10 km / suunta. Niinä päivinä kun pyöräilen, teen yleensä jotain muutakin vielä, esimerkiksi lihaskuntoa, uintia tai lyhyen juoksulenkin. Joskus pyöräilen takaisin kotiin pidemmän reitin kautta. Tosi harvoin teen juoksun päälle, mutta nyt maanantaina juoksin just vitosen pyöräilyn päälle. :)
PoistaEka triathlon on hauska kokemus ja hauska on laji muutenkin jollei päästä sitä liian vakavaksi (pätee varmaan mihin tahansa lajiin). Ja numerolapun voi tosiaan laittaa kuminauhaan, joka usein tulee järjestäjien puolesta kuoressa. Sen pujottaa vyötärölle eikä mitään hienoja juttuja tarvita. Ajanotto chippi tulee nilkkaan ja se kannattaa muistaa sillä hetkellä kun kiskoo märkäpukua päältä :) ettei fillariosuudella tajua, että sitä ei enää ole...
VastaaPoistaNiin on, laji on kyllä hauska ja monipuolinen :)! Totta, numerolapun saa kuminauhaan kiinni, ja ainakin Vantaalla sen saa kisapaketin mukana. Ei tarvitse ostaa mitään hienoja systeemejä! :) Hyvä pointti, että tarkistaa märkkärin riisumisen jälkeen, että chippi on vielä nilkassa. Oliskin ikävää, jos se putoaisi...
PoistaHyviä pointteja Hanna! Tsemppiä kisaan! Hengessä mukana:)
VastaaPoistaKiiiitos Satu :)! Joko sulla on märkkäri? ;)
PoistaJuu kyllä on! Huomenna testaamaan:)
PoistaMainiota Satu :)!!
Poista