maanantai 25. huhtikuuta 2016

Arvostelussa: TomTom Spark Cardio + Music vs. Suunto Ambit 3 Sport

Vaikka olen työelämässä teknisellä alalla ja kiinnostunut muutenkin jonkun verran tekniikasta, en ole siitä pahemmin täällä blogissani puhunut. Juoksun tukemiseksi on monelaisia rannetietokoneita, ja tuntuukin, että kuka tahansa juoksusta vähänkin kiinnostunut hankkii itselleen mittarin, jolla voi mitata sykettä ja vauhtia tai laatia juoksuohjelmia. Nykypäivänä on aktiivisuusmittareita, jotka patistavat liikkumaan päivän aikana ja parhaimmillaan ranteessa kulkeva kello onkin paras personal trainer tai huippu treenikaveri! Valintoja siis riittää, joten mitenkä ihminen voi tietää, mikä on paras mittari omiin tarpeisiin?


Valkoinen Suunto Ambit 3 Sport ja musta TomTom Spark Cardio + Music

Mun ensimmäinen GPS-ominaisuudella varustettu mittari oli Garmin 210, joka palveli mua muutaman vuoden. Muuten mittari palveli mua hyvin, paitsi että  pitkä satelliittien löytymisaika ärsytti aika ajoin. Välillä ennen lenkille lähtöä sai odotella viisikin minuuttia sateellittien löytymistä, ja mielestäni se aika on mittarille kohtuuton. Lopullinen päätös uuden mittarin hankinnalle tuli silloin, kun tajusin, ettei vanhan mittarini akku riitä pitkiin rogaining-suorituksiin. Akku meni tyhjäksi reilu vuosi sitten Loppiaisrogainingissa ennen maaliintuloa, ja se alkoi ärsyttää. Päätin, että ennen kesän Nuts Pallas -juoksua on saatava uusi mittari, jonka akkukestossa on luottoa. Käytän rannetietokonetta pääasiassa matkan ja ajan mittaamiseen, sillä olen kiinnostunut niistä luvuista harjoittelussa ja liikunnassa ylipäätään. Mietin uudeksi sykekelloksi Garminia, mietin Suuntoa ja mietin Polaria... Ensimmäinen kriteeri uuden mittarin valintaan oli akkukesto ja kaikki muu oli toissijaista. Lopulta bongasin Suunto Ambit 3 Sport -mittarin käytettynä myynnistä, ja siten valinta oli tehty. Suuntoa olen käyttänyt nyt vajaa vuoden ja olen ollut erinomaisen tyytyväinen. Sain kuitenkin TomTomilta Spark Cardio + Music -mittarin testiin, ja otin sen toki ilomielin vastaan, sillä aina on mukavaa testailla uutta tekniikkaa.


Ambitin näytöllä Juokse reitti -ominaisuuden kartta

Siinä missä Suunnon Ambit 3 on todella monipuolinen ja perinteinen gps:lla varustettu sykemittari, on TomTomin Spark Cardio monipuolinen aktiivisuuskello ja kuntoilijan kokopäiväinen kaveri. Spark Cardio mittaa päivittäistä aktiivisuutta, kalorinkulutusta sekä unen ja levon määrää. Lisäksi se toimii hyvänä urheilukellona monenlaisessa liikunnassa ja mikä parasta, sykemittari on aina mukana ranteessa. Minä olen Suunnon kanssa hyvin laiska käyttämään sykevyötä, joten oli mielenkiintoista tarkkailla sykkeitä pitkän tauon jälkeen. Kaikille, jotka epäilevät sykkeen mittausta ranteesta, tiedoksi, että parin testin perusteella voin sanoa sen näyttävän täysin samoja lukemia, kuin sykevyöllä mitattuna. Lisäksi TomTomin Spark Cardio + Music -kellossa on gps-seuranta sekä hienona toimintona tilaa musiikkikappaleille, joita voi soittaa langattomista bluetooth-kuulokkeista. Musiikkiominaisuus soveltuu siis kaikille, jotka tykkäävät kuunnella musiikkia lenkin aikana.

Molemmat mittarit toimivat kännykkään ladattavan sovelluksen kautta. Varsinkin Suunto on todella riippuvainen mobiilisovelluksesta, kun koko kelloa ohjataan sen kautta. Kelloon voi valita 10 mitä tahansa lajia Suunnon laajasta valikoimasta, ja luoda jokaiselle lajille omanlaiset näytöt treenin ajaksi. Saa siis eri tiedot juoksun tai vaikka uinnin ajaksi kelloon. Suunto mittaa uinnin matkaa myös uima-altaassa sekä avovedessä. Suunnossa parasta on sen muokattavuus, mutta kellon käyttö vaatii halua räpeltää sen kanssa. Movescount mobiilisovellus on erinomainen ja kello ja sovellus toimivat hienosti bluetoothin kautta yhteen, kunhan molemmissa on asennettuna uusimmat päivitykset. Kellon järjestelmäpäivitykset ajetaan tietokoneelta johdon välityksellä. TomTomissa on myöskin lähes 10 eri lajia, mutta lajeja ei voi itse vaihtaa. On juoksua, pyöräilyä, sisäliikuntaa yms., ja jos ei sopivaa lajia löydy, voi sen sijoittaa Freestyle-lajiin. TomTom -kelloa ohjataan pääasiassa tietokonesovelluksen kautta, mutta aivan kuten Suunnossakin, harjoitustiedot saadaan langattomasti ladattua pilvipalveluun mobiilisovelluksen kautta. TomTomin MySports-ohjelma on Suunnon tavoin melko kattava ja siellä voi katsoa harjoituksen tietoja tarkemmin.


TomTom My Sports -sivulta kaappaus


Suunnon Movescount -sivulta kaappaus

Sanoisin, että molemmat kellot ovat erinomaisia omaan tarkoitukseensa. Suunnon kello on tehty ulkoliikkujille selkeästi, sillä Ambit 3 Sportissa on kattavat korkeudenmittaukset, pitkä akun kesto, jota voi säädellä gps-paikannuksen mittaustiheydellä aina kymmenestä tunnista (1s väli) sataan tuntiin (10s väli) sekä reittisuunnittelua tukeva Kulje reitti-ominaisuus, jolla voi mustavalkoisella kartalla navigoida haluttua reittiä. Ominaisuus on hyvä tuntemattomassa maastossa, mutta ainoana karttana en sitä käyttäisi. Molemmissa kelloissa on monilajitoiminnallisuus tukemaan vaikkapa triathlon-harrastusta, mutta silti miellän TomTom Spark -kellon enemmän peruskuntoiljan hyväksi monipuoliseksi kelloksi. Sykettä on kiva mitata niin ulko- kuin sisäliikunnassa, musiikkia on mukava kuunnella treenatessa ja akultakin riittää perus 6-8 tunnin kesto sekä askelmittari on kiva lisä. Uskon, että molemmilla on vakiintunut käyttäjäkuntansa. Molemmat kellot ovat helppokäyttöisiä, ja ominaisuudet oppivat nopeasti.


TomTom Spark Cardio + Music -kello
** Saatu blogin kautta **


TomTom Spark -kellon plussat ja miinukset

+ Siisti ja pieni ulkoasu, selkeä monipuolinen ohjaus
+ Värinäilmoitukset äänten sijaan (äänetkin saa käyttöön)
+ Sisäänrakennettu sykkeenmittaus (luotettavuus testattu sykevyötä rinnakkain käytettynä)
+ Monipuoliset lajiominaisuudet sekä aktiivisuusmittarina toimiminen
- Melko pitkä gps:n aktivointi ennen käyttöä (n. 0,5-3 minuuttia)
- Minulle lyhyt akkukesto käytössä (n.6h)
- Sovelluksen kätettävyys vähän puutteellista

Suunto Ambit 3 -kellon plussat ja miinukset

+ Pitkä ja säädettävä akkukesto (mm. 10h 1s tallennustiheydellä ja 15h 5s tallennustiheydellä)
+ Nopea GPS:n aktivointi (n. 3-30s, jos kaukana kotoa, pidempi)
+ Kellon näyttöjen täydellinen säädettävyys ja lajivalinnat
+ MoveScount -palvelu on helppokäyttöinen ja selkeä
- Erillinen sykevyö
- Uinnissa (niin altaassa kuin avovedessä) mittari on epäluotettava
- Melko iso kello, joskin helppokäyttöinen ja tyylikäs


Sykemittari kulkee mukana myös vaelluksilla

Millaisia kokemuksia sinulla on eri rannetietokoneista? Käytätkö aina treenatessa kelloa? Mitkä ovat tärkeimmät ominaisuudet sykemittarin valinnassa? Mikä kello sinulla on käytössä ja suosittelisitko sitä muille?

** Arvosteltu TomTom Spark Cardio + Music kello ja bluetooth-kuulokkeet saatu blogin kautta**
Arvostelu on silti tehty käsi sydämellä puhuen sitä asiaa, mitä mieltä oikeasti laitteesta olen!

14 kommenttia:

  1. Itellä käytössä Polarin RC3 GPS-kello. Ihan toimiva peli ja riittänyt omaan käyttöön. Pieni miinus siitä, että GPS:n haku kestää joskus kymmenenkin minuuttia ja se on tosiaan paljon. Samoin multisport-ominaisuus puuttuu. Mutta sykkeeen seuranta, GPS ja ihan hyvä seurantapalvelu harjoituksiin on riittänyt tähän asti.
    Nyt oon alkanut miettiä sellasta kelloa, jolla seurata myös unta ja palautumista (sattuneesta syystä:D). Törmäsin First Beat -sykeanalyysiin, joka ilmeisesti jostain sykemittareista löytyy. Käytitkö tuota TomTomia unen ja levon seurantaa, että osaatko sanoa miten se toimii?
    Ja toki olisi hyvä, jos löytyisi jo laite, joka ei tarvitse sykevyötä!:)
    -H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, kymmenen minuuttia on piiiitkä aika :( Multisport-ominaisuus ei oo niin ihmeellinen, mutta ihan hauska, jos haluaa eritellä lajeja samassa suorituksessa.

      Joo, mäkin oon miettinyt kelloa, joka mittaisi kunnolla unta. TomTomissa se oli todella vaatimaton.. antoi vain unen määrää, joka sekin heitti mielestäni. :( Saattoi tulla unta, kun istui sohvalla, outoa. Haluaisin sellaisen mittarin, joka osaisi arvoida, kuinka syvää ja rauhallista unta nukun.

      Sykkeen mittaus ranteesta oli iso plussa tuossa TomTomissa :)

      Poista
    2. Sen verran perehdyin noihin, että jossain kellossa se mittaa unta käden liikkeestä. Tuo sohvalla istuminen voisi johtua juuri siitä, vaikka en kyllä muista miten TomTomissa oli. Kyllähän se sykkeeseen ja sen vaihteluun pitäisi perustua, että saisi tarkempaa tietoa unesta ja sen laadusta.

      Tuo on hyvä, jos ranteesta sykkeen mittaus onnistuu jo luotettavasti! Kun kelloissa on jo GPS sisäänrakennettuna niin sittenhän sitä pärjäisi pelkällä kellolla:)
      Ps. Hyvin olitte taas jaksnu Nastolan metsiä koluta! Jonkun kartan löysin netistä, mutta oliko niitä rasteja sen verran että kaikki olisi kerinnyt käydä vai pitikö priorisoida?
      -H

      Poista
    3. Todennäköisesti TomTom mittaa sen siis käden liikkeestä, joten silloin ei saa tarkkaa kuvaa unesta, jonka itse haluaisin. Unen laadun mittaamisesta siis. :)

      Ranteesta mittaaminen on hyvä juttu, ja varmasti yleistyy koko ajan. Itsellä erillinen sykevyö hiertää ja lisäksi ei sitä muista ikinä ottaa mukaan ;)

      Nastolasta tulee juttua kunhan ehdin. Toivon mukaan tänään :) Ei olis millään kerinnyt kaikkia, ei ehtinyt voittajatkaan (Skinnari ja kumppanit!) :)

      Poista
  2. Mulla on Garminin 210 kanssa nyt käytössä toista-kolmatta vuotta. Niin kuin sanoit, siinä todella kestää satelliittien löytyminen, mikä on todella raskasta välillä :D Toinen ISO miinus koko laitteelle on se, ettei siinä oikeastaan koko aikana ole kunnolla syketoiminto toiminut hyvin. Siis sykkeet näyttää mitä sattuu. Voi olla, että sykevyö on kappaleeltaan susi, olisi pitänyt takuuseen laittaa jo ajat sitten. Toimiko siinä omassasi sykkeet ihan hyvin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps, se on raskasta, kun kestää ja kestää... Ja voi että, vaikuttaa että se on kyllä buginen.. mulla mienaan Garminissa toimi moitteettomasti sykkeenmittaus. Itellä vaan hiersi se Garminin sykevyö. :/

      Poista
  3. Hyvä vertailu! Tosin Suunnon luotettavuudesta niin altaassa kuin avovedessä olen eri mieltä. Mulla se on toiminut napakasti oikein, suurin heitto altaassa on ollut 25 metriä. Joiltain olen kyllä kuullut, että ei mittaisi uintimatkaa oikein, mutta melkein suosittelisin sitten kääntymään Suunnon huollon puoleen. Ainakin minun Ambit3-mittarini on toiminut moitteettomasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiva kuulla sun mielipide uinti-toiminallisuudesta. Pitää testailla vielä useammin.. voi olla myös vika uimarissa, joka ei osaa kunnollista volttikäännöstä, hehe. Voisko se johtua sit siitä??

      Poista
    2. Mä olen tehnyt elämäni aikana ehkä viisi volttikäännöstä :D En siis uintitreenissä tee voltteja, joten siitä se ei voi olla kiinni :)

      Poista
    3. No hyvä ;) Ehkä tuo vielä oppii mun tavoille!

      Poista
  4. Mulla ollut nyt vuoden Garmin 220 -juoksukello. Se on suuri harppaus eteenpäin verrattuna mun menneiden vuosien Polareihin, joissa oli erillinen gps-paikannin, toisessa kenkään sidottava, toisessa käsivarteen. Kenkään sidottavan gpsin vuoksi kiinnitin kerran Berliinissä chipin vasempaan jalkaan ja siksi jäi virallinen aika saamatta (!!!), kun en ollut ohjeista lukenut että oikea kenkä on oikea paikka. Käsivarressa on nykyään puhelimen käsivarsikotelo (joskin hankin nyt kätevältä vaikuttavan Flipbeltin, johon puhelin sopii hyvin) puhelinta ja siitä kuunneltavaa musiikkia varten, joten sekin paikka on varattu. Plus että ylimääräisen roinan mukana roikottaminen lenkeillä ei muutenkaan kiehdo. Joten sisäänrakennettu gps oli itselleni ensimmäinen (joskin nykyään kaikissa laitteissa vissiin kovin tavallinen) kriteeri. Käytän sykekelloa pelkästään juoksussa ja seuraan siitä vauhtia, kilometrejä ja sykettä. Olen ollut kapistukseen vallan tyytyväinen, mutta kaipaan kelloon vielä arvioitua palautusaikaa sekä arvioituja suoritusaikoja tuleviin koitoksiin. Näitä ominaisuuksia lähden siis metsästämään seuraavalta kelloltani, jonka hankinta ei kuitenkaan vielä ole ajankohtainen, Garminilla pärjätään vielä pitkään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooo, no joo, nuo kellot johon tarvii erillisen GPS-lähettimen, ovat kyllä vanhanaikaisia ja todella hankalia. :/ Ja voi että, hassua että maraton-aika voi jäädä saamatta sen takia, että chippi on väärässä jalassa.. kiva tietää!! :O

      GPS on munkin ykkösprioriteetti! Vauhdit on tärkeimmät, ja sitten vasta syke... akkukestosta kans plussaa, kun ei sitä aina jaksa alkaa latailla joka treenin jälkeen... Palautumista näyttää varmaan monet uusimmat mittarit, myös Ambit. :)

      Poista
  5. Mä oon jo kauan haaveillut uudesta juoksukellosta. Tällä hetkellä mulla on käytössä tosi surkea Polar :D Suunta Ambitista olen haaveillut, mutta en oo osannut tehdä lopullista päätöstä minkä ostaisin. Kuitenkin tosi hintavia monet. Tästä postauksesta oli kyllä hyöyä, kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella kiva kuulla, että tästä oli hyötyä! :) Kellot on kyllä hintavia.. itse ostin Suunto Ambit 3 sport -kellon käytettynä (joskis kerran käytetty) huutonetistä, ja sain todella paljon halvemmalla kuin kaupasta! :)

      Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)