maanantai 6. tammikuuta 2014

Haluanko tietää totuuden kunnostani?

Mä olen ollut aina sitä mieltä, etten tahdo tietää liian tarkasti, millainen kuntoni on. Toki kuntotasoja voi selvittää erillaisilla juoksuilla, kuten esimerkiksi cooperintestillä tai saahan juoksukunnosta käsityksen siitäkin, miten nopeasti jonkin matkan juoksee. Näihin kuitenkin vaikuttaa aina se niin sanottu fiilis, pääkoppa, päivän kunto ja muut pienet asiat. Se, saako itsestään ihan kaikkea irti, jää aina mysteeriksi. Toista on taas juoksijan tasotestauksessa, jossa yksinkertaisella juoksutestillä mitataan väliajoin laktaatteja, ja näin ollen saadaan tarkat sykerajat, eli aerobinen ja anaerobinen kynnys. Näin ollen voidaan määrittää sykerajoihin perustuva juoksuohjelma, ja arvioida henkilön mahdolliset maratonin tai puolimaratonin ajat. Sykerajojen avulla harjoittelusta voidaan tehdä mahdollisimman optimaalista, ja kunnonkin pitäisi näin ollen kehittyä mahdollisimman hyvin.


Kuulostaa melko kivalta? Vaiko? Onko kaikki halukkaita mittaamaan oman juoksukunnon näin tarkasti? Mä aloin taas miettiä tätä aihetta, kun ystäväni kävi kuntotestissä, joka on ollut hänelle pitkäaikainen haave. Vielä en ole jututtanut häntä testin sujuvuudesta ja fiiliksistä, mutta omalta osaltani voin jo nyt sanoa, että itse en maksaisi moisesta testauksesta euroakaan. En, vaikka tietäisin, että oikealla harjoittelulla saisin puoli tuntia pois omasta maraton-ajasta. En siltikään. Itse olen oikeastaan yli puoli vuotta jo juossut ilman sykemittarin sykevyötä, koska Garminin vyö painaa rintaani ikävän kipeän ja ruman jäljen. Ei huvita käyttää sitä. Nyt kun olen ollut ilman sykemittausta, en ole sitä sen kummemmin kaivannutkaan... en ole oikeastaan kiinnostunut sykkeistäni juostessa, korkeintaan ehkä interval-treeneissä olisi kiva saada dataa, että näkee sykkeen laskevan aina kevyellä välillä. Se tuntuu itselle fiksulta "tasotestaukselta", ja varmistukselta, että kaikki on varmasti ok.

Tasotestistä saatujen sykerajojen mukaan harjoittelu ei tunnu luontevalta, sillä en tykkäisi treenin aikana tuijotella sykkeitä ja hidastaa tai nopeuttaa juoksua sen vuoksi. Tykkään enemmän juosta fiiliksen mukaan! Jos on kevyt lenkki menossa, on tärkeää, että voi puhua samalla toisen kanssa. Jos taas on kova treeni menossa, yritän ylläpitää "raskasta oloa" tai yrittää aikaa vastaan juosta tiettyjä vetoja. Aika usein vetojen ihannevauhdit saadaan laskemalla kympin kisavauhdistakin, tai muusta. Mulle ei vaan tunnut luontevalta, että tietäisin tarkasti, millä sykkeellä jokin viikon treeni pitää tehdä, ja yrittää pysytellä tarkasti siinä sykevälillä. Se tappaisi mun motivaation täysin, koska ihan kuin muussakin elämässä, myös juoksussa mä olen tunne-eläjä! Mun täytyy saada tehdä asiat niin, kuin ne parhaalta tuntuu. Ei mulla loppupeleissä ole väliä, saanko joskus juostua maratonin alle neljään tuntiin, tai saisinko puolikkaan ajasta 10 minuuttia pois. Mulle tärkeintä on, että tiedostan, että laadukkaalla harjoittelulla voin saada tuloksia aikaan. Laadukas harjoittelu mulla taas lähtee sydämestä, rakkaudesta liikuntaa kohtaan.


Mua kauhistuttaa, että meidän keho on kuin kone. Saadaan tarkasti tietää, millä tehoilla se puuskuttaa eteenpäin ja kuinka paljon siitä saa irti. Jotenkin tässä katoaa sellainen luonnollisuus ja eläimellisyys, kun pitäisi aina miettiä, millä tasolla treeni tehdään. Ehkä ainoa treeni, jota varten olisi hyvä tietää omat rajat ja alueet olisi viikon kevyt ja pitkä harjoitus. Luin Ylen vanhaa artikkelia, jossa kerrotaan, että suomlaiset juoksevat usein liian kovaa. Näin olenkin syksyn aikana laskenut pitkän lenkin vauhtia, jotta siitä ei tulisi vaan liian kuormittava.

Tänään oli hyvä fiilis juosta hieman pidempää lenkkiä! Sain Kimmosta mukavasti seuraa, ja juoksimme erittäin rauhallista tahtia. Pystyin hyvin puhumaan, ja jalat liikkuivat mallikkaasti. Oli hassua juosta niissä maisemissa, joissa pitäisi kuukauden päästä hiihtää pääkaupunkihiihto. Lumesta ei ole tietoakaan. Olenkin päättänyt, että haaveiltu hiihtotapahtuma saa jäädä tämän vuoden osalta väliin, ja tavoitteena on esimerkiksi hiihtää treenilenkkinä 20km veto. Siinä minulle tavoitetta kerrakseen! Mutta palatakseni juoksuun, oli taas jännä juosta pitkästä aikaa pimeällä. No, onneksi oli seuraa vähän pelottavallakin Paloheinän osuudella, ja lenkin jälkeen hemmottelimme kehojamme löylyjen lämmössä. Ihan mahtava tapa nollata pää, ja valmistautua loman lopetukseen ja uuteen työrupeamaan.

Mitä mieltä te olette, tahtoisitteko te tietää sykerajanne? Vai oletteko minun linjallani, jossa fiilis on mittareita tärkeämpää? Seuraatteko sykkeitä lenkkien aikana vai vasta niiden jälkeen, vai juoksetteko ilman mittaria? Tiedostatteko juoksevanne liian kovaa tai samalla "kaasujalalla" usein? 

31 kommenttia:

  1. Heipsan! Ymmärrän ajatuksesi ihan täysin. Itse juoksin monta vuotta ilman mittaria ja se tuntui hyvältä. Ihan samat fiilikset oli kuin sullakin. Nyt syksyllä ostin itselleni kuitenkin hyvän Garminin ja olen seuraillut sykkeitäni. Fiilisten kuuntelu ja liikunnan nautinto on kuitenkin pysynyt entisellään ja jopa vähän kohonnut. Viime vuoden aikana minussa syttyi halu oikeasti kokeilla, josko vaikka kehittyisin jos yrittäisin urheilla "oikeilla sykkeillä" ja jos löytäisin levon ja urheilun tasapainon. Heti huomasin, että olin juossut liian kovaa ja kevyiden ja kovien treenien välillä ei ollut tarpeeksi eroa. Eli vähän sellaista tasapaksua menoa koko ajan, tai liian kovaa. Helposi lähden painelemaan liian kovilla sykkeillä, joten oikeastaan tämä on mulle hvyä jarruttelija :) Tiedän kyllä, että liian moni tuijottaa ihan liikaa omia sykkeitään ja treenistä tulee ainaista suorittamista. Se ei ole sitten kovin hyvä juttu. Mittari on hyvä renki, mutta huono isäntä. (Menikö se jotenkin noin?) :D

    Minua kiinnostaisi tietää omat sykerajat ja varmaan otan siitä selvää tässä ajan mittaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heipsun! Kiva kertomus sun tilanteesta... mä seurasin alkuun paljonkin sykemittaria, ja oli ilo huomata kun ne sykkeet hilautui sieltä pikkuhiljaa alas, aluksi kun tuli puuskutettua ties missä sykkeissä jopa 40 minuutin lenkkejä. HUH. Nykyään taas tykkään, kun ei ole "paineita" siitä mittarista. Mutta olishan se fiksua treenata sykkeiden mukaan... no, katsellaan josko munkin mieli muuttuu :)

      Poista
  2. Omat sykerajat ois ihan jees tietää ja vielä enemmän sitten kiinnostas käydä tsekkaamassa et mihin suuntaan ne kehittyy. Etenkin oman maksimin selvittäminen olis mukavaa. Lenkkeillessä välillä käytän sykemittaria, välillä taas en. Tällä hetkellä en seuraa sykkeitä, mutta juoksuvauhtia kyllä.

    Yleensä juoksen liian kovaa, erityisesti näin talvella kun ulos mennessä paleltaa niin sitä tulee heti kärkeen ravattua liian kovaa ja sitten sitä aattelee, et vedetään sit koko lenkki samalla tahdilla. Omien fiiliksien kuuntelu on kyllä tärkeetä ja sen kyllä huomaa kun sykkeet nousee tietyn rajan ylitse.

    Oon vähän liian tasapaksu noitten vauhtien ja sykkeiden suhteen, joten sitä mittaria vois enemmänkin käyttää ja selvittää ne kynnyssykkeensä. Mutta eipä tää meikän treenaus tähtää niille pyttypaikoille, joten...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No olishan se sykerajat tietty tavallaan hyödyllisiä fiksun ja terveellisen treenaamisen kannalta. Ja tietty ihan hupimielessäkin! Mä oon pitkään juossut liian kovaa (kai), mutta oon nyt syksyllä pudottanut pk-lenkkien vauhteja, ja tuntuu kyllä hyvältä! Olo on ihanan kevyt aina treenin jälkeen - nyt vaan kun saisi lisättyä niitä kovempiakin treenejä joukkoon! :)

      Poista
  3. "Mua kauhistuttaa, että meidän keho on kuin kone. Saadaan tarkasti tietää, millä tehoilla se puuskuttaa eteenpäin ja kuinka paljon siitä saa irti. Jotenkin tässä katoaa sellainen luonnollisuus ja eläimellisyys, kun pitäisi aina miettiä, millä tasolla treeni tehdään."

    Noihin lauseisiin on niin hyvin kiteytettynä mitä mäkin ajattelen. Itse asiassa tuollainen harjoittelu on mun treeni-innostuksen tappaja nro 1 :D Eri asia on jos tähtää huipulle, silloin on tietysti pakko ottaa itsestään kaikki optimaalisesti irti. Mutta entäs me muut? Toki, ymmärrän että olemme erilaisia ja joku saa parhaat kiksit juuri y.m. harjoittelutavasta, mutta itse lukeudun juuri päinvastaisiin, fiiliksellä harjoitteleviin.

    Sykemittarista: Mä oon juossut olisko nyt kesästä lähtien ilman mittaria (siitä lähtien kun "sirompivöisestä" mittaristani loppui patterit),poikkeuksena liikuntatapahtumat. En koe että olisin jäänyt mistään paitsi, päin vastoin lenkille lähteminen on hivenen helpompaa,

    Ainut, missä sykemittarista on luultavasti ollut apua, oli vuoden takainen tilanne. Olin just aloittanut salilla käymisen ja kävin todella ahkerasti jumpissa. Samaan aikaan juoksuharrastus sai uuden sysäyksen ja kävin ahkeraan myös lenkeillä. Yhtäkkiä yksi juoksukerta huomasin että sykkeet ovat noin 10 pykälää korkeammalla ja aikaakin meni huomattavasti enemmän. Olin varmaankin jonkinlaisessa alkavassa ylikunnossa. Ja tätä en olisi välttämättä tajunnut ilman sekä aika- että sykemuutoksia. Nytkin vähän mietityttää kun oon liikkunut pitkään aika paljon sen kummemmin kevyitä viikkoja pitämättä. No, sain vihdoin aikaiseksi viedä mittarin patterin vaihtoon, niin vois ne juoksusykkeet ainakin testata missä mennään.

    Ja sykerajat mulla on testattu aikoinaan ilmaiseksi, mutta polkupyöräergometritestillä (ei varmaan ole niin tarkka kuin tuo laktaattijuttu). En tiedä onko ne paljonkin muuttuneet kun viimeisen kerran testatessa vasta aloittelin juoksemista ja siitä on lähes 3 vuotta aikaa. mutta jonkinlaista osviittaa ne antavat edelleen, tiedän suurinpiirtein missä mennään enkä enempää välitä edes tietää, kyllä se olokin juoksiessa kertoo todella paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisätään nyt vielä se, kun aihe on niin kiinnostava, että tällä hetkellä sijoituksessa jossain tapahtumassa mulle ei ole lähes pa*****kaan väliä. Eniten kiinnostaa pidentää matkaa ja yleensä selvitä siitä, ja voittaa näin itsensä ja ehkä mahdolliset pelkonsa. Jos mua joskus alkaa kiinnostamaan enemmän aika- ja sijoitustavoitteet, niin silloin luonnollisesti vaihdan treenaustapaa. Nyt on hyvä näin :)

      Poista
    2. Hei joo, ollaan sit aika samiksia tässä asiassa! Luonnollisuus kunniaan, ja fiilis kans :) Totta, jos tavoitteena olis selkeästi kehittää omia tuloksia, niin sitten oliskin parempi treenata rajojen mukaan. Mäkin oon samanlainen, että tykkään haastaa itteäni enemmän kans matkoilla, kuin ajalla! Siten saan ittestäni eniten irti, sitä sisua meinaan ;)

      Toi on totta, että muutoksista huomaa kyllä paremmin sykemittarin avulla, ja sillon niihin täytyy reagoida. Ehkä olis hyvä tosiaan esim. noin kerran viikossa pitää pitkällä lenkillä vaikka mittaria mukana! :)

      Poista
  4. Toisaalta erilaiset testit kiinnostaa mutta en minäkään niillä tuloksilla varmaan kuitenkaan mitään tekisi. Ei mua kiinnosta saada heti 100% irti kehosta ja koko ajan jahdata maksimaalisia tuloksia eikä tietää jotain puolimaratonin tavoiteaikoja jonkun maitohappotestin perusteella. Mieluummin selvitän itse missä ne rajat menee. Eli aikalailla samoilla linjoilla täälläkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, tosi samoilla linjoilla sit kumminkin ollaan! Kiteytit hyvin mun ajatukset! :)

      Poista
  5. Heippa! Mietin tätä jonkin aikaa ja totesin sitten, että kyllä. Haluaisin tietää sykerajani, mutta en kyllä tällä hetkellä maksaisi siitä 110 euroa….Jos siis edullisemmalla testillä saisi ne tietää niin kyllä mielellään. En usko, että se tekisi treenistä kuitenkaan orjallisempaa, vaan kuuntelisin kroppaa yhtälailla kuin ennenkin. Olisi vaan kunnon kehityksen kannalta mielenkiintoista seurata sykkeiden kehitystä ja pyrkiä treenailemaan niillä syketasoilla, jotka itselle on määritetty :) Mullakin jää se pääkaupunkihiihto väliin, kun ollaan reissussa…toivottavasti ei jää koko tapahtuma hiihtämättä! Lunta saisi tulla edes vähän :) Vaikka aika ihanaa on kyllä juoksennella tuolla sulilla teillä! Mun juoksumattokin on saanu huilia viime aikoina, kun oon päässyt ulos juoksemaan. Ihanaa päivää Hannaa ja toivottavasti eka päivä uudessa duunissa sujui kivasti!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sä oot kyllä oppinut kuuntelemaan hyvin kroppaasi kaikkien loukkaantumisten yms. jälkeen! Et sulla ei varmaan noista olisi hallaa, vaan osaisit mennä fiiliksellä. Onhan noissa sykkeiden seuraamisissa puolensa, ja varmasti tavoitteellisessa tekemisessä eduksi! :)

      Joo, sais kyllä tulla lunta! Mä tahdon hiiiihtämään! Voidaan mennä yhessä sit? ;) Mut joo, onhan tossa etunsa tossa kelissa.. juoksu maittaa ulkona! Nyt on ne kuuluisat PARHAAT kelit! :D

      Kiitos Karoliina! Kyllähän se työ siitä päivä päivältä alkaa sujua! :)

      Poista
  6. Kirjoituksesta päätellen Hanna osaa aika hyvin kuulostella omaa kroppaansa, eikä tasotestistä ehkä olisi niin paljon iloa, jos juoksuaikojen parantamisetkaan eivät ole prioriteettina. Vaikka oma juoksemiseni janoaa jatkuvasti ennätyksiä, olen viimeksi käynyt tasotestissä yli viisi vuotta sitten. Syy on se, että sykerajat eivät juurikaan muutu vaikka kunnossa tapahtuisikin muutoksia. Tämä pätee mielestäni niillä, joilla on useita juoksuvuosia takana ja hyvä tuntemus omasta kropasta. Aloittelijoille suosittelisin ehdottomasti testiä. Siitä kun saa sykearvot ja ohjeet millä sykkeillä minkäkinlaista treeniä tulisi tehdä ja mitä silloin kehitetään. Testistä voi siis olla iloa, ja sen mittarinhan voi tutkia vasta lenkin jälkeen ja katsella sitten, että mitäs aluetta tuli testin mukaan kehitettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kokeneemman juoksijan (huippujuoksijan) mielipiteestä! Osaan varmasti kuunnella omaa kroppaani, mutta kyllä sä sait kans ajattelemaan, että ehkä se tasotesti voiskin olla ihan hyvä juttu kans. Tosiaan, ei niitä sykkeitä tarvitse vahdata koko ajan, kyllä ne sinne rannekoneeseen tallentuu! :)

      Poista
  7. Uusi lukija ilmoittautuu! :) Kirjoituksessa kiteytyy omiakin ajatuksiani... Välillä pohdin tasotesteihin menemistä, mutta tällä hetkellä en koe saavani siitä mitään hyötyä. Rakastan vain fiiliksen mukaan juoksemista. Sitä tunnetta, kun voi juosta aivan oman mielialan mukaan ilman sykemittarin "orjuutta". Kesällä mittailin jatkuvasti sykkeitä, mutta jossain kohtaa hermostuin "suorittamisen" tunteeseen ja laitoin vyön hyllylle. Haluan juoksun olevan arjen vastapainoa ja henkisenkin hyvinvointini hellimistä! Garmin on toiminut jo pitkään lähinnä vain joidenkin pitkisten sykkeiden mittauksessa ja lenkkien ajastuksessa. Pitkiksillä vauhti tahtoo muuten karata ja treeniaikoja tykkään merkkailla harjoituspäiväkirjaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, tervetuloa lukijaksi! :)

      Hei, sulla on tosi samanlaisia ajatuksia kuin mulla. Mäkin ensin mittailin innoissani sykkeitä, kun alottelin juoksua ja sain sykemittarin lahjaksi. Nykyään se tuntuu enemmän vastenmieliseltä, kuin kaverilta. Mutta pitkiksille itekin aattelin sitä ruveta kumminkin ottamaan mukaan! :)

      Mut hyvin sanottu, että arki on muuten hirveetä suorittamista, että tahtoo juoksusta vastapainoa! Juoksu on mulle mielenterapiaa!

      Poista
  8. itsellä ainakin määrää kropan viestit. käytin aiemmin sykevyötä lenkkeillessä ja välillä jumpissakin, mutten kokenut olevan siitä sen kummemmin iloa. aika hyvin pystyn mielestäni arvioimaan oman sykkeen. usein tulee juostua sillä "mukavalla" alueella, ja sitten huomaa kun syke nousee kovin korkeaksi. ehdottomasti fiilis edellä mennään! varsinkin näin, kun ei ole varsinaisia numeerisia tavoitteita treenauksessa. ehkä sitten olisi eri asia, jos oikeasti tavoittelisi pitkäaikaista tuloksellista kehitystä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, aika hyvin sitä osaa kuunnella omaa kehoa, että mennäänkö nyt kovaa, onko nyt huono päivä ja sykkeet korkeella.. mulla voi vaikuttaa päiväkohtaisestikin hirveesti, että miten vauhti X tuntuu tänään kropassa! Varmasti sykkeiden tasolla voi olla helposti 10 pykälää eroa! :/

      Mut fiiliksellä, se on parasta! <3

      Poista
  9. Oon ihan täysin samaa mieltä sun kanssas, että ei kyllä yhtään kiinnosta alkaa juosta sykkeiden mukaan vaan enemmän sen mukaan miltä itsestä tuntuu!

    Mulla on sykevyö mukana ainoastaan pitkillä lenkillä (15 kilsaa), ihan vaan varmuuden vuoksi kun yleensä tulee juostua liian kovaa et jos niitä sykkeitä katsomalla tajuais hidastaa mut en kyllä yleensä ees kauheasti seuraa sitä sykettä, vaan oon tajunnut lönkötellä rauhallisesti itseäni säästellen :)

    Eli itse tulee juostua yleensä liian reippaasti, mutta juurikin pitkillä lenkeillä osaan mennä hitaasti ja jos kroppa on vähän väsynyt niin oon mennyt sen tunteen mukaan ja mennyt rauhallisemmin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi samoja ajatuksia tästä aiheesta, Pia! :) Pitkillä lenkeillä onkin tärkeintä, että tulee juostua maltillisesti, siten se kunto kohenee, eikä käy liian raskaaksi treeni! :)

      Poista
  10. Minä haluaisin tietää sykerajani, mutta ihan vain mielenkiinnosta ja siitä syystä, että epäilen niiden olevan aika kaukana "keskiarvoista". Tuskin hirveästi kuitenkaan muuttaisin harjoitteluani, sillä minuahan ahdistaa jo ajatus treeniohjelman seuraamisestakin, heh. Olen viimeisen päälle fiiliksellä menijä.

    Toisaalta olisi kiva kokeilla joku rajallinen aika (esim max vuosi) mihin itsestä olisi, jos oikein tavoitteellisesti treenaisi. Tunnen itseni sen verran hyvin, että tiedän etten tuollaista jaksaisi pitkään, koska haluan pitää urheilun rentona nautintona, en minään pakkona.

    Kuulostelen kroppaani todella paljon, mutta uskon että osaan myös toimia aika hyvin sen suhteen ja en vedä itseäni liian piippuun. Välillä ehkä hölläilen liikaakin. Ja sen tiedän, että juoksen liikaa samalla vauhdilla, siihen pitäisi puuttua, mutta tässäkin se vauhti ei voi olla aina mittari, koska mietin sitä kropan tuntemusta enemmän. Juoksupäivät kun ovat niin erilaisia. Mutta enemmän pitäisi saada eroa siihen ihan rentoon pitkään pk-juoksuun ja kovempiin vetoihin, nyt vedän sitä pk:ta varmaan vähän liian kovalla vauhdilla, vaikka kuinka yritän miettiä että pitäisi juosta hitaasti.

    En käytä sykemittaria, vaikka sain noin vuosi sitten uuden mittarin. Uudemmassa Polarissa se sykevyö ei tunnu niin hyvältä kuin ikivanha "muovinen" Polarin sykevyö, vaan tuo uusi sykevyö hankaa melkeinpä aina järkyttävät haavat rintaan (sen mittauslaitteen pallukkaosan takia), eli sen vuoksi mittari on jäänyt käyttämättä juoksulenkeillä. Noiden sykerajojen mittaamisen hintaa en niinkään kauhistele, koska uskoisin että siihenkin olisi erinäisiä diilejä kohdallani olemassa, mutta en laiskuuttani vain ole saanut tehtyä asialle mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten epäilet niiden olevan kaukana "normaalista"? Mä luulen, että syke-eroja on ihan tosi paljon ihmisten välillä.

      Olishan se tietyllä tapaa siistiä, että treenais vaikka vuoden ihan ohjatusti ja mietitysti, ja kattoisi, miten se näkyisi sitten tuloksissa. Mut tällä hetkellä sellaiseen ei olis intressejä :)

      Toi on varmasti monella ongelma, että pk- ja vk-vauhtien ero on liian pieni. Ja intervallitkin saatetaan vetää liian tasapaksusti, pitäisi höllätä kokonaan välillä. Kuten artikkelissakin luki, pk-lenkkien vauhdit on 80% suomalaisista liian korkeat! :D Että ei olla varmaan ainoita!

      Höh, monilla on sama ongelma kuin minulla, että sykevyö hankaa... se on kyllä inhottavaa! :O

      Poista
    2. Nuorempana seurasin enemmän sykkeitä, ja esim. 25-vuotiaana mulla oli maksimisyke (mäkijuoksuvedon/spinningspurtin/rullaluisteluvedon) jälkeen kevyesti yli 210 lyöntiä minuutissa ja oon pystynyt vetämään esim. kahden tunnin rullaluistelumaratonin keskisykkeellä 190. Ja muistan spinneistä ja muista, että voin vetää tosi rankoilla tehoilla (sykkeillä) pitkiäkin aikoja. Syke siis nousee mulla helposti, mutta palautuessa myös laskee tosi nopeasti.

      Aina, ihan tosi kevyestikin juostessa syke oli 140 tai yli, vaikka leposyke oli jotain 50. Eli se sykkeen vaihteluväli vaan on tosi laaja. En siis ikinä voinut seurata edes mitään ohjeellisia sykerajoja, eli sen takia olisi kiva tietää omat tarkemmat sykkeet.

      Toki ne nykyään päälle kolmekymppisenä on varmaan vähän laskeneet, mutta aerobisen ja anaerobisen rajat olisi kyllä kiva tietää.

      Poista
    3. Nojoo, onhan noi sykkeet yksilöllisiä. Sulla on selvästi hyvä sydän, joka jaksaa pumpata! Mulla vähän sama tilanne, että sykkeet nousee reippaalla kävelyllä jo, ja juostessakin, mutta laskevat esim. intervallien aikana tosi helposti alaskin!

      Onneksi tiedät itse, miten oma keho toimii ja miten kannattaa treenata! :)

      Poista
  11. Mäkin luulin aikanaan, etten haluaisi tietää ja että treenit menisivät jotenkin pilalle, jos alkaisi juosta suunnitelmallisemmin. Mut jälkikäteen ei ole yhtään harmittanut eikä yhtään tunnu siltä, että olisi mennyt juoksemisesta mitenkään maku. Sitä vaan tietää ennen lenkkiä, että nonii, tänään juostaan vähän rauhallisemmin tai että tänään vois juosta intervalleja. Ja että just tänään ei vedetä täysiä koska olen eilen ja toissapäivänä tehnyt sitä tätä ja tota. Kokeilin kerran ylikuntoa enkä varsinaisesti suosittele sitä kenellekään... Enkä minäkään siis tähtää mihinkään huippukuntoon tai supersuorituksiin. Ihan silkasta nautinnosta minäkin liikun, nyt vaan vähän järkevämmin oman terveyden kannalta. Plus syksyn yksi siisteimmistä hetkistä oli kun oli tehnyt tasotestin uudestaan ja tajunnut, että oli ihan aikuisten oikeasti sivutuotteena kehittynytkin. Oli aika uskomaton fiilis, vähän sama kuin juostessa maaliin maralta :)

    Siis ainakaan minun kohdallani fiilis ei kadonnut mihinkään siitä, että sain tietää henkilökohtaiseen terveyteeni liittyviä tietoja. Päin vastoin, koen, että niiden avulla pystyn ottamaan vielä paljon enemmän fiilistä irti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tosi paljon tästä viestistä! Pisti ajattelemaan, toi ylikuntoasia varsinkin. Vaikka en sinällään usko, että siihen olisi mahdollisuutta, niin silti - onhan se riski aina olemassa, vaikkei edes niin kovaa treenaisi. Ehkä mäkin laitan harkintaan sit kuitenkin ton tasotestin... hmph! :D

      Mut kiva kun kirjottelit, että fiilis ei ole kadonnut minnekään! Näitä kokemuksia tarvitaan, että minäkin ehkä uskaltaisin tehdä tämän fiksun valinnan... ehkä sitä pelkää, että on jotenkin ihan rapakunnossa.. ?! :D en tiedä!

      Poista
    2. Ja siis sitä nimenomaan yritän sanoa, että ei ne ole toisiaan poissulkevia asioita, eli vaikka tietää sykkeensä, voi lenkistä silti nauttia :)

      Tosin onhan siinä se, että jos ei ole oikein koskaan esim pk:ta erikseen ottanut asiakseen treenata, ja sitten ohje olisi kuitenkin juosta tosi hitaasti (sykkeet ei oikein pysy matalina ennen kuin sitä on kovasti harjoitellut), että se alkaisi kehittyä, niin se kyllä turhauttaa kieltämättä aluksi. Mutta toisaalta motivoi kun saa pikkuhiljaa omaa peruskestävyyttään paremmaksi :)

      Poista
    3. Kiva, kun yritit sanoa, koska sain ihan uutta näkökulmaa! Jotenkin en oo osannut tiedostaa tuota, että voisin nauttia lenkistä, vaikka tarkkailisin sykkeitä, mutta uskon, että voisin...

      Ja joo, pelkohan on, että "joutuisin" hidastamaan lenkkivauhteja, ja oikeastaan olen tehnytkin niin nyt. Pyrin selkeämmin vielä juoksemaan kovempia, ja hitaampia lenkkejä erikseen. Täytyy ottaa tuo tavoitteeksi tuo peruskestävyyden parantaminen ihan selkäesti! :)

      Poista
  12. Mä haluaisin tietää mun kuntotason myös koneellisesti, ja ehkä saisin sitä kautta vihiä siitä mikä osa-alue tarviisi eniten kehitystä. Tosin siitä olen samaa mieltä, että juoksussa on niin paljon kyse fiiliksestä, että liiallinen sykerajojen, matkojen ja aikojen kyttääminen voi aiheuttaa vaan ahdistusta. Siksi itsekin välillä jätän sykemittarit matkasta, puhelimen kotiin, avaimen taskuun ja metsän siimekseen tietämättä yhtään miten pitkän ja miten kauan lenkkeilen. :)


    Nyt tosin viime aikoina olen pitänyt sykemittaria mukana, mutta en juokse niiden mukaan. Jos sykkeet on katossa, ja fiilis hyvä niin sitten annan mennä. Tosin joskus ylämäessä, kun alkaa tuntua tosi pahalta, vilaisen sykkeitä ja kun ne pomppii lähempänä 190 tajuaa, että tästä se paha olo johtuu.

    Joo ja mä myös epäilen, että juoksen pitkiäki lenkkejä liian kovaa. Siksi myös joskus teen lenkkejä kävellen, jotta vauhti (ja sykkeet) pysyy rauhallisena, kun en oikein osaa juosta kovin hiljaa, varsinkaan yksin. Siksi usein pyydän kaverin pitkikselle mukaan, niin voidaan rauhassa rupatella samalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, olishan se totta, että olis kiva saada vihiä kunnosta ja parannusehdotuksia, ja silti osaisi mennä sillä fiiliksellä! Toi on kyl parasta, että lähtee ihan ilman mitään välineitä lenkille! Mulle suunnistus on sellaista ihan FIILISPOHJAISTA menemistä :)

      Heh, huomaahan sen tosiaan ilman sykemittariakin, jos tuntuu pahalta ja syke nousee kattoon - mutta saahan mittarista varmistuksen ja "käskyn" kävellä tms. :)

      Toi on kyllä hyvä, että välillä tekee lenkit kävellen! Se taatusti kehittää just sitä peruskuntoa! :) Kaverin kanssa lenkkeily on kans hyvä vaihtoehto - paitti mun vakkarilenkkikamulla on mua sen verta parempi kunto, että mulle ne menee helposti liian koviksi! :O

      Poista
  13. Mä taas voisin ehkä hyötyä noista sykkeiden mittauksista. Keksin tässä vähän aika sitten, että eihän mun juoksukunto nyt ole tarpeeksi hyvä.:) Ja harjoittelutapa on tietysti sellainen kuitenkin, että pari lenkkiä viikossa, melko tasavauhtisia ja mahdollisesti liian kovaa. (En tosin tiedä, mitkä mahdollisuudet mulla nyt on parantaa juoksukuntoa tässä tilanteessa kun salillakin käyn aika paljon). Mutta taas tosi vaikea sanoa, veiskö totisempi harjoittelu fiilikset, ehkä siinä toisaalta sitten motivoi tavoitteet niin jaksaa olla intona siitä, että harjoittelusykkeet on kohdallaan. Ymmärrän kyl sekä fiiliksen mukaan menon että tavoitteiden asettamisenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tuohan on se yleinen tilanne, että juostaa ne pari tasavauhtista treeniä, sama lenkki, sama kovahko vauhti, joka kuitenkin on liian kova...! :D Mutta kyllä uskon, että voit parantaa juoksua, vaikka et ehtisi juoksea kuin pari lenkkiä viikkoon salin ohella. Maltti on valttia! ;)

      Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)