Olen välillä sivuuttanut omia liikuntataustojani, mutta ajattelin silti kertoa teille "minun tarinani", miten liikunta on ollut osana elämääni ihan lapsesta asti. Hirveästi minulla ei ole muistikuvia ajasta ennen koulua, mutta muistaakseni harrastin lapsena ainakin jotain jumppaa ja tykkäsin pelata pihapelejä, kuten lipunryöstä. Liikunnallisuus on lähtöisin lapsuudesta saakka, jolloin tuli häärättyä paljon pihalla sisällä pelailun sijaan.
Ykkösluokalla näin koulun seinällä ilmoituksen, jossa haettiin uutta tyttöjoukkuetta nappuloihin. Aloitin siis jalkapallon pelaamisen kaupungin edustusjoukkueessa (ainoa tyttöjoukkue), ja sattumusten kautta oma isäni alkoi valmentaa meitä. No, kukaan muu ei ollut suostunut. Heh. Jalkapallossa olin välillä maalivahtina, mutta useammin kenttäpelaajana hyökkääjänä. Käytiin turnauksissa ympäri Suomea, ja kivoimmat reissut tehtiin Maarianhaminaan isoon turnaukseen kesäisin. Jotain turnausvoittoja tuli, ja oli kivaa pelata hyvässä joukkueessa. Neljän vuoden jälkeen siirryimme isolle kentälle pelaamaan, ja jatkoin pelaamista, vaikkei isäni jatkanut valmentamista. Pelasin keskikentällä, mutta paras yksittäinen muisto mulla on pelistä, jolloin pelasimme vuotta vanhempia tyttöjä vastaan, jä hävisimme vain 1-0, kun yleensä saimme heiltä pataan oikein kunnolla. Minä pelasin tuon pelin maalissa!!
Ala-asteella olin muutenkin liikunnallinen, vaikken todella mikään luokan laihin tyttö ollutkaan. Lenkkeilin satunnaisesti isäni kanssa, hiihdin välillä ja osallistuin jalkapalloilijoiden maastojuoksuihin. Koulun kautta osallistuin erilaisiin palloilukisoihin, uintikisoihin (koska koulussamme ei ketään harrastanut uintia, ja jouduin kisoissa uimaan tosiuimareita vastaan.. se oli noloa!) ja yleisurheilukisoihin, joissa yleensä osallistuin johonkin heittolajiin. Olin silti joukkueurheilija ennen kaikkea, ja pallopelit oli aina lähimpänä sydäntä!
Noin 11-vuotiaana aloitin salibandyn pelaamisen, ja aika pian jalkapallo sai jäädä. Salibandy oli kaikkea sitä, mistä pidin. Sai tehdä käsillä ja jaloilla yhtä aikaa, ja lajiin hurahdin sen nopeatempoisuuden vuoksi. Pelattiin aluksi aluesarjoja, ja pikkuhiljaa aloimme kehittyä joukkueena. Meillä oli suhteellisen pieni porukka tyttöjä seurassa, ja pääsin aika pian pelaamaan myös vanhempien junnujen pelejä. Parhaimmat pelasivat myös naisissa.
C-juniori-ikäisinä siirryimme SM-sarjaan, jolloin treenit muuttuivat tiukemmiksi. Kesäisin juoksimme todella paljon porras-ja mäkitreenejä ihan laskettelurinteessä, sekä tuli tutuksi myös tiukat intervallit, kestävyysjuoksut sekä räjähtävät spurtit. Aloitimme myös salilla käymisen, ja sain ensimmäiset kuntosaliohjelmat. Treenejä oli 4 kertaa viikossa, ja paljon oli pelejä päälle. Lisäksi minä aloitin myös A-juniori-ikäisenä valmentamaan poikajoukkuetta. Valmentaminen antoi mulle todella paljon, sillä poikien kehitystä oli ilo seurata - 10-vuotiaana kehitys kun on todella huimaa.
Meillä oli ihan älytön joukkuehenki päällä, ja yhden C-tyttöjen nelossijan sekä hopean jälkeen voitimme vihdoin B-junioreina SM-kultaa kotiyleisömme edessä. Tuo päivä, eli värierä ja finaali, on sellainen muisto, joka säilyy mielessäni aina. Isäni ja pappani olivat yleisössä ja tunnelma oli mitä parhain! Voitimme vuotta myöhemmin myös B-tyttöjen mestaruuden uudestaan ja A-tytöissä saimme hopeaa. Henkilökohtaisella tasolla pääsin alueleirille näyttämään taitojani, mutta monet joukkuekaverit kävivät nuorten maajoukkueessa asti!

Lukion jälkeen menin töihin kauppaan, ja työaikani oli klo 10-18. En ehtinyt jokaisiin treeneihin, koska jouduimme treenaamaan usein jo aikaisin iltapäivällä. Mua harmitti tilanne älyttömästi, ja se alkoi näkyä peliajassakin. Jouduin usein katsomaan naisten divaripelejä vaihtopenkiltä, ja se söi mun innostusta lajiin. Alkoi ärsyttämään koko tilanne. Kuin ihmeen kaupalla sain kuitenkin peliaikaa kivasti liigakarsinnoissa, ja nousimme liigaan! Minä olin kuitenkin kauden aikana päättänyt, että lopetan, sillä into lajiin oli hiipunut rarkaisevasti. Kävin kokeilemassa toisessa joukkueessa pelaamista kesän ajan, mutta minulle laji ei ollut enää sama, kun ne parhaat kaverit eivät olleet joukkuekavereitakin. Täytyy sanoa, että joukkue, jossa pelasin noin 8 vuotta, tuli minulle kuin toiseksi perheeksi. Hyvä yhteishenki oli selvästi avain hyvään menestykseen! Päätin syksyllä 2007 lopettaa lajin ihan kokonaan. Onneksi minulle on jäänyt muutama joukkuekaveri ystäväkseni edelleen.
Peliuran jälkeen lässähdin. En osannut harrastaa liikuntaa ilman "pakollisia" aikatauluja. Kukaan ei vaatinut multa yhtään mitään, ja olisin lenkkeillyt ja punttaillut vain omaksi ilokseni. Ei ikuinen joukkueurheilija enää osannutkaan tehdä vain omaksi ilokseen. Aiemmin kaikki juoksutreenit ja salitreenit oli tähdännyt salibandyssa kehittymiseen, mutta nyt sillä ei ollut mitään merkitystä enää. Varmaan vuoteen tai pariin en liikkunut juuri ollenkaan. Lihosin tietysti, koska söin yhtä huolettomasti, kuin pelatessakin. Kiloja ei kertynyt vain ihan paria eikä kunto vain heikentynyt. Se romahti.

Pikkuhiljaa oma olo alkoi tuntua epämukavalta, ja kaipasin liikunnallista elämää, jota olin koko ikäni elänyt. Ilmottauduin jumppaan, ja sitä kautta sain rutiinia kerran viikossa treenailuun. Lisäksi pelasimme kotona tanssimattoa, jolla sai hien pintaan. Aloin myös pikkuhiljaa käydä Kimmon kanssa lenkeillä. Emme kumpikaan olleet mitenkään hyväkuntoisia, mutta yhdessä tsemppasimme toisiamme eteenpäin. Kimmo ehkä vähän enemmän minua. Aluksi motivoin itseäni aina juoksemaan "vielä yhden tolpan välin" ja pikkuhiljaa kunto alkoi kasvaa, ja pystyin jo yli puolen tunnin lenkkeihin.
Syksyllä aloitin sählykerhon, ja löysin todellisen liikunnan ilon takaisin. Jouluna 2009 sain lahjaksi sykemittarin, joka oli minulle suuri motivaatiopiikki! Oli ilo nähdä kulutetut kalorit ruudulla, ja niitä alkoi näkyvästi lähteä kropastani. Laihduin. Aloin myös pitää harjoituspäiväkirjaa, ja mittasin sykettäni aina kun liikuin. Muistan, että reilu tunnin sählypelissä keskisykkeeni oli lähemmäs 180! Huh. Varsinainen liikuntamotivaatio löytyi lopullisesti syksyllä 2010, kun isäni otti minut mukaansa kokeilemaan spinningiä SATSille, jonka jäsenenä isäni oli jo vuosia ollut. Spinning oli ihan huippua, ja seuraavana päivänä liityinkin SATSille jäseneksi. Se on elämäni käännekohta liikunnallisella saralla. Aloin käydä jumpissa ja salilla. Hurahdin ihan täysin kuntokeskusmaailmaan!
Pidin silti lenkkeilynkin mukana ohjelmassa kaiken ryhmäliikunnan, salin ja sählyn ohella. Tammikuussa 2011 juoksin reilu 12 kilsan lenkin, ja päätin osallistua
Helsinki City Runille. Ajattelin, että olen parhaassa kunnossa kuin koskaan, ja se ei voita, kuka ei koita. Lähdin siis voittamaan itseäni puolimaratonille. Juoksin keväällä noin yhden lenkin viikossa, ja aina pidemmän lenkin pyrin juoksemaan hiukan pitemmälle kuin aiemmin. Pari viikkoa ennen h-hetkeä juoksin elämäni siihen mennessä pisimmän lenkin, 15 km. Päätin, että kun jaksan tuon matkan, vedän vaikka loput 6km sisulla HCR:lla. Ja niin tuli HCR... ja mikä fiilis siellä oli! Samanhenkisiä ihmisiä ympärillä! Tein silloin "elämäni juoksun" ekalla puolimaratonilla, ja vaikka kilsa ennen maalia huusin Kimmolle, etten jaksa enää, niin jaksoimpa silti! Kellot pysähtyivät aikaan 2.07 ja olin yhtä hymyä koko tyttö! Olin voittanut itseni!

Loppu onkin tietyllä tavalla historiaa. Kiinnostaako teitä lukea, miten kehityin 4,5 kuukaudessa puolimaratoonarista maratoonariksi? Tai jaksoiko kukaan ylipäätään lukea minun tarinaani tänne asti? Olen onnellinen, että liikunta on edelleen suuri osa elämääni, ja voitin vaikudet matkalla tähän pisteeseen.
Millainen on sinun liikuntatarinasi? Kerro kommenttiboksiin, tai kirjoita oma tekstisi blogiin, ja linkkaa siitä minulle tänne! Lukisin mielelläni teidänkin tarinoitanne! :)
Ps. 10.5 osallistun jo neljännelle peräkkäiselle HCR:lle, hurjaa! :)